設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Archie

[DAP播放器] MA8 / DX50

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

guppyguppyguppy 發表於 2013-10-10 09:45
ROCKBOX個畫面D字好細粒
年紀大了
用不得

扮老......

專業玩家

我覺得ma8+平衡卡又未至於動鐵全殘念,最起碼我現在夾ue18pro有不錯表現(現在我的ma8只煲了約三十多小) 不過條耳機線一定要改平衡線,改前改後差很遠。

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

18步(●°u°●)​ 」
得有米$_$

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

黑色暴乳 發表於 2013-10-11 08:20
我覺得ma8+平衡卡又未至於動鐵全殘念,最起碼我現在夾ue18pro有不錯表現(現在我的ma8只煲了約三十多小) 不 ...

師兄係將耳機線改做四極頭嗎? 可詳細分享一下嗎?

我之前試過用四極轉三極 adapter, 開 balance mode 的確有明顯分別

人聲前左, 聽LIVE 感覺好似由380飛位坐左去680飛位咁

但聲變得鑑聽 feel, 硬朗一點, 雖然層次同分析力都比 single end 好, 但無single end 咁柔咁有味道, 唔太耐聽

加上聽人講話用  adapter 會對耳機有不良影響, 所以就沒用了

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

owenlee 發表於 2013-10-11 10:02
但聲變得鑑聽 feel, 硬朗一點, 雖然層次同分析力都比 single end 好, 但無single end 咁柔咁有味道, 唔太耐聽

對啊
小弟聽過ma8平衡mode
用朋友的4極平衡線聽ASG2
也有相同的感覺
不太耐聽這點令小弟繼續用回Single end mode
Single end mode發揮
小弟個人覺得已經很不錯了

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

平衡,覺得好貼耳,好容易攰

專業玩家

可能每個人聽感不同吧,換了平衡線第一個感覺係大聲左,再聽落去感覺就係分析力同層次感都好左,聲場開闊,人聲清晰冇咁局促,我個人比較喜歡平衡mode多d.

星級玩家

黑色暴乳 發表於 2013-10-11 15:23
可能每個人聽感不同吧,換了平衡線第一個感覺係大聲左,再聽落去感覺就係分析力同層次感都好左,聲場開闊, ...

若然IE800可以改做平衡線的話我都想試吓行平衡~ 可惜...
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

新仔玩家

對不起!路過的,我是用MA9的,初期很硬音場方面好像有點窄。但兩星期後會有所改善,現已換了平衡卡,各方面都得到很大提升,對本人來講是滿意的。現祇是還欠一個和MA9可以互相配合的耳機,可否給點意見。

星級玩家

gi10 發表於 2013-10-13 16:03
對不起!路過的,我是用MA9的,初期很硬音場方面好像有點窄。但兩星期後會有所改善,現已換了平衡卡,各方 ...

Ie800 不二選