設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 新手想買int amp 駁Cas, 以下3組各位ching 可否比啲意見?

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手想買int amp 駁Cas, 以下3組各位ching 有何意見:
1. Naim Dac V-1 + Nap100+Proac D18
2. Marantz SA-11S3+PM-11S3+ Elac247
3. Marantz SA-11S3+Krell s300i+Dynaudio x32
Thanks!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我選1,聲音一定夾.

進階玩家

2. Marantz SA-11S3+PM-11S3+ Elac247

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

你想用sa11-3做USB cas?
我勸你唔好
除非你對cas冇咩要求

曾有人用yamahasa2000推elac
推唔掂
之後果個人放左
接手的用舊款krell 300
馬上出到之前果手出唔到既聲
佢都只敢話有6~7成
咁你話對amp需求有幾大

我個人建議第3組的amp和喇叭
但sacd當dac就唔好了
尤其是USB, 除非用xmos

最易試係第一組
全部同代理
直接去威x試啦

不考慮從簡?
Dyna active?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jackt + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

科林玩家

lobokky 發表於 2013-9-17 16:37
我選1,聲音一定夾.

咁ching 知不知這組合夠力推得好d18嗎?

科林玩家

hemoss 發表於 2013-9-17 17:38

ching 知否這組合聽pop or rock ok ma ? 其實我乜都聽,but驚這套只合classical .

科林玩家

que 發表於 2013-9-17 18:24
你想用sa11-3做USB cas?
我勸你唔好
除非你對cas冇咩要求

ching 我係想用sa11s3 當dac 咁用usb駁cas呀。之後再加int amp 也推不動elac嗎?為何呢?elac 很大吃嗎?咁如果用ben hmark dac2 or teac 501代替sa11s3会否好啲呢?dyna active 好嗎?但我想要座地,因想share 埋去onkyo 5010 .

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bmwz4 發表於 2013-9-17 21:32
ching 我係想用sa11s3 當dac 咁用usb駁cas呀。之後再加int amp 也推不動elac嗎?為何呢?elac 很大吃嗎? ...

如果要接埋av就用amp Av bypass係方便d

Cd機 亦包括dac其實多數都需要另一粒輸入晶片轉换去解碼晶片
而多數cd機係呢部份加張輸入卡
而唔係本身設計
即係前提佢都係以做好cdp部份
一開始我都唔信邪
結果我而家加ddc
好似换左機咁
但始終不是dac
如果usb係你主要介面
聽cd比cas少
一部dac好過

Naim同proac同一showroom
自己耳聽為實吧

Elac亦是出名難推好
Dyna亦是
不要太信數據同人講
AB TEST最實際
喇叭出到聲同推得好會係兩回事
實例係atoll in200推Dali mentor2
一開始大家都唔信 真係推唔開
聲暗 又冇高音 好似出唔到聲咁
後來另一名ching搬左自己用左十年以上的krell300

一開機已好似第對喇叭咁
自此我就相信
推唔郁
仲講咩

但好似我對喇叭咁
易推
用s300i, atoll in200,onkyo int amp推
都有好表現
不會差別太大

但dyna,elac,atc不是一般料子
外國有十萬amp玩atc7仔的故事

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ykluk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Dac 可以試下 chord qutehd

科林玩家

que 發表於 2013-9-18 09:55
如果要接埋av就用amp Av bypass係方便d

Cd機 亦包括dac其實多數都需要另一粒輸入晶片轉换去解碼晶片

多謝 que ching 的詳盡講解!  
我會去show room 試試Naim 的.
另外 ching 對 krell s300i也很有研究吧, 請問s300i夾邊隻座地喇吧會有較好的發揮呢?
Ching 提議的Qutehd 細細粒但好似好勁咁, 係咪可以當Dac用, 即Cas>>Qutehd>>s300i>>Speaker, 如是, 咁qutehd用咩線做輸出呢? rca or xlr or ...? 因網上的資料唔多, ching 可否講多小小...Qutehd 比 teac 501 dac 好嗎? 價錢大約多小呢? 唔好意思...好多野問咁.