設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: petergood

[天線] 我又學人玩 Oyaide 510 (又再接再厲: POST59)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

petergood 發表於 2013-9-17 11:22
早幾日seafood hang, 訂咗對oyaide fps-9天綫接頭, 訂埋銀銲錫,

ching米提左你話F頭來

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

billy3310 發表於 2013-9-17 12:43
ching米提左你話F頭來

係, 係有講到, 係我唔明乜嘢係F頭.  
OPPO 105
Onkyo TX-NR5010
KEF R700 (AQ Type 8)
KEF R200C (WW Mini Eclipse 7 Bi-wire)
JL 110 (AQ Sub3)
KEF T101 (Supra 1.6)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

petergood 發表於 2013-9-17 14:28
係, 係有講到, 係我唔明乜嘢係F頭.

美國有線用F頭,所以美國有關TV訊號既器材都可能用F頭

視頻接頭除F頭有機會接觸到外,仲有一隻叫BNC

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
petergood + 10 謝謝

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

petergood 發表於 2013-9-17 11:22
早幾日seafood hang, 訂咗對oyaide fps-9天綫接頭, 訂埋銀銲錫,

用一隻, 留一隻囉, 如果換埋牆插既話.
否則就睇下有冇得換返, 無得換就放出去2手.

支雞小弟建議最少用60W, 因為d錫要有足夠既熱力去到溶點, 再計埋銲接點既金屬多少, 否則好易整到d鍚老哂都未銲到, 又或者銲得唔靚.

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
petergood + 10 謝謝

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

billy3310 發表於 2013-9-17 15:13
美國有線用F頭,所以美國有關TV訊號既器材都可能用F頭

視頻接頭除F頭有機會接觸到外,仲有一隻叫BNC ...

你真係好人, 解釋得好清楚.  我係打電話去先聲問, 問個cs哩隻係唔係天綫頭, 佢話係, 重話好正, 佢冇解釋唔啱香港電視機.  

係, 我係濛查查, 不過我問得你係唔係天綫頭, 係都知我無知啦, 應該講多聲囉, 我覺得.

350蚊, 我覺得退就難D, 轉讓都哂氣, 由佢放响度先囉.

OPPO 105
KEF R200C (WW Mini Eclipse 7 Bi-wire)

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

ropresident 發表於 2013-9-17 15:21
用一隻, 留一隻囉, 如果換埋牆插既話.
否則就睇下有冇得換返, 無得換就放出去2手.

其實都係貪得意換個頭啫, 對STAR都已經好唔錯.  哩對唔換嘞, 以後小心D囉.

最哂就係TUM咗個淘寶FRIEND幫我去班咗幾CM高銀銲綫返嚟, 泊埋條WBT度, 都係白淨好多咖.

20130917_161304 (Small).jpg
OPPO 105

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

petergood 發表於 2013-9-17 16:07
你真係好人, 解釋得好清楚.  我係打電話去先聲問, 問個cs哩隻係唔係天綫頭, 佢話係, 重話好正, 佢冇解釋 ...

甘人地又無講錯,F頭真係天線接頭黎

有些魚骨、衞星獲都會用F頭,不過最尾入電視就一定是TV頭

F頭我都有用呢

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

petergood 發表於 2013-9-17 16:23
其實都係貪得意換個頭啫, 對STAR都已經好唔錯.  哩對唔換嘞, 以後小心D囉.

最哂就係TUM咗個淘寶FRIEND幫 ...

條線甘貴,整靚仔啲那

回路接網不駛開晒外皮,開個孔位上鏍絲接網

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
petergood + 10 + 10 你太好人了

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽忠義勲章

billy3310 發表於 2013-9-18 14:09
條線甘貴,整靚仔啲那

回路接網不駛開晒外皮,開個孔位上鏍絲接網

啊, 明白了, 開個孔.  唔怪得我接到條線唔直啦.  萬分謝謝你.

好, 再接    再勵
OPPO 105

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

petergood 發表於 2013-9-18 14:22
啊, 明白了, 開個孔.  唔怪得我接到條線唔直啦.  萬分謝謝你.

好, 再接    再勵 ...

哈!你話我好人就講埋以比你聽接TV頭细微野

先用刀片開外皮

抽直啲網再用較剪剪走

開蕊,蕊外皮與金屬位最好吾好留有空間,要蕊不外露

上回路鏍絲以便mark位,再用彫刻刀開鏍絲位甘大既小孔

上好哂鏍絲後,灌返少少熱溶膠封返邊位金屬

所以開外皮時要做低過金屬位少少,以便灌熱溶膠

熱溶膠吾駛禁(禁會太多),由佢流落去或滴落去封頂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
petergood + 10 + 10 除咗用配服二字, 唔識用其他字形容..

查看全部評分