設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] Philips Fidelio S2 pre-report

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自從我隻 ER-4P一年前陣亡之後 ,  試左幾隻in-ear都唔太合心水.
見到 stevenyu2000  C-hing 既report link, 同我d 口味好相近,  咁arm又俾我搵到非常開心價 (Tips: 去某格價網第一個result   ), 所以試都冇試就帶左佢番屋企.
回家途中, 用iphone 直推試左一陣, 完全未run-in, 因為個優惠個埋電腦節, 所以小小”pre-report” 同埋share 俾各brother

音色:
個人覺得中性偏小小暖, 但高音有d乾同尖(齒音比較出), 中頻圓潤, 低頻量多過4P 但覺得冇4P收放自如. 音場幾闊, 樂器定位清晰.
回家用portal amp 再小試, 高音無再刺耳, 但係未試真就俾老闆捉左

舒適:
不嬲唔鍾意扁腺, 但比想像中好舒服.
附5對耳膠+ 2對耳綿, 各試左一對, 正常la

隔音:
因為係半開放 (其中一個我買既原因), 所以唔算最好, 但用耳膠, 响地鐵唔特燈聽, 聽唔到隔離講mud
而家用煲機碟煲緊, 等weekend 試真d 先出個詳細d 既report 啦

小弟文筆有限, 第一次出report, 請多多包涵

評分

參與人數 2威望 +25 金錢 +30 收起 理由
PCMM1 + 5 + 10 精彩報告
hiyori + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

支持!
幾時有after report(笑

專業玩家

RE: Philips Fidelio S2 pre-report

隔音:
因為係半開放 (其中一個我買既原因), 所以唔算最好, 但用耳膠, 响地鐵唔特燈聽, 聽唔到隔離講mud

ching都真係好厚道下

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

多謝師兄的分享
期待師兄的Post-Report
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

果時我都試過呢對耳塞,唔知係咪對耳膠唔啱定係點,我仲特登用首頗為多重低音嘅歌去試,結果低音全滅(唔用心去聽都聽唔出邊度有低音),至於其他就真係唔錯。

星級玩家

gahqm 發表於 2013-8-27 08:47
果時我都試過呢對耳塞,唔知係咪對耳膠唔啱定係點,我仲特登用首頗為多重低音嘅歌去試,結果低音全滅(唔用 ...

係架! 我第一次聽朋友隻s2, 耳膠吾啱size,  完全冇bass,  第二次用自己嘅耳膠, 乖乖俾錢。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

個人推薦UE耳膠~

專業玩家

S2 sounds very nice

新仔玩家

哩隻聽講好難煲

新仔玩家

s2 sounds good with Comply Ts / Tsx foams