設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[其他] Cambridge Audio 751R 配PMC喇叭問題(多字請見諒)

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Cambridge Audio 751R 配PMC喇叭問題(多字請見諒)

前言:
小弟好耐之前玩過吓天龍AV AMP配B&W三單元書架喇叭(那時都想買PMC架……不過剛出來工作無咁多錢買唔到), 那個年代還是用緊CRT電視, 個中置要放在電視頂. 那時都聽得好開心好滿足, 不過有一天早上見到個中置跌左落地, 咁跌法個中置當然報銷左啦, 那一刻感到好心痛同唔開心, 之後就發左癲咁地將整套野賣走, 正所謂無眼屎乾淨盲, 跟住就走去買隻2.1電腦喇叭用來聽吓野打吓機算, 不過其實之後已經好少聽歌, 經過多年之後, 可能年紀大左, 出少左出街在屋企無野做就用PC播歌聽吓, 但是每次都聽唔得耐, 因為其實自己真係接受唔到電腦喇叭D聲, 到最近終於供滿層樓叫做有少少多餘錢, 所以就決買返整好野來獎勵自己, 但係過左咁多年好多野都變晒啦, B&W已經出到CM5啦, 不過講真B&W真的不是我的最愛, 而我的真愛當然緊係PMC啦, 但係對於一個咁多年都無出過省城的鄉下仔來講, 去到友誠走一轉之後反而令到自己更加之迷茫, 所以好在這裡的朋友請教一吓, 希望你們俾多D意見給我!

之前在這裡刨完文, 最後決定想用Cambridge Audio 751R 夾PMC喇叭, 現在只是AMP同前置聽住先, 之後有錢再去買SUB仔同中置和後置, 諗住一步一步黎, 請問Cambridge Audio 751R同PMC喇叭夾嗎? PMC喇叭除了華X會同SSP有得賣之外那裡有得買呢? PMC書架喇叭有DB1 TB2 同 TWENTY系列, 我應該買那一隻好呢? 我知TWENTY系列貴好多不過值嗎? 其實之後已周圍去聽過Cambridge Audio 751R同PMC喇叭, 不過真係無什麼方向, 希望這裡有明燈指引一吓小弟啦!

星級玩家

用Db1/Tb2. Ok啦
再上唔好想啦
PMC都幾難推嫁
重要合併推五隻

星級玩家

新手魔人

76-FC 藍寶石勲章

PMC幾難搞架

星級玩家

Small potato

keekee 發表於 2013-8-23 17:35
PMC幾難搞架

成日都聽人講PMC難推,其實除左 full range同老爺大喇叭,有邊d喇叭係易推呢?
小弟玩過o既喇叭唔多,真心求教,還請師兄多多指教。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PMC喇叭 唔建議用離做前置5.1系統
用2ch純amp或膽机 聽歌
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

專業玩家

希望這裡有明燈指引一吓小弟啦!
1) 請問Cambridge Audio 751R同PMC喇叭夾嗎?
2) PMC喇叭除了華X會同SSP有得賣之外那裡有得買呢?
3) PMC書架喇叭有DB1 TB2 同 TWENTY系列, 我應該買那一隻好呢?

進階玩家

PMC 亦可以上代理陳列室試,要試邊款最好先預約,因DB1i and Tb2 冇陳列,Twenty series 隨時有得試。751R 推PMC有少少難,相信好難有得同場試,我未見過有那間shop擺埋一齊。我用LX83才勉強ok,最後加了Naim XS 做後級睇戲才有進步。聽歌用2 ch。
Pioneer LX83
PMC DB1i
CA 751 BD
Rein Audio X-DAC
Naim Nait XS2 Int. Amp

星級玩家

rickyma_kk 發表於 2013-8-24 09:31
1) 請問Cambridge Audio 751R同PMC喇叭夾嗎?
2) PMC喇叭除了華X會同SSP有得 ...

2) PMC喇叭除了華X會同SSP有得賣之外那裡有得買呢?
3) PMC書架喇叭有DB1 TB2 同 TWENTY系列, 我應該買那一隻好呢?

1)未試過唔知,你可以搵間有齊兩聲道CA機同PMC試下
2)去友誠行下,聨興好似有齊CA同PMC
3)預算?幾大地方?會唔會加int amp/power amp?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

玩PMC喇叭做5.1系統,應該用前後級AV Amp較好。

專業玩家

sam12345 發表於 2013-8-23 17:31
用Db1/Tb2. Ok啦
再上唔好想啦
PMC都幾難推嫁

多謝師兄的意見
我現在諗住一件一件買: 前置同av amp > sub仔 > 中置 > 後置........之後如果部751唔夠力我會考慮入後級!