設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 單晶銀Lover

[請教] 膽前級選擇

專業玩家

ozrayyau 發表於 2013-9-3 20:23
換/玩機主要係配搭, Jadis 呢編已經講明 Sound Master 嘅特性, 睇 Review 要知重點, 要睇樓主口味同想要 ...

以小弟愚見,中價石後比膽後一般有“力量”,“速度”,“控制力”和“快進入狀態”等優勢(高價膽後另計),樓主求中價膽前級推介,咩音樂都會聽,所以我假設樓主不求石前後配,主要是看中一般膽前的“味道”和“調度”,“分析力”同“速度”是石前的強項,若膽前要四者全面,恐怕要更貴的品牌或機種了。當然樓主口味同想要乜,就要給大家知道一下前後關其他機種和喇叭的配合,分享多些期望和需要了!

進階玩家

Jazz5 發表於 2013-9-3 17:18
我也是膽前石後,預算一萬蚊的話,我看過 Jadis大師介紹過 Sound Master No.9,上Peter到聽過也很不錯,No. ...

我聽人話玩no.9....要玩幾部串埋咁玩先有效果

進階玩家

Jazz5 發表於 2013-9-3 22:48
以小弟愚見,中價石後比膽後一般有“力量”,“速度”,“控制力”和“快進入狀態”等優勢(高價石後另計 ...

多謝你嘅意見...

專業玩家

單晶銀Lover 發表於 2013-9-3 23:37
我聽人話玩no.9....要玩幾部串埋咁玩先有效果

其實效果上,一部no.9都幾明顯。你講的前級串機玩法,我通常見D老玩家係no.9v2 ->no.9v2-> no.9v3->no.23mk2,因為他們都是參考雨果錄音室的set機方法。串機效果當然好到不得了,但高燒程度也不得了,由其地方和線材加乘是一大問題。最後,當然也有人堅定跟從兩果的前級配合方法,選擇慢慢一部一部加上去,因為自己要求提升時,就不用放把機二手放後再換機了。

黃金玩家

膽機唔等如“味道”和“調度”, 有啲石機比膽機濃聲同慢, 主要睇產品較聲果個。

我一早由大都分入門都係嘅味道形, 轉咗平衡形, 而家玩膽前加膽後推中高, Class A 100w 石推低, 就 Dire Straits 電結他同鼓嘅速度/彈跳, 陳潔麗嘅甜, 貝九同馬勒嘅爆, 要播到似模似樣唔會易。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +20 收起 理由
siukit_siuhan + 10 精準分析
terryc + 10 + 10 精彩報告
beerboy + 10 + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Jazz5 發表於 2013-9-3 22:48
以小弟愚見,中價石後比膽後一般有“力量”,“速度”,“控制力”和“快進入狀態”等優勢(高價膽後另計 ...

你覺得sm d 係味咩?
(Post76 Android 手機版送出)
No Music No Life

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

玩sm聲大夾惡

用sm gain 大夾惡

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

tomtomsuccess 發表於 2013-9-4 09:49
玩sm聲大夾惡

用sm gain 大夾惡

d 人話呢d 就係大力喎
(Post76 Android 手機版送出)
No Music No Life

專業玩家

從樓主的問法和提供的資料背景上,我估計他是較新手而希望參考其他師兄們的意見(所以樓主要給多些資料了!)。自己的愚見雖較概括,但不是想把石機和膽機二元分論,非黑即白。樓主要播到似模似樣的程度,似乎也不是樓主換部任一位師兄推介的膽前就可到位,換機後必然仲有一段路要走。

耳聽為實,一萬左右的膽前顯然很難樣樣都掂,當然也有啲膽機比較淸聲同快, 一樣係睇產品較聲果個啦!因為開膽機開到比人話快淡薄寡的品牌也有,比人話慢濃濛鬆的也一樣有,是否屬實,買家應自行求証。

Sound Master 的音色上,Jadis大師其實寫得好清楚和中肯,我無需班門弄斧,至於是否分析力同速度欠奉等等,樓主行多幾間聽下便知。何況喺Peter處,例必問過用家器材和線材配合,甚至不介意用家搬部石後去夾一夾機(我試過噤做先講),為用家調整其產品至用家所需的平衡度或取向,在我初學階段時,算學了很多嘢!

謝謝指教!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

百家百貨百貨百客,樓主收料後收窄範圍,再帶老細一齊去聽聽最好

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
Jazz5 + 6 絕對認同

查看全部評分

Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen