設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] SUB仔小報告

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家好,今天又有少少野分享,順路毒一毒大家上路!

好大個O,大家估下係咩來。

無錯,又係SUNFIRE HRS-8,8吋細細隻,SIZE最岩我,E期好多C兄都去換SUNFIRE的SUBWOOFER,咁我去跟大隊去試下啦。

大家可以看看佢同隻Blu-ray個size的分別,真係細細隻大大力。
當然岩岩講我跟大隊加入SUNFIRE,但我之前都去試聽過佢,SUNFIRE係一間專門產生SUBWOOFER的公司,當然比較專門,而且歷史唔短,當然口牌一流,有很多用家對它都表示讚賞。
而SUNFIRE的SUBWOOFER係走包圍感的風格,如果你是追求打心口的感覺,就選M&K、威力登....等等吧,它不能比到你打心口的感覺的,但換來的是一種極低頻的包圍感,這是一種感覺,一種震盪感。

HRS-8個玉背

我用E兩部垃圾機去做個小測試

當然有試一下我的最愛BD

好吧!我插好晒線後,當然係要試一試啦。不過時間關係,HRS-8只係順手放係地度,而且SUB仔係冇去精心調整過,AV AMP也沒有去調整配合它,所以這只係一次初步的試探。

之前我一直冇用SUBWOOFER的,原因我覺得一般SUB仔個效果只係一舊舊的低頻,我一睇到就覺得好烘好難聽,完全影響左其他喇叭個音色同音場,當然果一些SUB仔都係一般入門貨色,而我一直用喇叭做埋低頻的動作,叫做聽得我開心又有D仁頻感又,不過如果說到好低的低頻就完成冇野出,最後決定搵一隻真係聽到超低頻而且岩我口味的SUB仔,而SVS本身真係好正好吸引,不過太大了,我係睡房放唔到,最後聽左SUNFIRE隻HRS-8,效果唔錯,是我的口味。

(小報告)
初步試後感覺,包圍感不錯,低頻的感覺是一陣一陣而來的,有層次也有勁度,看左幾套戲後覺得個感覺好好,係好正好有包圍感的低頻,而且反應幾快,唔會一舊舊咁出黎,動態的低頻連接感做得好好,係有輕重之分,我之前聽過其他一般入門的SUBWOOFER,它們都係令我覺得好煩好硬的感覺,說真點如果用哪一些SUB仔,我還是覺得唔用SUB仔比較好,但SUNFIRE果種感覺就唔同,係極低的超低頻化包圍感,令我覺得有比冇用SUB仔更好,而有了它的配合令睇戲時的震撼感大大提升,當然因為我係睡房玩,唔可以開到地動山搖,不過已經感覺張床好震了。
如果再慢慢SET一下它,相信發揮更好。

我最後放佢入左去中間個位度,SIZE岩岩好,遲下會再加黑麻石同落釘。

好似亂左少少,D線露晒出來>.<

睡房用左佢,真係可以床震

謝謝大家睇我個小報告

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
wil-wil + 8

查看全部評分

MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又有新野玩

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

咁樣擺怕唔怕震到個對前置??

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

鐵心兄
你話SUNFIRE係走包圍感,M&K、威力登就打心口
有一些amp可以用2只sub仔,咁用1只SUNFIRE+1只M&k/威力登就又有包圍感又能打心口?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

心兄即係心兄,個report好正,隻拾仔上面唔擺野會好D

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

心兄即係心兄,個report好正,隻拾仔上面唔擺野會好D
maner394 發表於 2009-7-27 18:42

已經奶左野,隻牛牛係咁震.....
今晚再搞搞佢先....
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果放隻拾仔向柜,你所有器材、喇叭都要加釘先得!

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜,有新野玩真係正.個箱係咁震.落腳釘係必須既工序黎.上面落重物,d聲會實d添.!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁擺個火牛會搞花晒個鋼琴面。

1萬

鉑金玩家

如果放隻拾仔向柜,你所有器材、喇叭都要加釘先得!
maner394 發表於 2009-7-27 18:52

D釘就快黎@O@
同所有野起釘

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?