設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: saxhorn

[請教] 想買 HD 650, HD 600 or AKG 702 糾結中

銀級玩家

外國網站好似鐘意H600 多 HD650 wo

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

但現時的HD600 已經是第N代了(至少第3) HD650 好像也是第2. 其中音色也有重大改變. 因此以往評價其實不太準了.

另外, 我有D懷疑 CA DacMagic 夠唔夠實力推這些前旗艦

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

同意樓上,如果冇隻耳擴都幾難搞掂呢幾隻,990 可能已經係最易搞個隻

銀級玩家

t1174 發表於 2013-9-15 13:11
但現時的HD600 已經是第N代了(至少第3) HD650 好像也是第2. 其中音色也有重大改變. 因此以往評價其實不太準 ...

ching 咁新嘅 600 & 650 有乜特性 , 我見價錢大概差 7 舊, 決定就去馬啦

部 DacMagic Plus 換左隻 DIY 牛效果好左好多
真係5夠力就張CA DacMagic Plus 單獨做解碼再加多隻耳擴或者會好D wo

ching 有乜好耳擴介紹, Burson ok ma, 我見個樣幾好
Philips BDP9600
Voyage MPD
CA DAC Magic Plus
Amp: Sinovt 自己砌胆機
Amp: Clones 25i
Speaker: Addiaudio
Sennheiser HD 650

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我聽過第一至三代600 同 650 一代,但未聽過650二代。所以比唔到個人比較。 但在大陸網見,現在的600 同650冇多大距離。
已我聽600,3代也的確清爽好多,但冇了當年一代的氣道,更加冇頭版銅環那氣勢。這叫 Senn 對現代講求高清的市場的一種回應吧。

另外請留意一下。 所謂推唔推到一隻耳機,對我們耳燒友而言,不是單說推出音量問題,而更重要時推動的配合上,出唔出到耳機應有的音色同動態。因此,改換比較好的牛,幫助其實未必夠。

但如果也有了耳機先,聽好甚至煲好先找耳擴點也比較保險。

就現在資料說,我想600 應該是比較合用,雖然之前有易處理得多的確HD598. 但長遠600 還是比較有發展。K702 同600 也有得換線,音色上多一個調交位,多一點保障。 但K702 音色本身是否monitor 加akg 味。這還是試聽了先好。

說真,我不喜歡你k702. 感覺是工作一般,冇多少美感,唔入口ref class. 當然,我有什麼好處K1000. 這樣比較,k702 完全唔係波。

而各下之前又是否Senn 如果不是想要change. 應該是600 是比較合用。

至於650, 700蚊可能留在換線或是升級耳擴上比較好,日後升可能直上700 以至800好了。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

三款都玩過,如果淨人聲同小品,HD600我覺得最適合;而K702就最平均,但帶耐一陣,個頭頂會有頂住嘅感覺;最後我都係留咗HD650,既有600嘅特性,又有番D低音。

多口講多句,近期我覺得Philips 嘅X1, 最啱心水

銀級玩家

alexyu 發表於 2013-9-15 18:51
三款都玩過,如果淨人聲同小品,HD600我覺得最適合;而K702就最平均,但帶耐一陣,個頭頂會有頂住嘅感覺; ...

ching 睇你頭像就想請教以上三隻耳機邊隻聽 sax 正D, 你吹 Tenor ?
Philips BDP9600
Voyage MPD
CA DAC Magic Plus
Amp: Sinovt 自己砌胆機
Amp: Clones 25i
Speaker: Addiaudio
Sennheiser HD 650

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

saxhorn 發表於 2013-9-15 19:49
ching 睇你頭像就想請教以上三隻耳機邊隻聽 sax 正D, 你吹 Tenor ?

Sax我就鍾意702多d, 650有時低音會多咗d。哈哈,唔識呀 :)
(Post76 Android 手機版送出)

專業玩家

DACMagic呀...咁大概650會寬容D既。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

有人用BHA推650添...