設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: turbines

[AV擴音機] 終於可以一賞鬼妹的味道(CA 751R)

黃金玩家

umbananapats 發表於 2013-9-9 16:56
如果係咁我應該點駁佢地?
magictv 去tv 再加條optical or coaxial 去amp 有需要先開amp 出聲? ...

我唔知可唔可以 用TV-ARC keekee師兄已經講左可以
但因為我部電視冇呢個功能 所以可能都要其它師兄答你
magictv 去tv 再加條optical or coaxial 去amp==  呢個都可行
但如果 ARC用到 咁應該用ARC 會好的

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

師兄,你個問題同我一模一樣,首先要問下你既目的系咩:
1. 平時睇普通Now電視唔想開AMP?
2. 需要MagicTV錄影Now既節目?
3. 有些Now既電影系有杜比數碼5.1(例如:Fox Movie),系咪呢啲又想開部AMP睇?
ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-9-9 17:08
我唔知可唔可以 用TV-ARC keekee師兄已經講左可以
但因為我部電視冇呢個功能 所以可能都要其它師兄答你  ...

各位師兄,我發覺個電視機既ARC好屎既,佢只系可以出到電視機(Panasonic ST50)直播節目既聲,所有外部輸入電視既聲佢都唔可以ARC去翻部AMP度(例如HDMI或者其他視頻和音頻輸入),所以基本上系無咩用,除非睇星夢傳奇或無線節目都想用AMP聽啦。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10

查看全部評分

ISOL-8 | Cubox | CA | YBA | Focal | Velodyne

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

umbananapats 發表於 2013-9-9 16:56
如果係咁我應該點駁佢地?
magictv 去tv 再加條optical or coaxial 去amp 有需要先開amp 出聲? ...

2. 需要MagicTV錄影Now既節目?
3. 有些Now既電影系有杜比數碼5.1(例如:Fox Movie),系咪呢啲又想開部AMP睇?

見習玩家

louis001 發表於 2013-9-9 17:08
但因為我部電視冇呢個功能 所以可能都要其它師兄答你  ...

thank you 師兄先,
如果電視有arc 咁即係amp hdmi1 去電視hdmi(arc),跟住magictv output 去amp...?
小弟不才唔知有無理解錯?

見習玩家

keekee 發表於 2013-9-9 17:31
2. 需要MagicTV ...

1. 係喇,有時唔係睇戲,可能睇波或者綜藝時就唔開
2. 係呀有機會要為事頭婆錄影呀,唔係以後咩都唔駛玩
3. 無錯睇戲時就開返,

4. 就係擔心啲野要開黎開去,比人話麻煩,睇個電視都頭痛咁

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

umbananapats 發表於 2013-9-9 19:08
1. 係喇,有時唔係睇戲,可能睇波或者綜藝時就唔開
2. 係呀有機會要為事頭婆錄影呀,唔係以後咩都唔駛玩
...

師兄,明白了基本上同我既情況系一樣。你可以選擇如下方法其中一個:

1. 將Now STB的HDMI輸出比MagicTV,MagicTV的HDMI輸出比電視機,安裝MagicTV個個紅外線頭控制埋部Now STB。甘樣你就可以用MagicTV的一個遙控控制嗮Now STB和地面廣播,MagicTV可以同時錄影Now和地面廣播節目,唔使開AMP來睇普通節目,老闆應該無投訴。另外,走去鴨仔買一條色差線和一條光纖音頻線,將Now STB的色差和光纖輸出比部AMP,需要睇戲時開部AMP,然後用Now個遙控來控制和選擇5.1音頻信號,甘樣睇Fox Movie就有5.1啦。唔好以為甘樣連接睇地面廣播唔可以用AMP,一樣得因為你部AMP應該有一條HDMI入電視機,講呢條HDMI連接電視的ARC,甘樣如果你睇無線都想用AMP都可以。

2. 走去鴨仔買部Portta V1.4 HDMI Splitter 1X2 with Full 3D and 4Kx2K (340MHz)大約3百幾高X或黃金有售,配置埋所需既HDMI線幾條。將Now STB既HDMI一出二,一個比MagicTV->電視平時用,一個直入AMP睇戲用,唔使講咁多甘樣一定得啦。

我自己系用第二選項,但系第一個都一定可以而且唔使用咁多錢。唔好以為色差線會好差,因為Now STB都系出1080i,色差線都可以應付到,聲音就一定HDMI好過光纖線(已經測試過),兩個選擇你都可以用部AMP來做升頻到1080p睇戲。你自己選擇下啦,預祝你小B大任務成功。

口水乾啦,飲杯茶先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
louis001 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

見習玩家

keekee 發表於 2013-9-10 09:45
師兄,明白了基本上同我既情況系一樣。你可以選擇如下方法其中一個:

1. 將Now STB的HDMI輸出比MagicTV ...

先感謝師兄晒口水解答我先

我會用第二年,事關咁橋我有隻hdmi分插

以後睇電視無投訴,

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

umbananapats 發表於 2013-9-10 12:27
先感謝師兄晒口水解答我先

我會用第二年,事關咁橋我有隻hdmi分插

咁就唔好嗮咗隻HDMI Splitter啦