設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] av show 2013 by haharo

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
av show 我11年去過,但係舊年冇去, 今年有唔少新耳機想試, 所以80蚊就保唔住喇

一入去就係森記, 因為冇咩特別想試, 人又多,所以攞左個d字扣就走人

森記後面係 beyerdynamics, 冇咩人, 我就試左個t51p

戴上去好舒服, 幾輕, 我用ipod 聽, 開一半就夠聲, 果然有德國味, 濃濃的有大場面感覺, 但係最特別係個bass有impact, 聽開iem o既我覺得幾特別

下一店就係dma, 有幾個mk店o既職員過左黎幫手, 咁我去試左hifiman 901, 最normal o既mode已經好好聽, 有層次, 定位好 (je係分析力好?) 人聲貼服順滑, 所有野都唔錯 (其實我唔知幾$) 唔計錢, 901 贏聲, 120 贏size。之後開左bal mode 覺得個音場鑑粗被拉闊, detail 更多但係好似over 左, 整體聲音唔係咁悅耳...

經過jaben, 冇咩特別...

去左cp, 1964出左v6新調音, 佢話bass 深左同音場闊左, bass 果然係deep 同tight 又快, 但係音場就冇咩特別feeling
順便玩埋 v6, 一聽...我心諗... um3x黎架?????

再之後呢去左labcable, 果度竟然見到有cw cm賣, 佢話就有得代理, 有興趣o既朋友可以留意下
同埋佢地又有得賣just audio aha120... 可能係class a, 一開聲平平無奇, 但係5分鐘之後越聽越有, 音場好闊, 人聲有餘韻, 可惜太大太重, 同埋low volume好似有小小偏音  果度仲有911, 推力好大, bass 幾實淨, 其他一般

番到去ect, 見到人少d, 就入去睇下
嘩 fa ba ss 冇人試?! 馬上拎上手
一試
唔係下話...
好似冇咩特別
無論係用我個ipod 定係佢地o既dsd file o既 120
都係好一般
我覺得f111好似好聽d
(我諗實有好多 ching d7我架喇 )

放低之後見到前面有個iq, 心諗試唔試下, 因為之前玩過覺得佢聲音好唔自然, 人聲尖,低音肥 高音...有咩?
但係俾左80蚊...試埋nor
用ak120 聽, 因為我知用ipod冇可能有好結果
嘩一聲
低頻有動感, 夠立體, 填滿空間, 人聲前但唔尖, 有夠驚艷o既磁性, 不過高音都係lay back
可能佢本身唔係sell 分析力, 所以定位(imaging)唔會好突出, 但係出到黎就好好聽
佢果隻耳膠我係第一次見,好大好修長但係好舒服, 有難得一見o既隔音能力, 在場玩左咁多對iem, 隔音最好佢
不過呢... ak120 加 iq係好聽...但係我覺得貴左d nor

我知大家都睇到悶架喇, 我講埋se846 同埋森海記呢
先講sen 記,其實冇咩等特別, 因為我唔聽耳牛,所以都係試玩下ie800
之前聽過ie800係用ipod 推, 其實幾唔錯, 圈味有 (d佢本身係dd ) 清清地分析力好
咁今次咪插下ak120 nor
佢有一個classical o既音樂我係好熟o既, 本身屋企有果隻碟又經常聽
一播, 出事了
分析力估唔到可以咁差, 一埋糟亂曬坑bing ling bong lum bing ling bong lumbing ling bong lum
violin 唔係violin, brass 得個大聲...
30秒, bye~

但係最有趣唔係試耳機,係我試果時對面有個叔叔都係試ie800, 佢唔係用ak100/120 而係用自己player
eiii, 好似見過, 但係又唔熟 個mon 下面有3個實體制, 我心諗:唔通係dx50?!
之後果個叔叔有電話打黎,佢應該唔係講中文... unless 係好地道o既鄉下話... 講講下電話佢就走左lu

se846 反而係去mingo 度試o既, 條線唔洗發夢喇咪又係咁硬
之後一開聲, 唉, 都係果個問題
大家知唔知邊解我唔聽shure?
因為我左耳永遠都係戴唔到!
但係我盡力戴好佢之後黎聽啦
高音, 人聲好似冇535咁突, 但係唔會差
低音果然有d 突破, 佢唔係好似有大大咁講佢似番scl5 (我覺得) 因為scl5 個mid bass好肥, 但係846 唔係
佢低音反而係後, 但好有後勁, 量唔係話多, 但係果下似係一野大浪湧過黎咁, 但係黎到你隻腳果時d 水又變番薄, 大家諗下o係海灘果時咁啦

都差唔好啦, 仲有經過thinking group,都係黎下靚女je, 如果你覺得靚o既話。聽下thinking 果d 友sell 人真係...
佢話w3 人聲最前最好聽wor...笑而不語, 反正 ching 明白了

最後去聽下d 都唔知幾萬幾萬o既hifi, 我覺得...impact 一定有,但係真係好聽咩? 有fd話我聽耳機聽壞耳

最最後去買左兩隻cd

以上

評分

參與人數 4威望 +39 金錢 +35 收起 理由
午餐肉 + 1
hiyori + 30 + 30 精彩報告+活動加分
digiman + 5 + 5 用家心得
ming. + 3 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員

很好的分享

銀級玩家

多謝師兄詳細報告~
我都有去現場,但因人太多同大部份器才(自己買得起果D)都差唔多平時響各門店都差唔多試過晒,行左半個鐘到就走頭
歸去,也無風雨也無晴

科林玩家

henryctw 發表於 2013-8-11 21:46
多謝師兄詳細報告~
我都有去現場,但因人太多同大部份器才(自己買得起果D)都差唔多平時響各門店都差唔多試 ...

半個鍾80蚊?
依一刻買唔起可能遲d買得起呢
點都試左先ma

科林玩家

Sorry 因為果時拎重野冇影相

星級玩家

我都試了iq, ie800, se864.
聽歌最愛ie800, 聽音樂係iq.
846.. oh.  原來係咁的。。
我覺得我越來越識分mango d 膳稿了。
(Post76 Android 手機版送出)

科林玩家

dio 發表於 2013-8-11 22:38
我都試了iq, ie800, se864.
聽歌最愛ie800, 聽音樂係iq.
846.. oh.  原來係咁的。。

哈哈,唔會係話我掛
不過寫鱔稿依樣野呢
除非真係有醒目哥爬文當聽感
唔係吹到人地希望越大,失望自己越大
依樣野之於我,叫x3

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

多謝師兄分享呀~~

鉑金玩家

muffy 發表於 2013-8-12 09:16
多謝師兄分享呀~~

多謝分享,到最尾都就唔到時間走轉!

見習玩家

多謝分享 , 如果有相就更加好