設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kh22

[Rock & Pop] Rock友們,把你們心愛的Live Killers 放上來吧!

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

鼓佬一定抽筋,如果無左中間個段。
各位觀眾,Dire Straits!
玩快左成倍呀。

[YoutubeHD]8Pa9x9fZBtY[/YoutubeHD]

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kh22 + 10 絕對認同

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-12 18:43
鼓佬一定抽筋,如果無左中間個段。
各位觀眾,Dire Straits!
玩快左成倍呀。

Sultans of Swing 咁多個 Live 版本,至Like 呢個, 百聽不厭 Mark Knopler 嘅指法自成一格.

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-12 17:56
聽 Black Sabbath 點可以無左呢隻。可以話佢地玩得最好的一隻。
尤其係條 Bass 佬。
可惜搵唔到 Live tra ...

呢隻處女大碟當然要聽,你介紹呢個係北美版本,我有果隻係新版本, Deluxe Edition, 歌名少咗A bit of finger, 剩得 Sleeping village + Warning,聽吓比較吓先

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-12 15:10
樓主對 rock 野好有認識。
送你一首難得一見的場面。
Page 竟然無 stone 到 甩哂。

三大結他天皇Clapton, Beck & Page同臺演出,我都未睇過,多謝大師介紹, rock 友們快D上來睇啦,

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kh22 發表於 2014-5-13 00:05
呢隻處女大碟當然要聽,你介紹呢個係北美版本,我有果隻係新版本, Deluxe Edition, 歌名少咗A bit of finge ...

比較過了,是一樣的,a bit of finger係開頭的bass intro, 不過後期版本省短咗歌名

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

CDROMRW 發表於 2014-5-9 16:45
Knebworth - Rock 友嘅聖地,真係要搵機會去朝拜下  

雜錦碟一隻,但係個個猛人,值得聽聽

Knebworth 1990 當年都經常聽,後來吾見咗,買番隻DVD,但吾齊, E.C.這次show 之後來紅館開了一場,班底都是同一樣,除了那些SuperStar, 記得有Phil Palmer, Nathan East, 個黑人鼓佬,

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

kh22 發表於 2014-5-13 21:14
Knebworth 1990 當年都經常聽,後來吾見咗,買番隻DVD,但吾齊, E.C.這次show 之後來紅館開了一場,班底都是 ...

樓主師兄,識唔識佢地呀?

[YoutubeHD]EdA-Mtc7DFs[/YoutubeHD]

1萬

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2014-5-12 16:00
翻睇段片同再聽 CD 比較(其實之前睇左起頭一段o遮),係同一隻歌  
咁耐歷史,sync 唔到都唔奇呀 ...

結他佬,估下邊個係度彈緊 lead.

[YoutubeHD]cp0R0ltD8Dw[/YoutubeHD]

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-16 02:25
樓主師兄,識唔識佢地呀?

除左 Open Arms 就到呢隻:

When you love a woman, 情深款款

When you love a woman
You see your world inside her eyes
When you love a woman
Well you know she's standin' by your side
A joy that lasts forever
There's a band of gold that shines

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

plnl88 發表於 2014-5-16 02:44
結他佬,估下邊個係度彈緊 lead.

Neal Schon - Journey 嘅 結他佬 ?

唱就係 Gregg Rolie, 我鍾意 Steve Perry 多好多