設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭線] 喇叭線

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教買喇叭線,成日聽張學友隻歌“真情流露“都覺得不順耳,尤其人聲唔夠厚實,低音不夠線條!唔知換喇叭線會否有改善,各師兄可否教下小弟!現有以下器材!Atoll in200, arcam 72t, Dynaudio 52! Sommer 2.5mm PC for amp,古河PC for cd player,Gotham 10110 RCA, QED 25th speaker cable! 如換 QED XT400或QED GSS SPEAKER CABLE有無幫助或有無其他喇叭線推薦!有d心灰意冷,攪極都不好聲!
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟儒見, 師兄可以先考慮換走呢3條線

Sommer 2.5mm PC for amp
古河PC for cd player
Gotham 10110 RCA

比amp用的可嘗試oyaide tunami / nanotec 306
cd機的可嘗試 nanotec 306

理應會改善不少

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

我覺得你應該聽多啲唔同嘅喇叭、器材同組合,認清自己喜好先,再選擇適合喇叭及器材。

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ropresident 發表於 2013-9-27 12:06
小弟儒見, 師兄可以先考慮換走呢3條線

Sommer 2.5mm PC for amp

Tunami太硬,放唔到呀!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

nippon 發表於 2013-9-27 12:34
Tunami太硬,放唔到呀!

咁......

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-9-27 12:16
我覺得你應該聽多啲唔同嘅喇叭、器材同組合,認清自己喜好先,再選擇適合喇叭及器材。 ...

師兄,器材暫時無得变,只睇下可否線材上作出更改呀!

專業玩家

nippon 發表於 2013-9-27 12:37
師兄,器材暫時無得变,只睇下可否線材上作出更改呀!
(Post76 Android 手機版送出) ...

Try Audio Note Lexus or Wireworld Eclipse......I used Lexus with Dynaudio 42 years ago, and it worked well for me!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

tvkeung 發表於 2013-9-27 12:45
Try Audio Note Lexus or Wireworld Eclipse......I used Lexus with Dynaudio 42 years ago, and it wor ...

師兄你用咩amp同cd player,另lexus係邊到有得賣同大約幾銀,是speaker線嗎?謝!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

tvkeung 發表於 2013-9-27 12:45
Try Audio Note Lexus or Wireworld Eclipse......I used Lexus with Dynaudio 42 years ago, and it wor ...

Check到了,原來是RCA線!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

carcarman 發表於 2013-9-27 13:02
我覺得師兄的Arcam CD 機未能保揮ATOLL Amp的威得,提意先換CD機先。

其實我現在CAS同CD player兩邊聽,如果要換CD player有咩suggest!Thx!