設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: dolphinj

[請教] AV AMP 同SUBWOOFER 問題

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dolphinj 發表於 2013-11-7 15:47
但點解另一部大陸機咩都冇郁,唔駛set
佢d 低音可以好咁多?

想問問你部大陸机是什麽牌子.火數有幾大.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

samuel8892000 發表於 2013-11-7 15:58
想問問你部大陸机是什麽牌子.火數有幾大.

只知牌子
grandhigh
上佢個網揾過
冇我個model
所以唔知其他資料

鉑金玩家

samuel8892000 發表於 2013-11-7 15:09
如果相位掣唔可以無段式調節.咁比較麻煩要靠擺位就.

我個係冇段式
因未下載80hz mp3
但只調相位掣
都係冇分别

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

onkyo 自動設定將你對前置當large,所以低音去了前置出=消失了。來自: iPhone客戶端

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
samuel8892000 + 10 正是

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

改前置做small,再將分頻改到80Hz,低音就會去subwoofer了。來自: iPhone客戶端

鉑金玩家

vicchow 發表於 2013-11-8 09:23
改前置做small,再將分頻改到80Hz,低音就會去subwoofer了。

let me try
thanks

黃金玩家

dolphinj 發表於 2013-11-7 15:47
但點解另一部大陸機咩都冇郁,唔駛set
佢d 低音可以好咁多?

好爆唔等如好聲   我以前用609 都好爆得下
睇師兄個情況 都應該係設定問題居多 用足佢收音咪個設定
真係可以死得 師兄可以試下以下試定
前置set 做small
分頻改到80Hz 後置改100hz
十仔改 100hz
另請檢查喇叭距離是否正確
另十仔距離可加大1-1.5米 可令十仔快收快放 (要慢慢調教)
另用80hz 搵相位不再多講 sam 師兄已經講左
另最好用音壓計 set 好每隻喇叭 75db (唔駛攪十仔 十仔音壓最好set 0 另大細聲用十仔調教)
冇音壓計用手機apps 都可以做到 希望幫到師兄
609 係咁多6系機最好氣好力既一部 佢表現真係一的都唔差 希望師兄早日搵到理想既聲音

鉑金玩家

louis001 發表於 2013-11-8 10:31
好爆唔等如好聲   我以前用609 都好爆得下
睇師兄個情況 都應該係設定問題居多 用足佢收音咪個 ...

非常感謝louis ching 咁長細講解
哩兩日放假
慢慢攪
睇下得唔得

thanks

黃金玩家

dolphinj 發表於 2013-11-8 10:41
非常感謝louis ching 咁長細講解
哩兩日放假
慢慢攪

網上分享 互毒 係76精神黎
我初初新手都係多得呢度的師兄指教
放心 609 真係一部好機 到你玩熟左唔夠玩時
你就會知道76係有幾毒
因為呢度既宗旨最重要就係
害....................人.......................畢...................錢

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dolphinj 發表於 2013-11-8 07:01
我個係冇段式
因未下載80hz mp3
但只調相位掣

很大分別的 不能求其.仲有將你5隻喇叭set做small. Sub仔分頻点Set100Hz.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110