設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chuwing

[影音配件] 咁奇怪?點解........隆乳206-2 >> 變左 Alexander

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2013-8-13 00:17
原來如此!

C Hing 試咗條 Alexander 感覺如何? 插咗喺邊處? 分享吓呀!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-8-13 22:50
C Hing 試咗條 Alexander 感覺如何? 插咗喺邊處? 分享吓呀!

暫時俾naim 後級用;一開聲果下幾甜;聽多兩首歌後就開始唔對路喇!對耳朵好唔舒服好攰!
因為我對高音好敏感;如果高音太緊我會好唔舒服;之前條naim Power Line 都係咁所以冇用!
不過琴日已經有師兄提過條線開頭會好利!要個零星期先好番D ! 咁煲下先啦!
條線冇我預期咁靚;差過我現有的Analysis Plus Solo Crystal Copper / Ultimate & IsoTek Syncro !
呢三條線一聽就好甜好舒服一D都冇投訴!
今日用電視煲左五六個鐘;頭三位老闆睡了就再試!希望有驚喜啦!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
21360286 + 10 + 10
louis001 + 10 + 10

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

chuwing 發表於 2013-8-13 23:18
暫時俾naim 後級用;一開聲果下幾甜;聽多兩首歌後就開始唔對路喇!對耳朵好唔舒服好攰!
因為我對高音好 ...

我嘅感受同你差唔多,一插機嗰下甜咗,嚮亮咗,低頻力量大咗啲 …… 所以剛開玩嗰陣幾易受落,不過你之後講嘅問題我就唔係太覺,或者小弟有木耳問題,又或者小弟主要聽Classic, Jazz 同 流行曲,女聲我就少聽,所以 feel 唔到!

不過入手時老板一早講咗條蛇至少要煲一個至多個禮拜先好聲,而家我煲咗成個幾月,聽歌時高音的確冇咁搶兼自然咗,師兄玩多一排睇吓情況有冇轉好!

星級玩家

Stanley5387 發表於 2013-8-14 11:40
我嘅感受同你差唔多,一插機嗰下甜咗,嚮亮咗,低頻力量大咗啲 …… 所以剛開玩嗰陣幾易受落,不過你之後 ...

師兄你係又用T.Adler既三佬,你而家兩聲度用咩品牌同插落咩機度?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

robertnike 發表於 2013-8-14 12:58
師兄你係又用T.Adler既三佬,你而家兩聲度用咩品牌同插落咩機度?

Pre-amp & Power amp 都係加拿大品牌子 Classe,  而我同時都以 Alexander 餵佢哋!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

有無師兄用208-8?比206-2有甚麼分別?那一個比較效果好?在影同音方面,值得比多$2000嗎?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Stanley5387 發表於 2013-8-14 11:40
我嘅感受同你差唔多,一插機嗰下甜咗,嚮亮咗,低頻力量大咗啲 …… 所以剛開玩嗰陣幾易受落,不過你之後 ...

琴晚好左好多;唔覺硬!
定位好過Ultimate ! 低音就少過Ultimate!
不過音色同感情都係差D !

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

P.S. 我條Ultimate 唔係Analysis Plus 兩萬幾蚊果條正斗野!
只是同一代理買....加拿大(七千蚊)果款!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

nippon 發表於 2013-8-14 13:32
有無師兄用208-8?比206-2有甚麼分別?那一個比較效果好?在影同音方面,值得比多$2000嗎? ...

我比較過。
最後我揀左 206-2。

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-8-14 14:56
我比較過。
最後我揀左 206-2。

我未喎 幾時搵隻借俾我試下