設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教擴音機與喇叭配搭的問題!

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說小弟一年前入手p記lx86擴音機,用左五個月左右便出現了問題,剛看完一部片後突然嘀撻一聲關左機,面板燈閃下閃下,
咁之後當然係去著番部機睇下咩事,無幾耐又嘀撻關機,三次自動關機後便不能再開機,只有那mcacc燈閃下閃下,按什麼都無反應,
咁只好入廠維修,維修完話幫我reset左部機,跟住用到幾曰前又發生那情況,又係三次後便lock左機,打去p記同個師父傾,
佢話應該係我d喇叭火數不對,導至部amp over loading而cut機,佢話睇番上次記錄我部amp有過載記錄,
我真係唔明白,我用過好幾部擴音機都未壞過,d十多年舊amp而家都重係正常運作,
反而依家d新款amp咁低能,咁新款既amp竟然不能適應匹配d喇叭!
講番部amp,4歐輸出每聲道係250w,6歐係190w,8歐係140w
小弟用緊既前置係b&w 603 s1,係8歐(最低4.3歐),8歐負載25w-120w
中置係b&w cc6,8歐(最低6.4歐),8歐負載25w-120w
側環繞係misson mv-ds,8歐(最低5.6歐),25w-100w
後環繞係jamo a102,6歐60w/80w
前環繞係b&w ds6,數據暫不清楚
想請教各位師兄師姐!小弟的喇叭是否有問題!?
那師父說如果以6歐喇叭計,要找190w以上才可以,是否真的要如此??
唉!保用重有幾日到期,今次整完返黎再係咁都唔知點算好...對p記無晒信心了...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
msms0117 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

既然師傅都甘講

ching都應該好安心甘換機加轉會

黃金玩家

ching, 我都遇到同樣問題,我係用lx85,5.1 front speaker bi-amp setting。之前睇睇下《白宮淪陷》,係一幕戰機轟炸就突然自動熄機。再開返機之後,大聲少少就會自動熄機。

我自己試過攞其他戲試,一d之前冇問題的戲,用返一路用開的音量去試,都會自動熄機。咁我就再逐條channel試,試出右前行bi-amp,大聲就會熄機,其他channel冇事。再試落去,用右前輸出插去左前喇叭,都係行bi-amp,又係跳,咁即係一係左右前喇叭一齊有問題,一係就部amp的問題。再試,淨行返5.1唔行bi-amp係冇事的,大聲都唔會熄機,咁我就覺得係右front high呢組輸出的問題。

咁我就拎去整,擺低咗2個星期,師傳check完話check唔到有問題,又係話有record overloading,可能對喇叭燒咗 (我對前置spec係寫8ohm 150w的),又叫我唔好行bi-amp。咁好喇,拎返去,唔份氣,都係set front bi-amp,係mcacc setup度出test tone已經熄機。唉,咁我放棄了,set返5.1唔bi-amp,冇事。

本來都諗住算了,接受現實,唔玩bi-amp,但係第二日一開機,右前明顯地細聲很多,又試下用右前輸出接左前喇叭,一樣係細聲,左前輸出接兩邊喇叭都冇事,正常音量,咁即係唔係喇叭問題,係右前輸出問題,又拎返去整。師傅用佢地對喇叭即場試,又冇事喎,吹脹... 咁都照擺低俾佢check,過咗個一個禮拜,就打嚟話係右前輸出接觸不良,維修咗。

成單野前前後後搞成個幾月,拎返後都未得閒搞,唔知仲會唔會自動熄機,亦唔知到底係lx85的問題定係喇叭的問題。我係用蕉插的,應該唔會係接觸到後底板短路。我木耳聽一對前置,又唔覺有異樣。

我都好想搵到問題所在,請各位大師指點!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
msms0117 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

bigcow_li 發表於 2013-10-31 17:51
ching, 我都遇到同樣問題,我係用lx85,5.1 front speaker bi-amp setting。之前睇睇下《白宮淪陷》,係一 ...

師兄,你都算好過我了!你不會熄三次便lock機,都有機會去試問題,
我部86熄三次便lock機,想試都無得試!!
上黎收機的都暗示話都收過好多部這系列既機入廠,亦話有客投訴,
聽聞都係無故熄機同開唔到機,而家多了師兄你說也有同樣問題,
我更加深信問題不在我這邊了!
有乜理由佢部amp出190w便要用190w以上既喇叭先用得咁低能!
如果係我d喇叭難推而令部amp頂唔順而熄機我就無話可說!
市面普遍規格既喇叭話唔用得真係無法接受!
咁師兄你上次維修後到現在已無再有那問題了嗎?

專業玩家

諗諗下都係覺得不會係喇叭問題,
第一,係喇叭有問題的話為何睇成套戲都無事!
第二,我兩次熄機問題都係剛好睇完套戲後在靜止狀態時才突然熄機!
第三,再開番機後不久又再自動熄機,(說可能是溫度過高都可說得通)
但個師父說是喇叭頂唔順而熄機真係點都唔順氣!!
保用又到期,整完翻黎都唔知用唔用好...

黃金玩家

hin5509 發表於 2013-10-31 22:48
師兄,你都算好過我了!你不會熄三次便lock機,都有機會去試問題,
我部86熄三次便lock機,想試都無得試 ...

第一次拎去check,師傅話check唔到有問題,乜都冇整過就拎返,師傅話應該係係喇叭問題。
師傅話佢地係攞d儀器去check 每條channel嘅output power,我部機佢地check果時音量已經開到+12,都冇熄機,所以check唔到問題。
第二次整完,未有時間搞,不過我都唔敢抱有乜野期望…其實我到宜家都唔肯定到底係amp嘅問題定喇叭嘅問題,但係我不專業地自己試,試出嚟令我覺得係amp嘅問題,但係師傅又話部機冇問題,咁我唯有信…

專業玩家

bigcow_li 發表於 2013-10-31 23:12
第一次拎去check,師傅話check唔到有問題,乜都冇整過就拎返,師傅話應該係係喇叭問題。
師傅話佢地係攞d ...

我諗我整完翻黎都唔會有咩好結果!
最討厭係熄三次會lock機!一定要返廠才能reset!
師兄你部85不會lock機的嗎?

黃金玩家

hin5509 發表於 2013-10-31 23:32
我諗我整完翻黎都唔會有咩好結果!
最討厭係熄三次會lock機!一定要返廠才能reset!
師兄你部85不會lock ...

我又未試過lock機

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigcow_li 發表於 2013-11-1 10:07
我又未試過lock機

唔怪得先峰D机賣得甘平喇,跌價又快
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

gikifk 發表於 2013-11-17 11:56
唔怪得先峰D机賣得甘平喇,跌價又快

佢地啲維修好唔掂,我部55都有同樣待遇。

呢種情況換轉HP,Canon會換底板,傻問題好難攪的