設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: PhantomGTR

[CAS音響] MPD 集中營 (18May15: Voyage MPD 出 album art setting sharing)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-8-10 14:37
全新手想問下,買部市面上既mini PC 仔(例如樓上師兄介紹果d),可以裝MPD,經USB,出比部pioneer u05 dac嗎? ...

全部答案都係 YES

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
keltonfan + 5 + 5 謝謝

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-8-10 18:05
全部答案都係 YES

感謝師兄解答,想問清楚咁其實部miniPC 你見議裝邊個OS,同買咩級數好,ECS LIVA 呢部得嗎?setup好之後係咪可以用Android Pad控制播歌?,因為太新手問題多多!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-8-10 18:11
感謝師兄解答,想問清楚咁其實部miniPC 你見議裝邊個OS,同買咩級數好,ECS LIVA 呢部得嗎?setup好之後係咪 ...

>> 感謝師兄解答,
不用客氣

>> 想問清楚咁其實部miniPC 你見議裝邊個OS
視乎你的電腦知識啦,如果有少少打 command 或 linux 知識,就一定 voyage mpd linux http://linux.voyage.hk/voyage-mpd。不然就 http://www.daphile.com/

>> 同買咩級數好,ECS LIVA 呢部得嗎?
有大買大,但一定要 fanless,同有 USB3。

>> setup好之後係咪可以用Android Pad控制播歌?
Yes, free of charge.
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-8-11 12:39
>> 感謝師兄解答,
不用客氣

非常感激,謝謝你,我依家用電腦想試下Daphile,都未得,諗住試下個設定先買,voyage mpd其實係咪要指定 cubox,pi之類果幾部先裝到?定一般miniPC都得?........

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-8-11 19:34
非常感激,謝謝你,我依家用電腦想試下Daphile,都未得,諗住試下個設定先買,voyage mpd其實係咪要指定 cubox ...

師兄要多爬文,其實你的問題全部都係呢個 forum 內討論過呢。
voyage mpd 可以用係 intel/amd 等傳統電腦上。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-8-11 23:33
師兄要多爬文,其實你的問題全部都係呢個 forum 內討論過呢。
voyage mpd 可以用係 intel/amd 等傳統電 ...

感謝師兄,因電腦認知不多,先了解好再動手
試左開到機想問點set先睇到插住router果隻harddisk?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-8-12 20:46
感謝師兄,因電腦認知不多,先了解好再動手
試左開到機想問點set先睇到插住router果隻harddisk? ...

師兄,你咁問法無得答。

不如咁啦,你講下 「試左開到機」 係用乜嘢試左開到機?voyage mpd, dalphile, 定其他 linux?同埋你係 install 落 HD 定用手指嚟boot 機?你部PC 係乜嘢 config,e.g. 乜 CPU, 有乜 HD 可以用,行 LAN 定 wireless?

請你講下「插住router果隻harddisk? 」係咪行 samba 做 file sharing?

同埋你係 putty.exe 去到邊到?見到乜嘢 error 定有乜嘢 message 出嚟?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2015-8-13 10:37
師兄,你咁問法無得答。

不如咁啦,你講下 「試左開到機」 係用乜嘢試左開到機?voyage mpd, dalphile,  ...

謝謝師兄,我現在是用我的台機,用USB boot daphile,一齊正常,用notebook控制,台機內既歌正常播放,淨係唔謝點set,去我插係n56u,router既硬碟搵歌,因為我對電腦認識唔多,唔好意思,我今晚會試入ftp網址

專業玩家

8po 發表於 2015-7-26 02:19
今日終於整左個LPS 比cubebox ,真慚愧

另外又問朋友借了一條usb 線玩,好充實的一天 ...

繼整左個LPS 比cubebox同借完朋友條saec usb線玩完之後,忽然覺得之前唔重視巴地方完來可以有咁大影響,係好大果隻

上星期音響展一心想去搵d usb 周邊品玩下,之前做左一點功課鎖定了ifi iUSB。去到會場跟職員傾下原來會有升級產品推出,多左reclock,regen等重整功能,所以即刻縮手。跟手去左威達見到d線幾抵,好多師兄話aq coffee好正,sale哥哥話買得coffee不如買diamond,10%銀 vs 100%銀。

比錢之後同朋友一行三人返去即試,開聲先聽一陣existing setup 等機器熱身和選曲,換線後全場流露滿意笑容,因為我比錢做實驗,而實驗成功。 改變正面平衡,減低了大場面時的失真,整體聽感power提升了不少。跟之前換lps同usb線的改變方向接近。

器材:

HP N40L (runs xynology w/smps) ->switch (LAN)-> Mubox (w/ LPS) ->aq diamond usb -> UD-501 (modified) ->XLR ->revox c279 console -> XLR -> EL156 PP power amp -> Dynaudio Contour 2

待續……

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

keltonfan 發表於 2015-8-13 12:41
謝謝師兄,我現在是用我的台機,用USB boot daphile,一齊正常,用notebook控制,台機內既歌正常播放,淨 ...

謝謝師兄,我現在是用我的台機,用USB boot daphile,一齊正常,用notebook控制,台機內既歌正常播放,淨係唔謝點set,去我插係n56u,router既硬碟搵歌,因為我對電腦認識唔多,唔好意思,我今晚會試入ftp網址

》》 因為我對電腦認識唔多,唔好意思
師兄,不用咁客氣,慢慢講清楚就得了。

》》 我現在是用我的台機,用USB boot daphile,一齊正常,用notebook控制,台機內既歌正常播放
Very good la!!

》》淨係唔謝點set,去我插係n56u,router既硬碟搵歌
咁這應該係用 cifs file sharing /(samba)。請看看這裡,慢慢再試。http://www.daphile.com/#screenshots