設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kh22

[Rock & Pop] Rock友們,把你們心愛的Live Killers 放上來吧!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

KENXYZ 發表於 2014-8-3 02:19
呢首打鼓都打得出色,長達10分鐘…充滿節奏
我吾識形容,交比你講喇

Ken 哥咁中意聽鼓。
比段引左我去學打鼓的片段你睇。
留意 3:05 開始個段 drum solo.
當年 (1969) Mike Shrieve 只得 19 歲。
其手技之快嚇全世界一跳。
Carlos Santana 重係揸支 Gibson SG 牛角。
重未有錢買 Les Paul Custom。
注意,呢班友彈呢隻野時 stoned 哂架。
Santana 直情 stone 到落錯左 notes 添。

各位師兄:
Soul Sacrifice, The Santana Band in Woodstock outside Bif Apple 1969

[YoutubeHD]xBG6IaSQCpU[/YoutubeHD]

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

CDROMRW 發表於 2014-8-1 10:32
大師都搞唔掂,我地呢 D 門外漢 更加只有 門外看

結他佬,你中唔中意 Stephen Stills 架。
佢條第六線唔用 E 的 據聞。

講開 Woodstock 又點可以無
Corsby,  Stills and Nash 的 Wooden Ship

[YoutubeHD]mIHlwWhQ2iY[/YoutubeHD]

同 A Long Time Gone 呢

[YoutubeHD]G3Lc1wQYuMM[/YoutubeHD]

1萬

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2014-8-1 10:32
大師都搞唔掂,我地呢 D 門外漢 更加只有 門外看

定你中意好似佢咁:用牙咬呢?

[YoutubeHD]sjzZh6-h9fM[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]m9Fia94-xGA[/YoutubeHD]

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

KENXYZ 發表於 2014-8-3 02:18
最近見到Smoke on the water黑膠細碟
我無買…影了相攞出嚟比大家分享,有Live版

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

多謝各大師介紹咁多好野,大家都入嚟睇吓啦

星級玩家

plnl88 發表於 2014-8-3 02:56
嘩,Form 2 party 必備的 CCR 你都岩。
Marvin Gaye 隻 I Heard It Through The Grape Vine
佢地都 cover ...

我自己本人覺得任何類型音樂,好聽的都不會放過
好似前衞 藝術搖滾類別嘅10cc
佢地代表作,特別之處就係用咗很有心思的混音方式來表達…
以當時70年代錄音技術,前無古人
首歌好吾好聽就另作別論

[YoutubeHD]Qq7oGenbp2I[/YoutubeHD]

[YoutubeHD]r-d5UXxOCE8[/YoutubeHD]

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kh22 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

plnl88 發表於 2014-8-3 03:19
Ken 哥咁中意聽鼓。
比段引左我去學打鼓的片段你睇。
留意 3:05 開始個段 drum solo.

位位樂手表演到七情六慾
d fans 仲欣賞到八面九fig

1萬

黃金玩家

KENXYZ 發表於 2014-8-4 00:58
位位樂手表演到七情六慾
d fans 仲欣賞到八面九fig

班非洲鄉里直情上哂身啦。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-8-3 03:35
結他佬,你中唔中意 Stephen Stills 架。
佢條第六線唔用 E 的 據聞。

我識 CSN 都係由呢一首開始,Teach Your Children Well,之後再聽番其他,再加埋 Neil Young 嘅例如 Our House ...   

第六絃唔用做 E,咁阿 Stills D 指法都好特殊喎,好似 D 左手結他人,我都好佩服佢地o架 咁都有好處,唔駛借結他畀人地玩    

1萬

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2014-8-4 11:23
我識 CSN 都係由呢一首開始,Teach Your Children Well,之後再聽番其他,再加埋 Neil Young 嘅例如 Our  ...

好似係 Eb 黎。我估佢唔會用佢做 chord 的 bass。