設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 最近睇到一個品牌嘅前後級

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近見到部avp-18同mca-20,成套前後加埋都係2x k左右,如果同日系lx87或5010对比,呢套前後級買唔買得過?
Pure AV PF-60
Marantz SR7007
Oppo 105
Epson 8100
OS 120' PA-BU-201
Klipsch RF82 RC62 RS42
JL F112

黃金玩家

avp-18 我最近都係聯x聽過 佢配返同牌子後級 聽感人聲比較乾硬
但包圍感同分析力算唔錯 如果可以選擇 玩前後級應該會好過單一合併機 (個人意見)
理論上 我講理論上 avp-18 配另外一的牌子後級可能會有較好表現
不過最好師兄自己親耳去聽下先再作打算 avp-18 呢部前級咁既價錢
咁既表現 講真 我都收貨 但呢隻野我相信係調教上真係要下一翻功夫先有好回報

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-11-8 10:12
avp-18 我最近都係聯x聽過 佢配返同牌子後級 聽感人聲比較乾硬
但包圍感同分析力算唔錯 如果可以選擇 玩前 ...

依師兄所言,佢嘅聲底好適合100%睇戲? 咁就啱我呀,但聽講18嘅用料好舊(芯片之类) 因為现在只考虑5010同lx87(等跌價),所以如果佢一套落嚟都係2x k,效果又好過我想買果兩部,就早買早享受 師兄覺得以我而言,做唔做得過?我都想砌下鬼妹
Oppo 105
Epson 8100
JL F112

黃金玩家

lwkkaka 發表於 2013-11-8 10:28
依師兄所言,佢嘅聲底好適合100%睇戲? 咁就啱我呀,但聽講18嘅用料好舊(芯片之类)  ...

咁如果睇戲多 唔想煩 5010 一部可以攪掂 但如果鐘意攪攪震
咁可以考慮買部18 再加一部靚後級慢慢調教下
不過如果我係你 而家又用緊馬仔 不如考慮將的錢買部好後級返黎玩下先
唔夠玩再升上去都得 好過晒左部馬仔

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-11-8 10:36
咁如果睇戲多 唔想煩 5010 一部可以攪掂 但如果鐘意攪攪震
咁可以考慮買部18 再加一部靚後級慢慢調教下{: ...

師兄,我部马仔唔會哂,因為我嘅陰謀成功了,同老細講舊屋装修再整一套平平哋系统,攞马仔放喺新系统,再升返而加嗰套

所以而家就係,18 加 20,lx87,5010或者唔搞新系统马仔再加後級,以上幾個組合,100%睇戲,師兄邊個會最好聲?(排個顺序岀嚟)
Oppo 105
Epson 8100
JL F112

黃金玩家

lwkkaka 發表於 2013-11-8 10:51
師兄,我部马仔唔會哂,因為我嘅陰謀成功了,同老細講舊屋装修再整一套平平哋系统,攞马仔放喺新系统,再 ...

咁畢值幾多
你用傑仕喇叭 咁佢同安記應該夾的
但馬仔加2xk 後級表現又應該好過安記 個人認為

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-11-8 11:00
咁畢值幾多  
你用傑仕喇叭 咁佢同安記應該夾的
但馬仔加2xk 後級表現又應該好過安記 個人認為  ...

how about 18+20 vs 马仔加後級(2-2.5k)?So 18+20 alraedy ko 5010 and lx87?
Oppo 105
Epson 8100
JL F112

黃金玩家

lwkkaka 發表於 2013-11-8 11:09
how about 18+20 vs 马仔加後級(2-2.5k)?So 18+20 alraedy ko 5010 and lx87?

咁我會選 馬仔+後級 2.5k 都可以搵部好好既二手後級
玩多兩三年先再諗換前級都重得 好後級真係可以有排玩唔駛換
或者師兄可以聽埋其它師兄意見

高級玩家

76 榮譽忠義勲章

louis001 發表於 2013-11-8 11:59
咁我會選 馬仔+後級 2.5k 都可以搵部好好既二手後級
玩多兩三年先再諗換前級都重得 好後級真係可以有排玩 ...

avp18 + mca20 can win 5010 and lx87?thx ching
Oppo 105
Epson 8100
JL F112

黃金玩家

lwkkaka 發表於 2013-11-8 12:08
avp18 + mca20 can win 5010 and lx87?thx ching

理論上 係 實際上真係要聽過先知