設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 嘗試講下影音器材上8字頭的安裝方向(L/N的方向)...歡迎補充

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先講明...我係無學過"電氣/電子"o既
以下所講o既...都只係一d經驗之談
如有錯漏...還望大家不吝指正...

耐不耐就有C兄出post問8字頭如何分辨L/N
我講過8字頭"通常"左N右L
點解用通常喱個字眼呢?
因為...正如我開頭所講...我係無學過電氣/電子o既
但係...我亦非亂講一通...我自然亦有一定根據啦
根據係咩?...看圖識字應該比較好D...

Sony BDP-S350

Panasonic DMR-ES10

Pioneer DVR-340H

以上3部係小弟家中使用8字頭的器材
從圖中可以見到...3部器材8字頭的安裝方向都係一樣(左N右L)
唯一有少少唔同o既就係Panasonic...左N右A
由於我唔知A是否=L...所以我只係指示N一邊(不過都足夠分辨啦)
唔知o係大家心目中...以上3個牌子在影音器材中是否名牌
但係...家庭電器中...喱3個一定係有名有姓的品牌
佢地都不約而同...安裝方向都係一樣
所以我有理由相信...8字頭的安裝都係有一定的規格...就係"左N右L"
至於8字頭電源線...已經有不少C兄提過如何分辨(利用"他錶/他筆"等等)
所以...今次就不再重複啦
希望今次喱個post會對大家有少許幫助/可以解到大家心中的疑問啦...

PS
最後講多次...如果有錯...還望大家指正
因為...我都唔想提供錯誤訊息比別人...累左人就唔好啦...thx...

歡迎大家補充:
因為有朋友提醒我...我果幾部都係日系機
歐美牌子機種可能有出入...但係我手上又無相關資料
所以...如果C兄們有有關歐美牌子機種的資料...絕對歡迎補充
即使未能整理到一個肯定的答案
起碼可以讓大家知道不同品牌8字頭的方向(L/N的方向)
斷估唔會有品牌...批批機/不同型號都會轉插頭方向o卦
希望大家可以提供多D資料...不勝感激...

評分

參與人數 18威望 +179 金錢 +179 收起 理由
bigair + 10 + 10 用家心得
thomas449 + 10 + 10 精彩報告
WildKid + 9 + 9 一定要加分
jjjppp111 + 10 + 10 一定要加分
kamyungho + 10 + 10 用家心得
joelcan + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
plnl88 + 10 + 10 精彩報告
ricoy288 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10
gerrard + 10 + 10 用家心得
depeche_lam + 10 + 10
RiceR9 + 10 + 10 一定要加分
ropresident + 10 + 10
ctmk + 10 + 10
keke323 + 10 + 10 用家心得
沙煞比 + 10 + 10 精彩報告
POWER + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我家中仲有部陳年 DVD機都係 8字頭.......用左咁多年都無留意有無插錯
【苦盡甘來】

鑽石玩家

喜歡上76就係因為見到有呢D咁謙厚嘅ching

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

叮噹兄呢d 就真有圖有真相既好例子

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝多d大俠造福人群

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔比分點對得住自巳

黃金玩家

叮噹兄又做福人羣

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好正既分享....

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好厲害的叮噹大哥!
非加分不可。

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

keke323 發表於 2013-9-6 14:41
我家中仲有部陳年 DVD機都係 8字頭.......用左咁多年都無留意有無插錯  ...

不如你又拆埋部DVD...睇下我喱個"經驗之談"是否屬實
如果可以多幾部機引證一下...咁樣大家都可以清楚D...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money