設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: wil-wil

[用家報告分享] 【候選報告投選】 Post76 x KEF X300A Wireless 用家試玩比賽

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

f13 發表於 2013-10-31 12:15
定師兄, 我個report有講, wireless唔穩定既情況下, LAN 係quality 好d

你是 MacBook 用上 Wired 會穩定好多,所以效果有提升吧,所以推論出來就是頻寬的穩定好緊要,如果X300A Wireless本身處於 Wireless 比較弱的位置,可能效果就會差,變相受到Router位置限制了Speaker的位置!

P.S.: 師兄你份報告好適合一般家庭的用家睇呢!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

d報告仲專業過說明書,真係勁!
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

見習玩家

阿定 發表於 2013-10-31 11:06
Sorry ,我問得唔好,我其實想問可唔可以用 RJ45 接上 網路,而X300A本身唔用Wireless,例如我放置X300A ...

Homeplug 唔係太好. 好多noise, 我試左不過無時間加落Report度.

因為我係音響新手..

我基本上係以應用角度黎試.

評分

參與人數 1威望 +100 收起 理由
小瑟 + 100

查看全部評分

見習玩家

阿定 發表於 2013-10-31 13:24
你是 MacBook 用上 Wired 會穩定好多,所以效果有提升吧,所以推論出來就是頻寬的穩定好緊要,如果X300A  ...

師兄, 以我半個IT人Share d 經驗俾你..

1. 附近越少其他wireless 越穩定
2. 水, microwave, 實心牆, 大金屬版都好interrupt signal
3. 如果wireless signal 唔到, 可加wireless repeater 或者bridge. (有router support 這類function)
4. router 最好有QoS, 你將voice 放最high level, 其他traffic 就唔會影響到.
5. 盡量避免經太多equipment, homeplug真係會差好多.

我個report 果2支都係幾好.. 可參考.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
阿定 + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

有哂圖表/平分/細心講解分析

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

f13 發表於 2013-10-31 16:08
師兄, 以我半個IT人Share d 經驗俾你..

Thx,我用緊水牛的AC Router都唔錯,我自己家好細,基本無咩無題,係之前玩Wireless Display有好多小問題,所以對X300A的能力比較八掛而己!

HomePlug唔係特別好,但一般我都會推介比唔太熟Network/電腦的朋友用,由其隔左實心牆的朋友,搭配Wireless Extender用,Repeater適合村屋朋友,可以打通兩層樓,或間屋真係好大的朋友,以前都幾難set,呢幾年就易左好多,多左好多直接有Bridge功能的Router

見習玩家

阿定 發表於 2013-10-31 18:03
Thx,我用緊水牛的AC Router都唔錯,我自己家好細,基本無咩無題,係之前玩Wireless Display有好多小問題 ...

WiDi 技術上未成熟, 而且data 量好大, 你預起碼兩三年後先會普及d.

反而VoIP 都興左10年, 到consumer 層面都已經5年左右既事, 所以會比較小鑊氣
加上wireless router 技術開始晌影音應用, 所以應該會有更多相關equipment 晌market出現.
keroic 該用戶已被刪除

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

嘩, 睇完4份report真係嚇死人, 使唔使咁詳細咁字細咁精彩咁圓滿先~~!!! {:9_433:}

我突然發現我對自己套嘢真係完全唔了解.....同埋大王出啲爛鬼report可以掉得, 比多啲機會呢類真心玩玩具既師享寫好過~~!!

雖然點都要投一個票, 不過真心多謝呢4位師享既report, 無論邊個嬴都係一樣咁勁抽~~!!

見習玩家

其實晌寫個report之前, 我有睇過好多國內外既x300a review.

當要寫一個x300a wireless既review, 我想寫d無人寫過既野.

我學左二十幾年音樂,
但我係一個音響超新手, 玩音響年資唔夠一年
再加上近10年工作係IT.

我就晌一個應用同實測再加少少IT既角度寫一篇review, 希望幫到有音源equipment同router 選擇方面有concern既師兄, 亦可以分享番多少wireless最重要既元素, 亦唔想個review同街外太多既review一樣.

我都知咁樣寫會同部喇叭擦身而過, 不過我希望帶出一d新既角度俾post76咁開放既大家庭

唔係咁多forum攪到一d咁既活動, 對我黎講唔洗錢有得玩, 對攪手黎講就係時間心機既投入. 希望我呢個新嘗試, 可以令以後所有活動都可以百花齊放.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
keroic + 20 + 20 做足功課
ykluk + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分