設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Raphael

[請教] 買 SACD PLAYER 請教

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

SACD$5000都是入門!
找部中階新機24BIT/192KHZ的CD更好!專攻CDP. x2
danny 發表於 2009-8-7 18:10

agree, 好的CDP, 仲好過一機兩味, 但又普普通通

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

CA 740C

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

馬仔 SA15S2 啦,有音樂感,播cd也不太差..

黃金玩家

馬仔 SA15S2 啦,有音樂感,播cd也不太差..
moliu 發表於 2009-8-7 23:14

我都同意馬仔我就用緊sa15-1s都幾好,話曬15s2定價都萬二蚊依家七千幾買得過架~你攞起吓部機你就知佢幾重手~

進階玩家

我都有近似你既情況. 上星期打算搵部5千來既SACD機. 試在馬記既8003同天記既1500. 不過對兩部都覺得兩部都同用我既BRP差不多. 跟住就再下15S2同2000. 最尾都係買在2000. 返屋試在幾隻平時聽開既CD,XRCD,LPCD,SACD都係發覺比較起以前用BRP正常番聲. 未去到話有聽HiFi既感覺. 正在失望之餘, 放番D管弘樂既SACD聽. 估吾到完全感覺好吾同. 所以我自己既結論係: 聽流行歌買CD機, 聽管弘樂買SACD. 我自己覺得budget都係要俾多少少. 5千好似真係吾係好得. 有錯請諒, 因為我都係新人來的.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果買部可play sacd的dvd機,用dsd出訊號比amp解,作為入門sacd可唔可以呢?

黃金玩家

如果買部可play sacd的dvd機,用dsd出訊號比amp解,作為入門sacd可唔可以呢?
kan 發表於 2009-8-8 14:00

始終cd機同dvd係兩回事雖然理論上直出會OK,但事實上你用sacd機聽聲底原全唔同,就算啲廠做到dvd機聽sacd好聲我諗佢哋都唔會咁做,唔係音響個市場咪仲細~

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

始終cd機同dvd係兩回事雖然理論上直出會OK,但事實上你用sacd機聽聲底原全唔同,就算啲廠做到dvd機聽sacd好聲我諗佢哋都唔會咁做,唔係音響個市場咪仲細~ ...
elite 發表於 2009-8-8 23:34

Kan 兄的意思是dvd機直出dsd數碼訊號給av amp,再由av amp解碼. 不是由dvd機解碼後出訊號給amp.
另外kan兄, 我有朋友用飛記的dvd機(可直出dsd)給806解碼聽歌, 效果不錯, 可以一試. dvd機under1,000

黃金玩家

Kan 兄的意思是dvd機直出dsd數碼訊號給av amp,再由av amp解碼. 不是由dvd機解碼後出訊號給amp.
另外kan兄, 我有朋友用飛記的dvd機(可直出dsd)給806解碼聽歌, 效果不錯, 可以一試. dvd機under1,000 ...
michaelwong 發表於 2009-8-9 01:35

呢樣我試過架但同我用SA15慨效果係兩回事,因為我都有部pioneer嘅dvd行HDMI入ONKYO嘅DSD聽SACD,但同SA15俾嘅話就差好多除非想玩SACD嘅5.1咁今時今日買DVD機就方便啲~

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

呢樣我試過架但同我用SA15慨效果係兩回事,因為我都有部pioneer嘅dvd行HDMI入ONKYO嘅DSD聽SACD,但同SA15俾嘅話就差好多除非想玩SACD嘅5.1咁今時今日買DVD機就方便啲~ ...
elite 發表於 2009-8-9 03:32

同sa15比, 梗係無得比啦!
不過入門玩吓都ok的.