設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chuwing

[電源線] 又俾蛇咬Analysis Plus - Digital Golden (新增相片P.23)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-13 23:50
煲完之後,效果就唔知,不過肯定好 "金"!

我已經預左買Ultimate
不過如果Golden效果好D 就換Golden
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-10-13 23:55
我已經預左買Ultimate
不過如果Golden效果好D 就換Golden

技安兄,小弟最近都有很多配線嘅問題,呢牌都試咗唔少嘅喇叭線同電源線,但好像找不到最好嘅配搭,開始有啲失去方向。我清楚自己對聲音嘅取向,但幾乎所有器材同線材都有同一個特性,所以聲音便出現比較著重某一方面,聽起來很不自然,因而我知道不能再用線材出調音,問題係出自器材配搭和聆聽環境的問題。

暫時應該不會再花太多時間去調聲,唯有耐心儲番啲本,敗番啲合適嘅器材先,之後再配對配對。話雖如此,這幾個月都敗咗唔少線材返嚟!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-14 00:31
技安兄,小弟最近都有很多配線嘅問題,呢牌都試咗唔少嘅喇叭線同電源線,但好像找不到最好嘅配搭,開始有 ...

線材配合機種都好緊要;我套機用了四個牌子線材;金額由六千至萬幾蚊;
我試過將線材左搭右配;會出現好多變化;我現在將IsoTek Syncro (廠家設計俾後級用)俾DAC外置供電Teddy XPS ;
我嘗試將Syncro俾後級用;雖然聽多左不過又少了感情及有點硬!
線材我覺得要多款式(唔好用曬一款線)多試試配搭!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-10-14 01:43
線材配合機種都好緊要;我套機用了四個牌子線材;金額由六千至萬幾蚊;
我試過將線材左搭右配;會出現好 ...

當然線材配合機種係十分重要,但整體平衡亦十分緊要。我買線材有個原則,就是用上比較中性的線材,可以很容易配合不同的機種,就算將來換咗其他機種,線材都可以用回,而且亦不會買超過萬元的線材,因為線材用來配搭使用,不一定價高就能配合器材。這個原則看似很合理,但問題往往是中性的線材不能調配整個系統,而且這個價位上不容易出現最優質的線材。

所以,如果器材配搭出現問題,用線材很難彌補不足,雖然獨立選擇器材時,可以揀到適合自己的口味,但當所有器材湊埋一起,就可能出現不協調。這個問題對於自己來講,應該會經常出現,因為大部份原因係:太中意有某些類型的器材,買了之後先至想怎樣配搭,因而沒有考慮到整體平衡,攪到自己常常犯這個錯誤。

其實我現時有很多不同的電源線,用開的有 XLO Reference 10B, Siltech SPX-30 II, CSE L-7R, Analysis Plus Power Oval 2,而最近買的有 Wireworld Electra 7, Silver Electa 7, Nordost Heimdall 2, Voodoo Super Tesla, Lessloss DFPC Signature, Audience Powercord E, Entreq Konstantin,多得很誇張!但仲想買啲不同聲底的電源線,我都覺自己好奇怪,點解會買咁多電源線?!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-15 11:06
當然線材配合機種係十分重要,但整體平衡亦十分緊要。我買線材有個原則,就是用上比較中性的線材,可以很 ...

益下我地咪無咁多電源線囉。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

malretep 發表於 2013-10-15 20:27
益下我地咪無咁多電源線囉。

但係我仲諗住敗多啲器材喎!暫時都夠用,遲啲就唔知肋!

就算有多要借比你都麻煩啦,要游水過嚟喎!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-15 21:20
但係我仲諗住敗多啲器材喎!暫時都夠用,遲啲就唔知肋!  

就算有多要借比你都麻煩啦,要游水 ...

莫非師兄係澳門住。
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-15 11:06
當然線材配合機種係十分重要,但整體平衡亦十分緊要。我買線材有個原則,就是用上比較中性的線材,可以很 ...

馬交蛇王Jack.....果然多蛇玩;技安真係好多野都唔識;
只是好采代理肯借線俾我試先易於夾線炸!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-10-14 00:31
技安兄,小弟最近都有很多配線嘅問題,呢牌都試咗唔少嘅喇叭線同電源線,但好像找不到最好嘅配搭,開始有 ...

我今早帶左個狗友來試條Golden ;
佢ge評語:冇比較的話我套機都叫做有聲音出咁啦 ;不過一換左Golden立刻全频平衡
人聲樂器比例均勻位置適中 ;音場深闊.....感覺由如聽現場演湊一樣

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

malretep 發表於 2013-10-15 21:54
莫非師兄係澳門住。