設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 人生第一部Portable CD Player

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

咁耐以黎都未擁有過DISCMAN, CD WALKMAN之類, 第一部買嘅PORTABLE PLAYER已經係SAMSUNG YEPP, 之前只係借過朋友嘅DISCMAN黎用/玩, 今次因為部C3漏左喺朋友架車度未知幾時拎得番, 就借E個機會一圓兒時夢想 (忍左個幾星期番工無歌聽, 如果連出去溫書都無得聽歌, 應該係酷刑)
點解唔買過部MP3頂住先, 因為入歌好煩 仲要拎番部C3點算, SONY E部機只係HK$328 留喺屋企當CD PLAYER都好呀

開箱就唔做喇, 入面得幾張紙, 一隻CHEAP到無得再CHEAP嘅EARPHONE(連電都唔跟……………..)

主菜就係部機喇 一開聲 一堆四字詞爬哂出黎
第一個係”喜出望外” 同 “物超所值” 好好聲喎 點止值HK$328
之後係 “推力驚人” 個人經驗B&W C5係難推嘅 但佢推得極好 平時用C3 我要用到3/4音量 但佢我最多只係用到60%左右
繼續係 “音場奇闊” 音場比C3更闊

講講音樂特性
我唔係BASS HEAD, 所以佢個MEGA BASS我未有需要, NORMAL已經好夠我用, 因為本身E部機已經BASS向, 夠用有突. SONY向啦
低音: 下潛好似唔錯, 同埋唔散
中音: 唔錯 感覺上人聲有DD薄 聽男聲就好好 但女聲小咁D婉約(可能係C5問題 等UM1番黎再試)
高音: 普通 延伸好似唔多夠
分析力: 好 聽演唱會樂器分離度唔錯
防震: 放喺袋一路行一路聽都無問題

缺點: MON無背光(死罪) 無REMOTE(始終聽CD係要飛歌 無REMOTE係好唔方便) 唔PORTABLE…………(CD太大隻)

http://homekyo.wordpress.com/201 ... portable-cd-player/

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ

科林玩家

呢部cd player個聲只是一般。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

其實discman唔係物超所值, 而係現時有好多mp3質量較差, 要聽到靚o既音樂其實唔需要好多錢, 只係現時方便勝於一切

黃金玩家

mrng 發表於 2013-10-14 11:10
呢部cd player個聲只是一般。

可能我無聽過其他DISCMAN啦