設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: henryctw

[前級放大器] 請教: 膽前配有源電腦喇叭是否浪費金錢?

銀級玩家

leo25 發表於 2013-9-24 14:06
http://www.ys-audio.com/cindex1.htm

咁就睇你自己budget同駛唔駛遙控喇

thanks ching
歸去,也無風雨也無晴

銀級玩家

ykluk 發表於 2013-9-24 14:08
LEO BB既意思即係可以諗諗Symphonies Plus-SE~~!!

ching明白了~~
歸去,也無風雨也無晴

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄,我都係用Focal XS Book, DAC 3.5直出RCA.

NAS→MPD→M2Tech Hiface DAC→XS Book
(Post76 Android 手機版送出)
NAS: Synology DS214play
AMP: OPPO 105D
SPK: Yamaha HS5
isotek evo3 polaris

銀級玩家

dick88 發表於 2013-9-24 14:30
師兄,我都係用Focal XS Book, DAC 3.5直出RCA.

NAS→MPD→M2Tech Hiface DAC→XS Book

師兄唔落amp會唔會覺得把声比較乾?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

henryctw 發表於 2013-9-24 15:40
師兄唔落amp會唔會覺得把声比較乾?

都唔會呀,師兄你可以試下
NAS: Synology DS214play
AMP: OPPO 105D
SPK: Yamaha HS5
isotek evo3 polaris

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2013-9-24 14:08
LEO BB既意思即係可以諗諗Symphonies Plus-SE~~!!

Symphonies Plus-SE 緊係算YS中RCA既最好啦, 不過

Symphonies Plus-SE  ~  $6500
Symphonies V2  ~  $3200

兩者相差一倍, 咁就真係要睇樓主budget同去試下聽唔聽得出分別喇

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

優質嘅膽前級,可以提供更大的電流比active speaker, 聲音的能量感會更強。而且膽可以做調音,令電腦出黎嘅聲音更warm.

銀級玩家

kelvinhin 發表於 2013-9-25 19:54
優質嘅膽前級,可以提供更大的電流比active speaker, 聲音的能量感會更強。而且膽可以做調音,令電腦出黎嘅 ...

歸去,也無風雨也無晴

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

而家小弟是咁的..
PC ---> USB(DUO-SP) ---> DAC (MYTEK 192 DSD) --->RCA--->膽前級(DARE) --->RCA--->ACTIVE SP (ADAM A3X)

加左膽前級之後...等佢煲左3個月左右...就會另一境界

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

或者簡單D講....前級主要係信號放大...所以就算有冇膽都好...加左前級之後...一定會聽多左好多野...同埋平時比較柔弱既背景音樂都會好自然地交代番出黎

唔係我毒你...我只可以講...當初我只係"試"3心態去玩膽前級...如果我而家呢部咁細部又咁平都已經一聽就分別...我相信YS AUDIO聽出黎比我而家更多