設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jaffeinism

[討論] 大家心目中有無好理想既耳機店?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2013-8-19 11:35
有時運唔運吉都唔係我地能控制..
比如某d日本產品, 代購連佣同運費都只係15%左右
間野賣日元11算, 真係想 ...

可能我太怕事,知佢貴但係有時為左保養唯有捱貴貨
總受

專業玩家

少少感想:
(星際間dxa 又暗又多sales 次次都唔係好敢行入去 尤其是著住校服)
(金雞12/f 雖然有時真係太冷清 但好彩sales會自已吹水 唔會望實你 而且地方夠大 可以行到最入冇咩人的地方靜靜地聽幾個鐘 <3)
(mango12/f 成日好多人 好嘈 坐低會掂到人地背脊最討厭 bar台椅又好似好唔穩咁 15/f就冇人 不過有人會望到你實一實 可能因為賣既貨都好貴...? 上過一次就唔想再去了)
(星際1/f?大概.. 有間賣swan audio線的店(應該只有一間.) 雖然冇位坐 demo唔多 但個sales/老板 認真好好傾 見到學生都肯拎貴野比我試 唔買又唔黑面 不過店真的太小了...)
我比較中意d環境舒服d的耳機店
demo唔洗好多 最緊要有新旗艦同run過
其實最好得老闆一人
佢應該唔洗好似sales咁哄你買野
同埋最好有少少唱片賣 有時試機聽到d好歌 番到屋企又唔記得歌名 好困惑..
另一個原因就係當係少少試聽費 始終一直試又唔買真係唔好意思

不知不覺打左咁長
心態 決定境界

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實最好得老闆一人
佢應該唔洗好似sales咁哄你買野
@我睇完呢段, 我諗番起一個故事, 話說有一年去左廣州某樓上舖耳機店, 當時係去買ER4, 順便聽下, 之後傾起, 當時個格局就係老闆一個人, 無其他伙記, 老闆講起, 佢店入邊有好多耳塞, 耳機都係放係樹俾人聽下聽下, 就被人扒左...

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

loadinglove 發表於 2013-8-19 22:29
少少感想:
(星際間dxa 又暗又多sales 次次都唔係好敢行入去 尤其是著住校服)
(金雞12/f 雖然有時真係太冷清 ...

dxa ok的,面皮厚d咁問就得
總受

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

其實我心目中既理想耳機店:
1. 老闆同夥計最好有基本既知識, 當然多D會好D, 最好教埋我
2. 有適量既空間俾客人試野 (我自己係試得多會唔好意思買果D人黎)
3. 環境最好唔好太吵, 因為唔係對對耳機耳牛都隔音好...
4. 多D demo就最好
5. 價錢唔需要最平, 但起碼唔好食水深到離譜 (例如日本貨11-12算 vs 而家8算)

以上係小小個人意見

專業玩家

斯路 發表於 2013-8-19 11:35
有時運唔運吉都唔係我地能控制..
比如某d日本產品, 代購連佣同運費都只係15%左右
間野賣日元11算, 真係想 ...

有興趣,請問是那間?多謝相告
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

新仔玩家

muffy 發表於 2013-8-20 11:11
其實我心目中既理想耳機店:
1. 老闆同夥計最好有基本既知識, 當然多D會好D, 最好教埋我
2. 有適量既空間俾 ...

第3點... 唔明點解佢地會係店度fung機
影響相當負面呢

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我講yodobashi同e-earphone我都好鍾意得唔得呢- -
兩間都放晒野出嚟任你試, 而且試嘅時候店員唔會俾壓力你
yodobashi(@Akiba)超大間, 差唔多款式齊全, 店內亦重覆播著同一首歌, 讓顧客可以AB試聽不同的耳機
不過, 由於沒對耳機的音量和推力有仔細調整, 每個耳機的音量都不同, 而且一些對推力有要求的耳機(如880), 就明顯推不動
對於沒帶player或想簡單測試不同耳機的人來說, 是很方便的設計
耳筒亦可以接上自備的player作測試
另一邊亦設有較好的source/dac/amp等, 去推一些對推力有要求及高階的耳機
stax也是放出來讓人試

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

其實我覺得一間好嘅耳機店
唔在乎佢貨齊唔齊, 面積大唔大
最重要嘅其實係店員嘅態度
其實去耳機店試機, 都係想搵倒自己啱嘅聲啫
唔係要上去受氣
記得大約兩年前同個fd去mk, 個fd忽發奇想想去試 (已經唔記得邊隻
但係冇帶imod喺身, 所以諗住話用iphone初步試試先
點知一上到去拎部iphone出黎, 個店員就予以鄙視眼光
我哋兩個試都冇試即走
其實, 凡事都有第一次
相信好多人一開始都係用手機聽歌ga la
又有咩問題
抱歉有點離題
但係我想講ge就係店員態度ge重要性

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

thisismyname 發表於 2013-8-21 14:39
我講yodobashi同e-earphone我都好鍾意得唔得呢- -
兩間都放晒野出嚟任你試, 而且試嘅時候店員唔會俾壓力你
...

myname兄
總受