設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: soulmix

[電源線] 個褲袋唔夠深, 英式紅腸浄係可以食一條...

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sunny.hung 發表於 2013-9-10 17:15
晶爺見有人放 neotech nep 3160 它好定紅腸好呀 thanks

neotech d 線,係條 sahara 值租 D 。
3001 mkii, 3160, 3200 個人都唔覺得抵。
條 3001 mkii 廠線,係三套唔同的組合上,
都輸比條冰紅。重要係三句歌詞就分左勝負。
比我揀,我一定唔會揀 3160。

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

sunny.hung 發表於 2013-9-10 17:18
Ching 英式銠金頭尾什麼型號和幾錢呀(唔計屎) thanks

其實我唔係咁中意用貴價頭尾。
唔怕話你知,我用緊 10 條紅腸。
只有一條係用古河銠頭。
其他九條都係 MK 紅頭同 4782 尾的自家鍍銠/金。
我寧願用普通 MK 紅頭同 4782 尾,慳返D錢,
買支鉑金屎啪落去好過。效果比用貴價頭尾更好。
一套古河 UK1363(G) 頭 + 古河 FI-15(G) IEC 尾都要一千起碼。

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
WildKid + 9 + 9

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-9-10 19:03
其實我唔係咁中意用貴價頭尾。
唔怕話你知,我用緊 10 條紅腸。
只有一條係用古河銠頭。

晶爺4782尾是MK還定是古河
sunny

1萬

黃金玩家

sunny.hung 發表於 2013-9-10 22:18
晶爺4782尾是MK還定是古河

4782 尾 是 Shurter 4782 IEC 尾。
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=1

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuel8892000 發表於 2013-9-10 17:27
MS 銠 + 古河 FI-15 銠尾 1000元 5呎紅腸@240元/呎=1200元.合共2200元.可講價到9折. ...

Ching 有D唔明  插頭是不是分銅,鍍金,鍍銀, 銠白金(rhodium)和白金(platinum)你地所講銠頭即是指銠白金啱唔啱呀另見MK有只白金(platinum) 是不是同銠白金(rhodium)是同一樣野呀thanks
sunny

1萬

黃金玩家

sunny.hung 發表於 2013-9-10 23:06
Ching 有D唔明  插頭是不是分銅,鍍金,鍍銀, 銠白金(rhodium)和白金(platinum)你地所講銠頭即是 ...

Ching 有D唔明  插頭是不是分銅,鍍金,鍍銀, 銠白金(rhodium)和白金(platinum)你地所講銠頭即是指銠白金啱唔啱呀
<----- 啱,但,無鍍鉑金的。

另見MK有只白金(platinum) 是不是同銠白金(rhodium)是同一樣野呀
<---- 銠 同 鉑金 不是同一樣,但,是同一金屬家族。
以我所知,係好難先可以將 鉑金 鍍上 其他金屬上。
所以一般只會將 鈀,或銠  鍍上 其他金屬上。
你去 古河 Furutech 個 home page 度睇下D IEC Inlets 同 IEC connectors
就知只有 R (rhodium) 無 Pt (platinum) 了。
市面上,因 銠 是 鉑金家族的一員。
所以會對客講 銠鉑金。
而 MK 白金英頭 我估 應該係 Sine 用 MK 紅頭 鍍銠加 冷凍 -196 C 而成的。

鉑金玩家

samuel8892000 發表於 2013-9-10 17:27
MS 銠 + 古河 FI-15 銠尾 1000元 5呎紅腸@240元/呎=1200元.合共2200元.可講價到9折. ...

我覺得MS銠頭個價位唔係咁抵玩,一係平d入MK,一係比多少少入古河
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

1萬

黃金玩家

alpinweissM 發表於 2013-9-11 00:22
我覺得MS銠頭個價位唔係咁抵玩,一係平d入MK,一係比多少少入古河

MK 唔係個個入得到條紅腸麻。
MS 易好多。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

alpinweissM 發表於 2013-9-11 00:22

MS粗線較易裝.古河貴MS 一陪.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

星級玩家

MS 銠頭算低玩架啦$4百尾,MK銠頭都要$290.
MS 鍍銠厚啲又光滑,反觀MK 鍍銠就好粗糙又甩色。
古河銠頭當然好,但要成$7百尾。
古河都唔係百份百鍍銠,
內裏壓實電線的部件只係淨銅(may be 係鍍金啩)。
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8