設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] MPD 集中營 (18May15: Voyage MPD 出 album art setting sharing)

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-9-24 11:19
cuhunter 師兄,

是的,其實係做完呢句 /usr/local/sbin/voyage.update 就得。只要係呢步入面小心唔好揀 ...

我記得打完這個command --->/usr/local/sbin/voyage.update

會有選項出現的, 那個就是我要安裝MPD的HD的位置是吧!!!????  (我不記得截圖)

好心急想回家試試看, 希望可以順利完成第一步!!!!
TV : P50VT30H
AV AMP : SR6005
Int AMP : CREEK 50A
CD PLAYER : CREEK 50CD
BD PLAYER : BDT110
MEDIA PLAYER : HD300B PLUS
SPEAKER : Audio Pro M3/M4/ALLROOM/SUB-3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cuhunter 發表於 2015-9-24 11:33
我記得打完這個command --->/usr/local/sbin/voyage.update

會有選項出現的, 那個就是我要安裝MPD的HD的 ...

是的,完成了就做 mounting (如何連 NAS) ,buildup MPD 內的 database,跟住就係 .......開心聽音樂!
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2015-9-24 01:09
師兄,好聲嗎?有無俾 LPS佢呢?

1) 你個NAS用 NFS定 samba sharing 俾 MPD?

首先要感激GTR兄無私分享玩MPD嘅心得,我呢幾個星期段段續續咁睇哂四十幾頁

我用CIFS接NAS,轉左少少parameter好似得左,因mpd database仲update緊,未敢確定。

聲未有真正機會試,LPS搵左Kenneth兄整,但未到手,或者遲D有時間我會分享我對MPD嘅感覺。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ay8233 發表於 2015-9-24 16:27
首先要感激GTR兄無私分享玩MPD嘅心得,我呢幾個星期段段續續咁睇哂四十幾頁

我用CIFS接NAS, ...

師兄客氣了,獨樂樂,不如眾樂樂。

>> 我用CIFS接NAS,轉左少少parameter好似得左,因mpd database仲update緊,未敢確定。
不如你試下係 NAS set 返 NFS,fstab 入面個句易D,同埋好聲D D 的。

>> 聲未有真正機會試,LPS搵左Kenneth兄整,但未到手
你做幾多A 的 LPS?如果可以,做個 5A-6A 轉出的,日後轉玩 i5 fanless PC 時就不用買 LPS,因為大家都係 12V。如果部 i5 fanless PC 都只係做 MPD player,咁3A 都夠了。

>> 或者遲D有時間我會分享我對MPD嘅感覺。
你慢慢煲下部機先,等你找數呀,師兄! 我諗你好快就會轉會玩 i5 fanless PC。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-9-24 11:46
是的,完成了就做 mounting (如何連 NAS) ,buildup MPD 內的 database,跟住就係 .......開心聽音樂!{: ...

今次又失敗, 再請教GTR大大

圖1 - 應該順利做了format

圖2 - 輸入command後有選項

圖3 - 按了3 - Exit

跟著我再打reboot, putty 停了, i7繼續行 (如圖)

最後拔USB手指, i7重開就出現如下畫面了

再次麻煩GTR大大幫我check check
SPEAKER : Audio Pro M3/M4/ALLROOM/SUB-3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cuhunter 發表於 2015-9-25 00:21
今次又失敗, 再請教GTR大大

>> /usr/local/sbin/voyage.update

你打完呢句 command 就要做落去架,入面做既嘢就係 walk thru Youtube 入面教既嘢,最緊要不要攪錯 sda, 定 sdb。

鉑金玩家

PhantomGTR 發表於 2015-9-25 00:27

>> /usr/local/sbin/voyage.update

啊!!!!  我以為按exit 走人tim...........

我今晚再跟那個YOUTUBE試試,

希望順利啦!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cuhunter 發表於 2015-9-25 09:12
啊!!!!  我以為按exit 走人tim...........  

我今晚再跟那個YOUTUBE試試,  

其實唔係好難,只係未做過,跟住次序做其實由手指 boot 機後不用幾分鐘就 install 好,之後就 setup 同 build database,都係幾分鐘就有得玩。
等你今晚好消息。

星級玩家

PhantomGTR 發表於 2015-9-24 19:13
師兄客氣了,獨樂樂,不如眾樂樂。

>> 我用CIFS接NAS,轉左少少parameter好似得左,因mpd database仲upd ...

GTR兄,裝番好locale同charset後search到中文folder了 不過NFS唔知點解connect唔到,我用QNAP NAS所以要research下先再搞,聽住先。

初部聽感係三段都比macbookpro A+清晰,不過未煲好同未加LPS我都係留番遲少少先再包膠。

暫時聽住Voyage MPD Kit先,遲D先諗i7 fanless了。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ay8233 發表於 2015-9-25 12:13
GTR兄,裝番好locale同charset後search到中文folder了 不過NFS唔知點解connect唔到,我用QNAP N ...

ay8233 兄,希望你個NFS 快 D 攪掂啦。

voyage mpd kit 1, voyage mpd kit 2, raspberry pi, cubox 我都玩過。在小弟家中的 lo-fi setup,按聽感來說,cubox > voyage mpd kit > raspberry pi > voyage mpd kit 1

到現在 i5 fanless + optical usb 係我用得最耐,亦都最好效果。其實 voyage mpd kit 的價錢根本同 i5 fanless 的價錢相約而矣。