設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[家訪討論] 一個很特別的家訪

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

勁人, 勁機

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
mantam121 + 10 + 10
giseegoobi + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

今次真係要多謝pac兄的邀請,可以參加到呢個咁正嘅家訪。

首先個場地已經贏晒,正正方方400尺嘅獨立影音室,全9.2都有十足嘅空間放於黃金位置,場地仲要遠離住宅,真係點爆都冇問題,呢個環境因素已經贏晒!!

AV方面,138”2.35:1 嘅孤形幕真係好正,令電影感提升,令大家可以好投入咁睇每一套戲。另外咁大地方嘅低頻都可以做得好好,完全包圍成個影音室,呢道真係多謝pac兄嘅特別安排,預早一日搬隻120磅嘅DD15+嚟令是次家訪生色不少 ,仲要多謝4位壯士嘅搬運同調教!!

到2ch 方面,pac兄特登一早攞部MF前級嚟真係唔話得,配合金仔後級推一對802D,高中音同空氣咁都做得十分好,好耐聽,大家都好陶醉嘅欣賞音樂。

比較3部501嘅分別都幾大,原版冇摩果部就完全平面,無論音場,結像同高音伸展都比下去 ,學bigair ching 話齋,摩改版同原版分別有50%以上改進,睇嚟摩改嘅501係冇得走架喇..... 另外改咗鐘對比有限改裝嘅501都有一定嘅分別,總之呢部501真係越改越有!

到馬仔頂級cd player 改鐘501 比,只能說一句科技日新月異,新解碼都贏得好輕鬆吓...

最後,真係要再次多謝戶主嘅熱情招待仲有同咁多位師兄嘅交流,又下午茶又有靚紅酒,好快樂又充實的星期天,希望好快又能同大家見面!!

評分

參與人數 7威望 +69 金錢 +59 收起 理由
Einstein + 10 + 10 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 用家心得;好陶醉嘅欣賞音樂x2
pac + 10 + 10 絕對認同
bigair + 10 + 10 絕對認同
aalun22 + 9 + 9 精彩報告

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我首先要講一件事,呢個post 係呃人既,主題跟本錯晒,絕對唔係家訪post,果度係一個超級夢幻影音室!試問邊有一個屋企會有咁既設備,試問有邊一個影音室,有咁靚既紅酒咁正既食物同咁好招呼!主人家又熱情,又好客!首先要係到多謝主人家昌哥招呼,再多謝PAC大師攪個咁正既節目,更加多謝一班會員早一日去辛辛苦苦去做setting 搬野為我地鋪路,我地先會玩得咁開心果引!講住咁多先,晏d再講影音!

評分

參與人數 6威望 +60 金錢 +50 收起 理由
mantam121 + 10
itoy2008 + 10 + 10 超正!好想去T_T
pinkspider + 10 + 10
pac + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

pinkspider 發表於 2013-10-21 17:04
今次真係要多謝pac兄的邀請,可以參加到呢個咁正嘅家訪。

睇黎要玩501就要改硬架喇,我十分同意師兄的分析,第一次接觸這部改鐘後的501,感覺力感足,分析力及層次感都很好,音場闊,人聲很明顯前左,各樂器分得清清楚楚,在這個影音室中更甚.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

giseegoobi 發表於 2013-10-21 17:12
我首先要講一件事,呢個post 係呃人既,主題跟本錯晒,絕對唔係家訪post,果度係一個超級夢幻影音室!試問邊 ...

我禽日見倒你腳浮浮咁喎! 系咪飲左好多靚紅酒先

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
Einstein + 10 + 10
itoy2008 + 10 + 10 精彩報告;下次小弟扶住飲:P

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

嘩!!!超正嘅環境

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

正過好多戲院多多聲

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由

查看全部評分

專業玩家

三個字講晒 , 冇得輸

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟亦有幸參加這個敘會,多謝PAC大師的安排及主人家昌哥的盛情招待。

主人家的環境一等一,空間不止400呎而是500多呎(實用面積),最難能可貴便是主人家放棄全海景而放置大銀幕。主人家的高燒情度可想而知。

小弟去家訪大大小小數十次包括國內行,以video層面,這次絕對是No. 1,可与AV show 的demo 比美。

效果方面,以上師兄都已詳細報告,小弟冇墨水,不再補充。

會後,相信主人家又會大灑金錢,為器材升級。

評分

參與人數 7威望 +60 金錢 +80 收起 理由
pac + 10 + 10 精彩報告
giseegoobi + 20 絕對認同
itoy2008 + 10 + 10 用家心得;500呎!!!!
pinkspider + 10 + 10

查看全部評分

Esoteric K-01X, Tidal Presencio LS, Tidal Impulse Stereo x2, Tidal Contriva G2, Pioneer S-1 EX, Pioneer S-7 EX, Velodyne DD12, Focal Micro Utopia, Purepower 1050, Oppo BDP 103, Marantz AV8801, Anthem

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-10-21 17:28
我禽日見倒你腳浮浮咁喎! 系咪飲左好多靚紅酒先

環璄咁好,飲多兩杯都唔奇

評分

參與人數 2威望 +10 金錢 +20 收起 理由

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal