設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] Klipsch 中置 : 初初初心者改善法 !

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟最近入左一套 Klipsch 書架加中置, 用Onkyo 626. Run左三個禮拜.
其他野容我遲下出初心報告 , 呢次想分享下中置問題.

我用 RC-52 , 都叫大大隻 , 但係人聲點解咁濛架 !?
無奶油架喎! 雖則 $2800 但 PC Speaker 既質素 ?!
a) 細聲到都聽唔到Batman講乜
b) 中置 Set Db +5 , 聽到啦 , 都係濛 , 但中置搶晒聲! (但人聲仍然細)

Set 左幾日 , 都係接受唔到. 最後發現左個解決方法如下 :

1) Auto set 後, Off X晒 D Audyssey , Dynamic EQ , Dynamic Volumne.
- 前中後置即時有改善  (50%滿意度)

2) 中置比其他Speakers Db +2 (呢樣野因人而異)
- 中置D聲出返黎. (60%滿意度)

3) 最神奇一Part : 加三隻金屬釘腳 ! 因新手唔敢亂買野 , 去左TB買兩套大少既釘腳試下.
嘩 , 唔係講笑 ! 我呢D木耳即時聽得清D人聲 ! 有戲院 Feel ! 無晒D濛呀,焗促感!
而家有85% 滿意啦 ~

點樣擺先係正確我就唔班門弄斧啦.  我放左前兩隻高 , 後一隻矮 , 個中置成斜上對住我個頭, in my case 咁最岩我.

真係估唔到 , 又auto set又Db又EQ又乜又物 , 原來最緊要係隻 RMB9 一隻既釘腳仔 !!!

我見過有師兄話中置人聲完全唔出 , 睇下呢個方法幫唔幫到你~~~

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
samuel8892000 + 10 + 10 用家心得
komiya + 10 + 10 精彩報告
rlwk2009 + 10 + 10 精彩報告
xxijixx + 10 + 10 用家心得
Jackiewakusome + 10 + 10 絕對認同
肥仔樂 + 10 + 10 用家心得
沙煞比 + 10 + 10 用家心得
bigair + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

C 兄可能擺得唔好,所以用金屬釘幾正面
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

無錯,喇叭一定要離枱面

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

可能係部AMP唔夠力推 / 喇叭線 既問題都未定

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我都用緊RC52 加508, 亦都覺中置人聲唔係好出同清楚

等我試下師兄所講入對釘腳試下先

想再問問師兄有無試過加釘腳之後開番晒D Audessey , Dynamic EQ , Dynamic Volumne?
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

鐵心心 發表於 2013-10-4 11:45
C 兄可能擺得唔好,所以用金屬釘幾正面

心心兄

我而家係用D EVA 膠墊升起隻喇叭
想問問換金屬釘腳係咪會有改善呢?
己所不欲勿施於人
各有前因莫羡人

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我試過用609推晒一套 Klipsch. 啲声唔係好出.兼無厘神氣.点set都係咁. 問題係部amp唔够力.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

samuel8892000 發表於 2013-10-4 14:56
我試過用609推晒一套 Klipsch. 啲声唔係好出.兼無厘神氣.点set都係咁. 問題係部amp唔够力.  ...

609推書架都應該可以
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

沙煞比 發表於 2013-10-4 14:42
我都用緊RC52 加508, 亦都覺中置人聲唔係好出同清楚

等我試下師兄所講入對釘腳試下先

多謝師兄加分先.

我無開返果D Audyssey / Dynamic 呀. 開左係Surround 勁左 , 但係感覺係夾硬推大聲. 我唔識用 , 所以好怪.

我閂左而家睇 Saving Private Ryan, D爆炸聲槍聲, 同人聲 ,都好平均.
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

進階玩家

如果部機真係3個星期..就算一日開8粒鐘 ..amp 都未run-in

如果speaker 都係新..無500粒鐘都唔好話d聲stable.. d bass 要慢慢出..而且626 唔係好好力禁 run

不過d濛係因為speaker 同個櫃共振... 加釘先真係有用
5.1
前:Focal 907be
中:Focal cc700
後:Focal sib
AV AMP:NR-929
BR:CA752
超低:SPL800
投影: Pana AR-100 TV: Pana 42 Plasma
2.0
Mac ,Cray DAC, 金仔E550