設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 一隻麻煩的耳機 B&W C5

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
E隻野麻煩在揀飲擇食, 一直認為千零蚊仲話明for iPhone, 點睇都唔會難推
但個故事唔係咁
一換番黎 (e隻唔係買嘅 用隻x10換嘅)對佢滿心期待 諗住係入耳版p5啦
但原來唔係。。。。。由一個青春美女 變成左個肥妹。。。。
心諗 可能上手未煲好 之前隻p5都係咁啦
煲左3日係有改變 但低音都係肥 中音厚係厚 但 高音又乾又尖 都唔知佢想點
聽克勤又唔清 關心妍又無哂高音 聽梁詠琪又好似老左幾年 jpop又唔得 連charice都唔得。。。。。
之後直頭放上forum睇下有無人收留佢 都找唔到人要 最後打左入冷宮 有朋友條iphone 線控死左 直頭借埋出去。。。
到幾個月前入左部新mp3(之前只係用電話聽) 個朋友又換左電話 名正言順回收番隻c5
一收番隻c5 就忍唔住即上機聽番(連adopter都無帶 但居然無問題 用到)
E?? 唔同左喎, bass係有但唔肥 分析力好好喎 高音好似無唔見咁多 好似適合聽男聲(果期聽張國榮 真係正到暈)
之後越聽越中意 男聲磁性得黎又唔會沙
不過女聲係唔夠柔 硬左d 唔夠甜
不過聽左兩個月 好似無咁硬 不過只可以叫ok
始終無左柔e點 女聲會失色唔小 唔夠甜聽小琳同gigi都失色不小
不過e隻野真係唔錯 清同厚平衡得好 分析力唔錯 音場闊
不過 用手機聽的話就唔好買 因為真係推唔好
日系 或者粵語女聲 即係叫beyond唱短髮XDD
歐美女聲 就好小小
最正係男聲 把聲又磁性 又有感情
另外 請比d耐性佢 我前後最小煲左200粒鐘先似樣

評分

參與人數 1威望 +28 金錢 +24 收起 理由
hiyori + 28 + 24 精彩心得,師兄既心路歷程好具體.

查看全部評分

見習玩家

C HING 拎返來之後有無用過電話再聽?
我之前都對呢隻野好奇,因內地的評測好好。

星級玩家

The cable loop design to some is actually quite hard to fit:

http://www.soundandvisionmag.com/article/review-bowers-wilkins-c5

黃金玩家

breadvan 發表於 2013-9-4 12:42
The cable loop design to some is actually quite hard to fit:

http://www.soundandvisionmag.com/artic ...

我又唔覺難fit wo~~
好好帶

黃金玩家

mlkw329 發表於 2013-9-4 12:19
C HING 拎返來之後有無用過電話再聽?
我之前都對呢隻野好奇,因內地的評測好好。 ...

無~
但分別應該唔大 因為我個fd應該唔係成日用

星級玩家

alanchu 發表於 2013-9-4 12:52
我又唔覺難fit wo~~
好好帶

good for you then!

黃金玩家

breadvan 發表於 2013-9-4 13:23
good for you then!

個問題反而係入耳果粒野太大粒
所以耳洞唔夠大應該會幾辛苦

佢果條線反而係好好嘅DESIGN(對我)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

alanchu 發表於 2013-9-7 13:34
個問題反而係入耳果粒野太大粒
所以耳洞唔夠大應該會幾辛苦

感謝師兄分享,師兄覺得C5條線設計上有咩正既地方?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

黃金玩家

hiyori 發表於 2013-9-7 20:50
感謝師兄分享,師兄覺得C5條線設計上有咩正既地方?

穩定同舒服平衡得好好~~而且有吸震效果

而且因為個單元比較大 如果唔係的話 好易甩

不過聽講好易壞...............

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
hiyori + 8 + 8 用家心得

查看全部評分