設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 玩耐左,好似冇左果種激情....(嚴重離題了...)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
是咁的,我由中四開始買第一隻靚的入耳 到現在已經過左2.5年
之後又玩imod,又買新耳筒,又玩amp,玩過機線,dac就冇錢玩了
最勁果陣真係日日帶住炸彈番學
坐車又聽,屋企又聽 聽到差唔多背到個melody
隔幾日就去試下demo,玩下唔同組合
亦都好熱衷上forum同人討論

但係由於一次耳仔入面生左粒野(似暗瘡- -)
好痕,一掂到就痛
我就停左聽一個星期
之後又耳痕去試左'動量'
就決定轉玩hp
本身都諗住玩portable
但機緣巧合下試左台機
真係出到唔同層次的聲
就決定放晒成set 投入家用的行列

一開始覺得家用好多野搞好煩
player,dac,amp,電源,線材,防震,家居噪音(我耳機係開放式的)
但係我本住用家友好為主的策略
最後只係用最簡單的方案itunes & usb dac + amp一體式
用雞雞usb線(因為讀電腦的都知 usb傳的係scattered data 加上係wired傳送 基本沒可能出錯)
感想就係....同display room的效果差好遠

儲左陣錢又買左雷神之錘,為的已經唔係提升,只係唔慣手上有咁多cash(冇打online冇女冇地方洗)
同埋想試下平衡,就平平地買左部一年二手(聲稱好少用,聽到佢未開聲就肯定左).

呢段時間由於冇左iem用
開頭唔係好習慣係街冇歌聽 (之後發現原來周圍望下都幾有趣)
每日只係想早d番屋企聽歌
但因為準備dse,每日聽一兩首就已經累到睡了
之後更因要補習,一個星期總有幾日忙到連歌都冇心機聽
但係聽到最喜愛的歌手係hp入面唱歌
每次都能令我放鬆, 讓思緒在旋律中暢遊
每次都能令我沈醉, 在不同歌曲裏的故事
聽歌--似乎係我最大的樂趣了

從聽音響......重新回到聽音樂......

當然,耳機升級計劃仲係進行緊,只不過唔再係以提升為目的
純粹好玩

之前有篇分享文, 我已經冇能力再完成埋佢,
如果要我簡單形容一下mjolnir
佢會係明亮、輕快、恬靜、遇強越強

唉, 有冇人知 如果寄自用amp去英國
洗唔洗比果17.5%稅?
心態 決定境界

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

由中二開始買第一隻靚的入耳 到現在已經過左6年
繼續高燒
總受

進階玩家

旅日HeadFi小兵

睇完。唔係好覺得你退燒呀。你咪好鐘意聽歌囉?唔係咩?

音樂才是發燒的重點。前端耳機只是播放媒體。如只是器材發燒,有如那些花大錢影殘相的追器材用家,不算是攝影者。

專業玩家

laz 發表於 2013-11-6 21:22
睇完。唔係好覺得你退燒呀。你咪好鐘意聽歌囉?唔係咩?

音樂才是發燒的重點。前端耳機只是播放媒體。如只 ...

我從來都唔認為音樂有發燒有退燒
喜歡的 就一直會喜歡下去
如果要說
厭倦的 只會是曲風、是歌詞內容、是唱腔
但不是音樂本身

只不過我覺得自己好似冇晒動力去研究器材
唔想去試 去比較
與其說是退燒
我認為更貼切的說法是
找到了自已想要的
心態 決定境界

進階玩家

旅日HeadFi小兵

那也可能是巿場沒有產品對你有吸引力,而有吸引力的又可能太貴,你也未必想去試了。

退燒一下,遲下會返返黎。

高級玩家

由用雞usb開始,成件事係玩cas角度上已經錯了

求其搵條千頭左右、好少少嘅usb換左佢試下啦(又或者問人借),唔好浪費你對你套組合付出嘅心機
你讀得電腦嘅,相信換完之後,再睇下相關資料,好易就明件事點解
“時間”概念喺音響系統係好重要的

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

找到自己想要的,把重點放回音樂上面也不是壞事呀!
就如其他師兄所説,退燒一會,遲些再返回來。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2013-11-6 21:46
我從來都唔認為音樂有發燒有退燒
喜歡的 就一直會喜歡下去
如果要說

厭倦曲風嗎
7年前我剛開始買貴耳塞時聽嘅歌, 到依家都未聽厭過
甚至再細d, 10多年前, 聽嘅動畫歌, 每首細個時好鍾意嘅, 依家仲係一樣好鍾意
可能我主要喜歡的題材是"夢"吧, 那些"夢"到現在我還是很喜歡

聽到記得melody對我嚟講唔難...(我嘅情況有d特別la - -
可能係細個嘅時候嘅訓練, 又或者因為興趣, 我好容易記得簡單嘅melody
流行曲嗰d聽一兩次就會記得, 而且首歌我認真聽過的話, 幾年後我都可以記番起我以前有無聽過
我以前唔識日文嘅時候, 係咁loop嗰d鍾意嘅歌, 竟然loop到d歌詞都可以完全背番出嚟, 後來連gundam seed d主要對話都背到...依家諗起都覺得可怕
嘛...我諗loadinglove兄都係好鍾意音樂嘅師兄

對我嚟講器材唔係必須, 所以我一直都低燒
只係, 我好鍾意聽和欣賞音樂, 所以就買左d自己鍾意嘅播放器材
其實聽得開心就ok, 再升級, 有時只係為左試, 為左玩, 為左同自己講更像真, 但亦要花心機精神, 錢財和時間去配搭
有時花費得多, 又會問自己是否值得, 係唔係真係做到心目中嘅靚聲
與其考慮咁多, 不如放鬆一下, 聽下音樂, 珍惜自己所有, 又有另一番味道
明日を掴むために !

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

真正喜歡音樂既, 退燒後總會燒番...
我自己曾經退過大半年, 所有setup賣曬咁滯, 但而家燒得更旺盛...
所以師兄加油繼續燒!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-11-7 09:42
真正喜歡音樂既, 退燒後總會燒番...
我自己曾經退過大半年, 所有setup賣曬咁滯, 但而家燒得更旺盛...
所以 ...

你無聽過回頭燒更旺咩
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond