設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] MPD 集中營 (18May15: Voyage MPD 出 album art setting sharing)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

colour97 發表於 2015-10-2 10:10
mount -a ......this step ok.

ln -s /mnt/public/ /var/lib/mpd/music/public

>> ln -s /mnt/public/ /var/lib/mpd/music/public
>> In> failed to create symbolic link '/var/lib/mpd/music/public/public' : File exists.

如果你個 mpd 係以前用緊那個 HD 的,現在只係加 NAS,咁就唔洗做 ln -s......,跳去做 chmod 乜乜乜 個句就得了。因為 ln 只係最開頭做一次,以後都唔洗再做。

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2015-10-2 11:15
>> ln -s /mnt/public/ /var/lib/mpd/music/public
>> In> failed to create symbolic link '/var/lib/mp ...

好的,今晚收二收試。

專業玩家

各位Ching,
剛安裝了mubox voyage 落部 raspberry pi 2, 發覺比 runeaudio 好聲.
但係唔知點 set bit-rate. 攪到有d 歌播出來得沙沙聲
想請教各位Ching可以响邊度 set 呢?
謝謝幫忙!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Roban 發表於 2015-10-3 19:14
各位Ching,
剛安裝了mubox voyage 落部 raspberry pi 2, 發覺比 runeaudio 好聲.
但係唔知點 set bit-rate. ...

佢會按 file 原來的 sampling rate 出,若你 set 了,咁乜嘢 sampling rate 既 file 都會變成同一個 bitrate 出。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

專業玩家

多謝Ching話我知。不過,因為之前嘅歌都rip左 320kbps, 所以想知道點set。如果唔係就要番rip多次,好大工程。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Roban 發表於 2015-10-3 21:51
多謝Ching話我知。不過,因為之前嘅歌都rip左 320kbps, 所以想知道點set。如果唔係就要番rip多次,好大工程 ...

O.... I guess that's mp3.
都要做的,每日 rip 幾隻,我個時都係咁,rip 咗成個月,但之後好方便!

星級玩家

我估有機會攪錯左map a drive 同create a shared  folder. (冇做厘个folder)
明天放假再解決。

佢diskstation 本身已default有個 music folder. 但我唔知厘个folder
點解link 唔到.祇是 map a drive佢就係度。

星級玩家

終於成功了。多謝你 phantom, .真是做小了create shared folder 个一步。
現在先不講聲音如何。

仍有以下問題。
1. cat 7 你用那一條?好似好平。
2. 我原本放左一些歌在music default folder. 現在用dsd folder.
我cut &paste 去dsd folder,但diskstation 見到每首歌。
但gmpc 祇見到个隻唱片个folder 名,內涵是沒有。為什麼原因。
3.我在用pkkw 村屋8m,pc 過祇有11m/s, 个router 冇gigabit.
如果買个gigabit router,會增加速度嗎?
其實我主要intranet, 也不會在出面茶餐廳看屋企部腦有什么東東。
同pkkw 冇關。如何解決呢
4.硬盤改ssd,會唔會改善音質?
5.一定要 set fix ip? 可以唔set 嗎?
6. nas 同一時间 bt,  stream dsd 去fanless, 會唔會影響音質?

仍有以下問題解決:
1.个nas 用左一个3激一个2激,佢自動行SHR,pk祇有1.7激可用,
會改行basic, 唔要backup.(我有其他硬盤backup).
2. fibre box, 純銀usb, , 線電,慢慢攪。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

colour97 發表於 2015-10-4 02:38
終於成功了。多謝你 phantom, .真是做小了create shared folder 个一步。
現在先不講聲音如何。

>> 終於成功了。多謝你 phantom
恭喜晒,不用客氣!

>> 現在先不講聲音如何。
等你報告!

>> cat 7 你用那一條?好似好平。
http://taiwan.tmall.com/item/358 ... rties=1627207:21966

>> 我原本放左一些歌在music default folder. 現在用dsd folder.  我cut &paste 去dsd folder,但diskstation 見到每首歌。但gmpc 祇見到个隻唱片个folder 名,內涵是沒有。為什麼原因。
做返 chmod 乜乜乜 看看。

>> 我在用pkkw 村屋8m,pc 過祇有11m/s, 个router 冇gigabit.如果買个gigabit router,會增加速度嗎?
應該會

>> 其實我主要intranet, 也不會在出面茶餐廳看屋企部腦有什么東東。同pkkw 冇關。如何解決呢
想解決乜嘢?

>> 硬盤改ssd,會唔會改善音質?
我無試過,睇 forum 中的其他師兄報告有幾大分別。

>> 一定要 set fix ip? 可以唔set 嗎?
mpd 唔一定要,不過 NAS 一定要,如果唔係 MPD 唔識搵歌。

>> nas 同一時间 bt,  stream dsd 去fanless, 會唔會影響音質?
Same, 我無試過,睇 forum 中的其他師兄報告有幾大分別。

>> 个nas 用左一个3激一个2激,佢自動行SHR,pk祇有1.7激可用,  會改行basic, 唔要backup.(我有其他硬盤backup).
Backup 係最重要。你最記緊要肯定真係有 backup 到,同埋 NAS 其中一個 mode 係 real time backup。以你個 2 bay NAS 來說,可以 set 到隨時死咗邊一隻 HD 都無事。

>> fibre box, 純銀usb,線電,慢慢攪
fibre box 可以遲一步,因為無LPS同好 DC,個 fibre box 真係差好遠。反而個純銀 USB 就好即刻,即插即用。

星級玩家

已訂了cat 7 lan 線。
換了个totolink gigabit router,電腦過去,100m/s. 可以去盡。
我fanless 及 synology set static ip, 但上唔到網,set auto 先可以上到。唔知點解。
另外一个情況,2个硬盤,一个volomn 1, 一个volumn 2,
加哂2个nfs 入fanless, 希望認晒2个硬盤,但祇link 到|个,正常嗎?