設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[頭戴式] [開箱圖] 買左舊款 Beyer DT990 Pro

星級玩家

chowyeung 發表於 2013-9-20 12:36
剛完成了一輪 headfi 大清洗 --- 賣走了 Violectric V800 and V200, Mytek 192-DSD, Meier Audio Corda Cla ...

師兄都放咗唔少好野喎~
下一步諗住係點呢?
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

星級玩家

chowyeung 發表於 2013-9-20 23:17
趁第一次開帖, 回顧下小弟買過的耳筒, 記憶所及:
Philips HP1000
Sony MDR-F1, CD900ST, 7506, 7509

長長的LIST, 師兄經驗豐富~
Accustic Arts Drive I, PreAmp, Amp II; Orpheus Dac One SE; PMC OB1; Rudistor 030AE; Lotoo Paw Gold Touch; HiFi ET MA9; Sennheiser HD800; Rhines Stage 5; UM 3DD

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chowyeung 發表於 2013-9-20 20:44
Hi, thisismyname,
哈, 真係, 辛酸史一籮籮.   不過, 總的來說, 都係好玩既. 小弟太喜歡聽音樂 ...

記得最深刻嘅莫過於RWA imod, 睇完都有d心驚
300g我都應該會頭痛, 頂耳仔邊又係一件好痛苦嘅事...唉
DT990我記得應該都好舒服嘅, 我仲好記得自己隻880, 可惜已壞了, 睇下幾時會試下整下佢
一體機嘛, 我自己有部推高低阻都還算可以的一體機, Luxman DA200, 會考慮下嗎 ?
基本上推咩hp都唔會太衰聲, 舒服耐聽~
明日を掴むために !

科林玩家

thisismyname 發表於 2013-9-21 01:30
記得最深刻嘅莫過於RWA imod, 睇完都有d心驚
300g我都應該會頭痛, 頂耳仔邊又係一件好痛苦嘅事...唉
DT99 ...

dt990跟luxman 音色走向相衝, 而已DA200 控制力完全不夠, 聲音出來會又硬又侷.

DT990 最正路都係配番Lehmann同beyer A1, 或者試試新的A 20, 可能有驚喜{:9_425:}
窮燒

科林玩家

chowyeung 發表於 2013-9-20 23:31
Some photos I still keep:

是HP1000啊   , 師兄有品味呢, 我找了很久也找不到, 連2手也不見蹤影
窮燒

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Acanthus 發表於 2013-9-21 02:24
dt990跟luxman 音色走向相衝, 而已DA200 控制力完全不夠, 聲音出來會又硬又侷.

DT990 最正路都係配番Le ...

都係你熟- -
990老實說我以前試過唔太鍾意, 同依家用緊嘅DA200可能音色真係夾唔到 (DA200我用嚟夾日系機,整左個MIJ系統- -)
990我都好耐無聽過, 揾次試下夾唔同機聽下先
明日を掴むために !

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

只MDR F1好有趣吖,如果可以試到就好啦
Kharma S7
Nac 202 Nap 200 DR Hi cap dr
Naim cd5xs
SC:super Lumina
IC:Venture Chloe, WW Platinum
PC:Siltech SPX800,Nordost Heimdall 2,WW Platinum
USB:AQ Diamond

銀級玩家

Acanthus 發表於 2013-9-21 02:30
是HP1000啊   , 師兄有品味呢, 我找了很久也找不到, 連2手也不見蹤影{:1_247 ...

哈, 這隻HP1000, 當年是在SSP腦場買的, 好似是$680.
當年星光行有間Philips電器專門店, 記得有次清貨, HP1000只賣三四百蚊!
HP1000聲好唔錯, 但機身重. 我隻後來好像是賣了或送左俾人.

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

銀級玩家

lamhokin 發表於 2013-9-21 10:21
只MDR F1好有趣吖,如果可以試到就好啦

隻F1是在東京旅行時買的, 當年花了HK$1500左右.
唯一好處是唔焗耳, 但其實舒適度一般, 因earpads太單薄, 頭帶亦有點緊.
聲方面, 我覺得bass方面有點over.
玩左一陣, 之後以$1500賣走.

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

銀級玩家

nightscrawler 發表於 2013-9-21 00:37
師兄都放咗唔少好野喎~
下一步諗住係點呢?

沒有甚麼大計, 只打算簡單一部DAC+headamp一體機接notebook用.
例如, Burson Audio Conductor 大家有何評價? 小弟還未出去試聽.