設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 全片幅鏡頭

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手一名, 剛剛係老友手上接收左人生第一部FULL FRAME (D700唔好見笑) , 依家睇緊鏡頭, 想請教下CHING 有咩推介呢? 心目中因為多影SNAPSHOT 同影景, 係咪應該揀支24-70 再加支17-35 咁上下既廣角鏡呢?
(補充以前用D80, 有S18-50/2.8, N50/1.8, T18-270/3.5-6.3, 淨得番支定焦用得番)
老友因為富貴, 係咁叫我買NIKON 支24-70/2.8, 不過想聽多D CHING 意見, 可唔可以教下小弟仲有邊幾支鏡值得玩呢? 想CP 高....
THXTHX!
P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

又要zoom又要大光圈,24-70係唯一選擇,要平DD有tamrom,sigma更平.
唔介意細光圈的話,N記近年有新出18--35同24-85,質素都ok, 加埋都唔過一萬。
定焦方面,近年出的28 F1.8, 85 F1.8G都抵玩。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
tatchai + 10 + 10

查看全部評分

等運到

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄你吾會拎支24-70SNAPSHOT
實在太重啦
但影出來的確吾錯,影景又差小小(我系指吾夠闊)
影景既話可能16-35 F4比較好

至於SNAPSHOT既話吾介意副廠
可以睇下支死馬35。4 平原廠一大載

可以參考下

評分

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

補充,如果能力範圍許可下

入24—70吾會錯得去邊

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

雖然唔係N記FANS

不過日常用24-70 F2.8 唔會買錯

17-35依個range影遠景風景OK,影人像近野要接受佢無可避免既變形

評分

查看全部評分

LG OLED 55EC9300
Onkyo NR-809
KEF Q300/Q200/Q100
Velodyne Impact 10
摩改Pioneer BDP LX-55
HiMedia HD600F
Belkin Pure AV+Weiduka AC8.8

星級玩家

mingming28 發表於 2013-10-10 13:48
補充,如果能力範圍許可下

入24—70吾會錯得去邊

多謝咁多位CHING 意見, 其實想請問多一句, 如果24-70 計, NIKON 個支同SIGMA 係咪真係爭好遠呢? TAMRON 個支應該唔會揀, 好似唔三唔四咁(以價錢論)
P42G10H
PIONEER LX75
DUNE H1
MT-CD40,傳神S5胆前級, HORUS AUDIO A200
Mission792, 78C, nanosat prestige, SPL800i, PF30

星級玩家

tatchai 發表於 2013-10-10 21:11
多謝咁多位CHING 意見, 其實想請問多一句, 如果24-70 計, NIKON 個支同SIGMA 係咪真係爭好遠呢? TAMRON  ...

差好遠……系價錢
相方面我就比較吾到啦
因為我冇S24-70
但普片來講,這鏡C/P值好高
但是要留意下走蕉呢一環
因為S鏡出名走焦
如果吾好彩都可以拎番廠調
師兄可以睇下肥花既使用心得
但如果用支N24-70既價錢
有兩支S既頂級鏡又低番條數
如果冇原廠包伏一試無妨

黃金玩家

我都係N24-70的用家,購買前我上過Nikon仔細比較過同廠的24-120,結果都係24-70嬴,支鏡除左貴之外,真係無投訴,至於Sigma,我就無用過。
TV:Sony A8F  
AV Amp:Denon AVC-X6500H
UDP:Oppo UDP-203
Speaker:TAD 300
Tube power amp:Audio Space MP-1B,
Pre amp: Allegro
Dac: Oppo Sonica  BOA, CD: PS Audio
LP: Pro-ject rpm 9carbon, tube box, AT-OC

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

色馬現在得一支鏡做工係好好的~果支叫35.4~