設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 中秋番外篇之特工第六發 – 黑色戰鬥機 Aurisonics ASG2 (Stealth)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
首先祝大家中秋節快樂, 人月兩團圓!

話說一排無寫文, 因為最近好鬼多玩具. 我呢幾個星期好好彩, 識多左幾班新朋友, 而且每個人都有獨特既設備, 隨身音樂就係呢點好鬼吸引, 可以隨時帶出街同好友分享!

好啦入正題! 今次要寫既小弟另一對私伙: ASG2, 不過係特別版 – Stealth Version.
係AV展2013小弟有幸訪問左Dale一陣, 佢話Stealth版本係用上SR 71戰鬥機既油漆黎製作, 外觀真係一流, 同埋個外殼用左最新既3D打印技術 (即係每對耳機都唔係倒模, 望真D又好似真係有D唔同! 哇哈哈哈!) 不過我要強調番, 根據佢所講同普通版本既ASG2既聲音係一樣架! 所以, 大家唔好有幻想啦…

由於已經有開箱文, 所以我循例upload幾張相, 廢時純文字版本俾你地鬧爆啦!
個包裝其實幾好, 我幾喜歡黑紅既配搭
好啦, 強暴地撕開佢既包裝之後見到…
配件包括有耳膠 (單節, 三節), 保用卡, 扭bass既螺絲批, 清潔棒, 說明書, 同埋耳機本體…當然有個靚靚盒啦!!!

再黎兩個close up…造工真係好得! Finish得好好! 試過有幾次都被搭訕, 問我用緊呢對乜黎, 收視率絕對好高!
相入面條線係私伙野黎, 屬於Siltech Royal Signature 系列入面既 Duchness Crown, 係由HD800線改造而成, 今次測試主要都會用呢條線, 因為原裝線實在一般…

容許我講小小廢話, 話說對ASG2 demo我好早已經試左, 果陣對佢既評價非常差, 包括幾位友人都持有相同意見 (係AV展2013試多左次發覺有驚喜, 所以最後懷疑係對demo有問題)
講番對耳機先, 都係果句, spec我唔講太多, 只係強調番佢用左15mm既動圈, 呢個size用係耳機唔多見…究竟會係點既呢?!?!

今次係左夾右夾之下, 用左E8+KM01 (8 core siltech jumper)+ASG2 (siltech iem cable)黎試聽, 有圖有真相…
開波前講下個前端先, E8我唔洗多講啦, 佢既LO一D都唔差, 清新同埋平衡, 力度亦非常夠
至於KM-01, 呢部係一部MIJ既隨身耳擴, 全球限量300部, 成部AMP用左黃銅黎整 (所以氧化得好快, 不過我幾喜歡個vintage既感覺), 佢係我暫時聽過唯一一部零底噪 (或者接近零底噪…起碼我聽唔到…) 呢點真係好驚人, 亦都係除左限量300部之外我主要買既原因…另外佢既動態非常強…好適合本人既口味…

一開聲…我覺得有驚喜!!! 同我好多係網上見既評語有D唔同
佢唔可以話係清, 但絕對唔可以話得上濛…(事後試埋條原裝線…發覺濛左唔少…同埋聽左幾秒就除低了…有師兄話條原裝線煲後幾得, 呢點可能留待佢地既分享啦!)
低頻非常雄厚, 有勁度有量度有深度!!! 可能呢個就係15mm單體既威力, 佢幾有威迫力, 所以bass head既朋友們都可以一試,, 我自己就非常滿意
中頻係條線影響得最多既部分, ASG2加上Duchness Crown既調音, 中頻順滑得黎非常有味道, 暖暖地聽得好鬼舒服
高頻既延伸度幾好, 但穿透力超級強…我唔知點形容, 總之好似D聲射入你個腦度咁…我試過用其他AMP個效果無咁明顯, 但KM01我覺得真係推得ASG2唔錯

音場黎講ASG2好鬼闊, 真係好闊…但難推得開呢點係真既……3D度幾好, 分析力定位都屬於上級, 完全無投訴. 佢既動態係非常非常強, 係會聽到fing頭果隻, 聽流行曲真係好好, 我自己非常喜歡, 係最近聽得最多既其中一對耳機!

總括黎講, ASG2絕對對得住佢既售價有突, 就算Stealth 我都係咁話, 加多$800可以買到虛榮同埋咁好既手工 (個人覺得黑色+紅色LOGO好型), 我覺得值得!
另外佢真係唔容易驅動, 我試過用其他設備黎推, 得出黎既感覺不太理想, 所以各位有興趣既師兄們可能要在前端下D功夫啦, 我覺得個圈幾難推得靚, 同埋線材都幾影響到佢既表現…不過如果你搵到適合既設備, ASG2絕對唔會令你失望!

最後講番小小個人既感受, 最近其中一個最熱門既都算係圈鐵技術, 連Sony都將會發行圈鐵新產品, 小弟有幸聽過唔少圈鐵, 講真呢個技術真係算係一個新既突破, 對比好多以前既旗艦真係強左唔少, 小弟昔日既摯愛如W4R等等而家都變成歷史而比下去…不過有一點就係呢類型耳機對於前端既要求亦都越黎越高, 所以一闊三大之下, 選擇咩耳機真係要小心, 你玩得旗艦想發揮得好, 前端真係要投資番一定既數目…

No Pain No Gain!

評分

參與人數 8威望 +1044 金錢 +1043 收起 理由
manKi + 10 + 10
matthewlam64 + 6 精彩報告
wil-wil + 500 + 500 精彩報告
lwt + 9 + 9 精彩報告
chung212 + 5 + 5 精彩報告
nightscrawler + 9 + 9 精彩報告
小瑟 + 500 + 500 精彩報告
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

對ASG2有這麼多補品和名器作加持
我相信可以將ASG2最好的其中一面發揮出來
就是Muffy兄你喇!!!
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好正既REPORT, 我一路都對 AGS2有普不少疑問, 依家MUFFT兄同我解答哂呢~~~

THX~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Nice review and report Muffy i agree of your comment

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Woo~淨睇文字毒死人呀,在加條燒踼線勁呀!

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
勁喎 !!!

進階玩家

多謝Muffy兄臨到中秋又毒我地一穫
尋晚見到你係咪就係同D friend玩完番黎啊?

銀級玩家

Thanks for sharing!

專業玩家

我最近都入左 Stealth Version,用MA8推,runin 了大約150小一時,個感覺好似20年前用300B單端推JBL4312咁!好有氣勢有低之如,高音又好滑,如有師兄聽過300b推高靈敏度的大口徑低音就之我講咩!我對ASG2未runin好,我己覺得好滿意!不過現在去到150小時日日唔同聲,有時無低音有時無高音,唔知幾時先會定下來!
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

PCMM1 發表於 2013-9-19 10:42
對ASG2有這麼多補品和名器作加持
我相信可以將ASG2最好的其中一面發揮出來
就是Muffy兄你喇!!!

你太客氣啦...
師兄你既神物比我更多啦...
好期待你RUN好既MA9+平衡卡呢