設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 新人入手音響 DALI IKON MK2 / KEF R300

見習玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
因為有BB所以想裝修間BB房.

咁岩行過時代廣場豐宅, 聽到對DALI IKON MK2 + ONKYO 929播緊謝安琪, 聲好靚, 引左我上網SEARCH... 結果刨左幾日呢度.
之後再去左KEF SHOWROOM 聽左對R300 又覺得OK.

其實我真係全完新手. 都少晌屋企聽歌.. 最多MP3 .......
電影一係出街睇一係晌NOW TV 度買..
部XBOX360買左番黎都唔知有無玩10個鐘..

但係見到老婆晌SHOWCASE 好ENJOY咁款, 似乎都係時候敗下家..

屋企廳100尺到, 正裝修, 預左後面SPEAKER 掛牆.

我想問下咁多位,
如果我20% MOVIE, 20% MOVIE FROM NOWTV, 20% TV, 20% 歌(IPHONE MP3 或以後買好D), 20% XBOX ONE/PS4

我心水: ONKYO 929
前置: KEF R300 或 DALI IKON MK2   ?.?
中置: 同前面果對同系列
後置: 同牌子掛晌牆細細地..
SUB: 同前置同系統

咁揀可以嗎?

我多數會晌番SHOWROOM 或 風宅 買.. 因為唔識唔敢去細鋪頭.

各位有無咩意見, 歡迎指教.

補充內容 (2013-8-29 03:06):
DALI 後置 - FAZON SAT (唔知會唔會唔夾..) 中置 IKON VOKAL2 MK2
KEF 後置 - 蛋蛋 中置 R200C

黃金玩家

ONKYO 夾 KEF R300 或 DALI IKON MK2  都冇問題
但建議十仔可以選揀 sunfire HRS 或威力登 應該會好過呢兩個牌子既同系列
10" 或 12" 都應該冇問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

但凶宅買呢D好貴喎⋯你問下D Ching 邊間細/ 樓上鋪有信譽D。隨時可以慳番2、3千蚊

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KEF R Series, except subwoofer

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

唔知CHING你聽嗰對係DALI IKON ?? MK2, 不過你講得去咗聽R300, 咁我估係IKON 2 MK2~~!!

個人感覺IKON比較啱睇戲, R300聽歌會啱啲....不過個海咁大, 實在有太多既可能性, 小弟建議CHING不如先了解多啲, 唔好急於一時去買玩具, 唔係買完一陣又賣都幾浪費, 呢啲case真係見唔少.....

http://post76.hk/forum.php?mod=forumdisplay&fid=36

不過CHING既然裝修中, 可以先考慮做完獨立電同拉後置環迴front height喇叭線先, 日後用咩器材都唔使再搞裝修同後悔~~!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kungfutown5 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

見習玩家

補上之前無寫既中後置model.
DALI 後置 - FAZON SAT (唔知會唔會唔夾..) 中置 IKON VOKAL2 MK2
KEF 後置 - 蛋蛋(又唔知夾唔夾, 唔同系列) 中置 R200C

sub 我老婆鐘意d好重既, 如果同系唔好就真係要諗諗配邊隻.

獨立電... 真係唔識, 我要問一問.

我唔知晌邊度買, 驚俾人呃所以去大鋪..

黃金玩家

試下上旺角柏裕16樓太陽睇下
佢好似安橋KEF 同Dali都有得試
友誠大廈都有 6樓有KEF 16樓有DALI

見習玩家

louis001 發表於 2013-8-29 08:15
試下上旺角柏裕16樓太陽睇下
佢好似安橋KEF 同Dali都有得試
友誠大廈都有 6樓有KEF 16樓有DALI ...

問左, 間間都無現貨..

得時代風宅見過有. 真係好少DALI.

SUB有咩推介配我上面果D?

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

f13 發表於 2013-8-29 23:15

ching 友成 16f dali 都無貨
【苦盡甘來】

黃金玩家

f13 發表於 2013-8-29 23:15

其實如果聽到岩心水 叫友試或柏裕訂貨都可以啦 佢地一定平過風宅
十仔師兄諗住畢直幾多 咩野口味 打心口定深潛