設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hugo2009

[耳機配件] 終於換條頂級3.5mm線啦

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我要大改
因我要將唔起眼舊耳機
完全變做怪物級別耳機
俾人聽吓 有種嘩一聲感覺
唔好以為個萬銀耳機就贏得我的1000X耳機
唔改線 一定慘敗我的耳機
同樣價錢 我玩得多左好多野
都值回票價

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jasone_ti + 10 + 10 FF

查看全部評分

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

改耳機1K至一萬條線都有
是付你的耳機價值是多少
先至適合有甚麽價錢配甚麼線材的功能

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我10多年前己經用HEADPHONE 聽歌

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

congratulations ^.^ 最緊要錢洗左聽落有分別同係你要的,否則又再洗另一筆去mod^.^"來自: iPhone客戶端

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

hugo2009 發表於 2013-10-28 21:17
係我鍾情於w1000x
師父當年用日本軍用古河線改我1000X時
我試完之後 完全將耳機潛能爆出來

我不否定改線是可以更"好"的發揮耳機的聲音, 只是我總覺得用貴線的話, 多少會改變了原本工程師的調音, 亦有一定的成份, 聲音的"改善", 味道或演繹的變化, 是和"耳機"(線換了算不算是W1000X呢, 那麼殼改了又算不算是W1000X呢) 無關, 而是因為線的特性對聲音的改變。

話說, 你寫的3000是指W3000ANV吧, 不是L3000或L3000G吧?
下次寫型號時可以請你明確一點嗎?有時真的會看不明白。

我沒有要將其他耳機打跨的情結, 只有每次去聽別人的組合時去欣賞別人的調較, 當中所花的心思, 及他想要營造出來的聲音。
所謂的耳機的素質, 在不同系統上, 在不同音樂上, 在不同的人的感覺裡, 會得出不同的聲音; 絕對的好聲, 我是很想去聽一下。
對我來說, 比起耳機的素質, 我更欣賞的是使用者所投放和他有的品味與尊重他人的品格。

以上是我的個人見解, 希望你別太介懷。
明日を掴むために !

專業玩家

muffy 發表於 2013-10-28 15:37
師兄, 我記憶入面好似piccolo幼過micro?
piccolo: 1.5mm
micro: 1.7mm

Piccolo 裡面線芯最幼, 但我都唔知點解條線粗過Micro
speaker 線 IC 又有分別
diamond 係咪有d唔同我就唔記得了, 好耐無玩crystal線
reference再上仲有幾級, 我就有條ultra diamond mini to mini 同 imod LOD封左塵一年以上了

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係時候毒一毒 whitefang 先:

2股 DREAM LINE

會唔會令你想起當年一位高手屋企俾你聽過一隻經典中嘅經典 - HD800 配 Dreamline 呢?

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

whitefang 發表於 2013-10-29 00:08
Piccolo 裡面線芯最幼, 但我都唔知點解條線粗過Micro
speaker 線 IC 又有分別
diamond 係咪有d唔同我就唔 ...

哇師兄好多好野!!!
唔用應該借黎等我幫你runin呀...

專業玩家

muffy 發表於 2013-10-29 09:27
哇師兄好多好野!!!
唔用應該借黎等我幫你runin呀...

條線就RUN左好耐了, 當年我仲用緊imod

自從上家用鑽研cas後好多之前玩portable的資源放埋一邊
有機會見到的話借你玩無咩所謂

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來師父話6K野線  唔係頂級  總有D更貴

因為佢要收埋D好野  益D好朋友