設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[膽機] 歐豬三國 ECC83 / 12AX7

黃金玩家

自定義頭銜

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

難得暑假最後一天,跟大家分享一下,三支比較多人會留意的古董膽

今次的主角分別係 (左起)
1> Valvo 12ax7 long plate slang getter 長屏斜圓環
2> Mullard 12ax7 long plate double support 長屏圓環雙支架,銅柱
3> Amperex 12ax7 long plate slang getter with plate 長屏斜環加鐵片,銅柱

首先出場的,來自英國的Mullard

結構是雙支架, 同時可以看到有兩條銅柱

Creamy 呢個字絕對岩形容佢,但很好的是,不同樂器的聲音絕不會混在一起,分折力,力度,圓潤度都係佳選

再來出場的,來自荷蘭的amperex (吹喇叭)

給大家看看,什麼是鐵片環

相對mullard, 會有點薄, 高音有點突出,但音場是一絕,分析力不錯,聽classical 之選

最後出場的,是來自德國的 valvo

是斜環的結構,也是一般德國廠出產的特點之一

雖然都係斜環,但不同廠的斜,係有分別的,已經水銀的色都好唔同

Valvo 的感覺,聲音偏向活潑同時也很美麗,同時力度不弱, 分析力不會跟其他兩支有明顯分別, 聽女聲之選

(謝謝收看, 希望多多打賞)

如果各位師兄達者有其他聽感,請提出,希望本文可以俾新手一個小小參考,不用下下睇到的介紹都係打手出的炒膽文

評分

參與人數 7威望 +59 金錢 +53 收起 理由
btbillyon + 6 精彩報告
itoy2008 + 10 + 10 用家心得
edison133 + 10 + 10 精彩報告
manblood + 10 + 10 用家心得
sealteam4 + 8 + 8 精彩報告
KING + 10 + 10 精彩報告
kevin2007 + 5 + 5 用家心得

查看全部評分

星級玩家

三支都擁有~~如果用在推挽合拼機我會選擇用MULLAR長屏方環~~貪佢有膽味而且有不錯的分析力聽人聲同JAZZ一絕, 如果用在前級會選用VALVO斜水銀, 因為佢有好平均的音色而不會加上太多的味精影響本來的真實味道, 高低伸延亦係它的強頂而且仲有一種別具一格的高貴少女的味道~~~最後的吹喇叭亦是我最不喜歡的一支~~無異佢係動態表現方面係三支12AX7中最好同最特出的, 高低伸延亦都吾錯~~但總覺聲音演繹比較粗糙, 帶有一點美系膽的直接而粗獷的特色~~聽CLASSIC會比較合適一點, 可能本身鐘意聽一D比較飄逸像虛無飄渺的女聲, 故最不得我歡心便是它了!!

最近入手了資心膽友的一部二手單瑞後級, 用料精良, 而且貪佢已經煲好晒, 吾使咁辛苦自己慢慢煲機~~~前級我本身用上VALVO 50年代的長屏斜D環12AX7配上一支MULLAR 10M 12AU7~~令佢可以出到VALVO斜水銀的平均又有很強的高低伸延及高貴少女的味道再配上MULLAR 10M 的超深闊音場及超低燥音的特質~~再出到一部用GEC MH4 ,MAZDA PP5/400及GEC U18/20 4V整流膽~~原全出到我自己獨愛的飄逸而又虛無飄渺而又帶點高貴少女的聲音與味道~~聽鄧麗君時簡直有一種令我吾飲酒都可以醉倒的感覺~~而現在唯一欠缺了的便是一對號角超高帶來的一點衝擊感~~不過號角超高已經在制作準備中, 將在不久便會服役我的全頻喇叭了 ABC.jpg

評分

參與人數 4威望 +42 金錢 +34 收起 理由
kmr + 10 + 10 用家心得
manblood + 10 + 10 精彩報告
sealteam4 + 12 + 4 精彩報告
KING + 10 + 10

查看全部評分

CDP:AMR CD777
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
IC:Siltech G7 550i
SC:Transpare Ref.
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

呢3支我都有玩過真係唔錯O既古董膽黎!
但而家我反而用緊呢幾支黎夾!

Mazda 5751 3雲母銀屏

Mullard 10M 12AX7

Marconi B339 長屏圓環

評分

參與人數 3威望 +28 金錢 +28 收起 理由
kmr + 10 + 10 極品蛋蛋~!
manblood + 10 + 10 KING SIR出野,不同凡響!
sealteam4 + 8 + 8 用家心得

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我前级都系用緊VALVO 12AX7+B329 12AU7,暫时對比手頭上0既CHEAP膽,最為滿意的組合!
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

星級玩家

KING 發表於 2013-9-1 16:57
呢3支我都有玩過真係唔錯O既古董膽黎!
但而家我反而用緊呢幾支黎夾!

king sir你又羅對b339出o黎引人,因住我今晚o黎爆你格!!哈哈哈
(Post76 Android 手機版送出)
Amp:Hovland HP100/YS Audio SE211/PX25 單端後級
Speaker:Telefunken NT3 Fullrane/Altec 416, Gauss HF4000, EV T350

黃金玩家

自定義頭銜

kevin2007 發表於 2013-9-1 18:46
king sir你又羅對b339出o黎引人,因住我今晚o黎爆你格!!哈哈哈
(Post76 Android 手機版送出) ...

KING sir 好靚女,唔好放過佢

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

kevin2007 發表於 2013-9-1 18:46
(Post76 Android 手機版送出) ...

Marconi B339 你又岩,我長短屏都有幾支係度,
你爆邊對呢?我攞定出黎等你唔駛你爆咁麻煩啦!哈哈
祇回應不推介!

星級玩家

KING 發表於 2013-9-1 19:12
Marconi B339 你又岩,我長短屏都有幾支係度,
你爆邊對呢?我攞定出黎等你唔駛你爆咁麻煩啦!哈哈 ...

KING SIR~~幫我問問你D老友呀~~搵梗對GEC PX25 睇吓有D邊期GE茄子同葫蘆贍呀?

3萬

鑽石玩家

kevin2007 發表於 2013-9-1 19:45
KING SIR~~幫我問問你D老友呀~~搵梗對GEC PX25 睇吓有D邊期GE茄子同葫蘆贍呀?

收到,冇問題幫你問問佢地!
祇回應不推介!

星級玩家

KING 發表於 2013-9-1 19:52
收到,冇問題幫你問問佢地!

TKS 儲梗錢買對PX25~~E+要辣住個肚皮餐餐食樹皮先掂