設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] Double 新手開箱 Yup

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟第一次開兩個箱....呵呵....請見諒文筆差
(我就係76打手...yup. ..講笑)
上一對final audio heaven iv 就懶得開...所以今次第一次開
首先當然係ibasso dx50

嚴格來講第二部mp3....對上個部好似係飛利普...咩型號就冇印像..
話曬都小學用....不過個陣都買左成千蚊....
個時既mp4 來....好唔好聲就唔記得了...
用左成幾年手機來聽歌....真係冇曬質素....既然入左cm當然入埋mp3

DXX 訂....訂之前冇試過...見到DEMO 成日都有人聽..我都懶得排....學網上訂班人咁..
未聽過就落訂.....做下白老鼠...又幾鐘意個design...同有d信心
星期六到左...星期日去拿...原本諗住琴晚開箱..不過轉歌實在用太多時間

好啦...講下用後感先...
mon 既觸控唔差...不過我手指大.....少不免按錯位...
問題不大....音量控制人地話500格太白痴...
我覺得冇咩問題....因為音量長期停留係19x-20x
根本唔會點郁佢....
睇國內論壇好似講左好多bug...但我都唔係好覺..可能我冇咩掂佢...
剩係拿來聽歌.....輕機就....計埋琴日同今日用左4粒鐘到...
岩岩兩個鐘前就輕左次....reboot 都算快...only 輕左一次...
試過用系統繁體...但出來既歌名亂碼....我用返英文就冇事
機身幾輕.....係大舊左少少....本身冇擴...暫時未洗帶炸彈出街..呵呵..

呢對係一圈兩鐵....見過呢度有師兄曾經開過箱...
跟住我就去左買....跟住就破產了
不過聽老闆話...我個對既音色同師兄個對既音色有dd唔同

因為各種既意外...我人生第一對cm 等左足足兩個月...
shure頭既缺陷....我竟然中左招....送左返廠..唉...早知cm頭..
七月等到九月...工又返完....學都開埋...都仲未到...
真係等你等到我心碎....寄左返廠兩次...
老細都話我...你係我見過最黑既客仔...
總算平平安安返到來.....哇卡卡

線方面...冇記錯老細話係 6n occ 單晶銅?? 我都唔係好記得...
由於dx50同呢對耳機都係新野...耳機大概用左30小時
我就唯有拿部 11s2 cd機   寫左耳機既聽感先...
費事影響到dx50既聽感...(老豆玩喇叭嗜...順手借來用下)

用左今年2013 原音精選 小玩意 一生何求 幾首聽..
音場唔算大....樂器定位幾準....
人聲靠中....聽出來幾中性....偏左小小暖...個人來講都幾鐘意...
可能而家先得三十小時....感覺到個圈比初初勁左好多...
就我而言....bass有少少蓋過人聲tim....我對bass 其實冇咩興趣...
鐘意中高音多d....呵呵...希望再保下情況有改善...

到返dx50聽感啦..有d驚打呢part....因為本身冇咩其他器材...得手機聽歌
話唔定誤導各消費者tim...各位睇下就算...轉cd 入dx50全部用wav 檔..
用下11S2 做基準算....雖然有d唔公平....冇其他器材嘛...將就下
聽感都係用返隻cm來做(兩對耳機都未正式保火過...final audio對因為出事...上代理換過對新)
諗住用final 個對做test...點知出來既聲好模糊....可能未保過....
歌方面用軒仔隻k2笑忘書黎試....
呢部機出來既聲都係偏左小小暖...不過DX50反而我覺得幾夾我對cm
冇左11s2 博cm 時個bass 喧賓奪主既感覺...
多返我鐘意既中高音....配合得好好....

終於到總結....一邊聽一邊打字計埋成粒鐘....
希望兩樣野慢慢保....繼續有提升...
記憶卡買左 有師兄推介個隻....64gb...
未來半年既自修考dse就靠呢兩樣野....
費時俾電話影響到...屎忽痕又去按下
訂左下個目標係ck 100pro ....dse後買返來聽下女毒..哇卡卡
仲有對ath cks 90 俾我放左入收藏館....都唔知點解個時買呢對..  
最後一句....希望各位師兄唔會睇到眼殘...哈哈...祝各位身體健康
似唔似打手先....
p.s 而家部dx50 貼完張mon 貼後勁樣衰...因為我手殘....上面勁核突...冇眼睇...

評分

參與人數 10威望 +104 金錢 +88 收起 理由
savage121212 + 10 + 10 精彩報告
danny-2000 + 10 + 10
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
michael + 10 + 10 精彩報告
matthewlam64 + 6 精彩報告
spanley76 + 5 精彩報告
WE300B + 10 + 10 精彩報告
ahnel + 10 + 10 多謝分享
hiyori + 28 + 28 精彩報告
lumdicks + 10 精彩報告

查看全部評分

Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

聞說上了新firmwave無晒D BUG, 快去升呀

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄既精彩分享,師兄呢個有毒既開箱,相信令76既師兄開銀行存摺,隻不由自主去攞錢消費,真係不得了呢 (gag太冷的話就不好意思失禮了)
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

科林玩家

guppyguppyguppy 發表於 2013-9-16 23:37
聞說上了新firmwave無晒D BUG, 快去升呀

邊有咁易, 冇晒D舊, 出左D新BUG

1) 開機, VOLUME 自己 去到MAX , 調極都冇反應
2) 開機, 咩FILE都PLAY唔到. RESET過FACTORY DEFAULT都唔得. 最後拿走電

專業玩家

大有仔 發表於 2013-9-16 23:47

1) 開機, VOLUME 自己 去到MAX , 調極都冇反應

E 2個大BUG黎

鉑金玩家

hiyori 發表於 2013-9-16 23:43
多謝師兄既精彩分享,師兄呢個有毒既開箱,相信令76既師兄打開銀行存摺,隻手不由自主去攞錢消費,真係不得 ...

哈哈....我都係來恢諧下嗜...
第一次開箱嘛....
上左76後....我已經中毒身亡...
連阿媽都唔夠膽同佢講對耳機幾錢阿陰功...
上多兩年76就家破人亡架啦
Fiio x7

鉑金玩家

那裡....
更新左好似仲大獲左咁既....

好彩未更新....等佢慢慢搞好...
再一次過更新好過
Fiio x7

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我琴日都係咁再UP多次正常晒,
反應OK聲都好左~