設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: zoneaudio

[CAS音響] 貪過引襯熱鬧_Raspberry Pi

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2013-8-1 22:12
好,幫佢裝番個機箱先,
順便裝埋散熱片,
衰鬼好似又幾靚仔喎,  

OK wor...
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

星級玩家

唉,好忙又要整LPS,雙出一組比Raspberry,
一組比Router或者LAN->光纖模組,
用洞洞板真係有排攪,只整好一邊

銀級玩家

PhantomGTR 發表於 2013-8-2 10:25
未 support,現在我都唔知係 hardware 問題,還是只係 software 問題。不過你睇定D 先,因為做個 LPS 俾 ...

佢份电源幾弱吓波。。。
(Post76 Android 手機版送出)
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

銀級玩家

jastudio 發表於 2013-8-2 17:09
佢份电源幾弱吓波。。。

期待Ching 做好新电源既聽感!
<font color="Silver">Source: CDM9pro/CDPRO2/LX55/XMOS
DAC: 雙ES9018/雙TDA1541A/雙TDA1547/
雙AKM4399/雙WM8741
Pre: DIYMarantz/DIYAudionote M7
Amp: 300B/ICEPOWER250A/UcD400 dual mono
SPK: MEZZO6[/colo

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jastudio 發表於 2013-8-2 17:09
佢份电源幾弱吓波。。。

我都有考慮過,但真係差到好散好成。比就咁電腦 foobar 出USB DAC 還要差。我估 LPS 都救唔到佢幾多。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

專業玩家

zoneaudio 發表於 2013-8-1 23:34
折騰一輪終於開聲,聽左幾首'鋸雞"無咩野特別
竟然唔support AIFF睇怕要回水

zoneaudio 師兄,

1. LMS應該支援AIFF的, 你去Settings -> Advnaced -> File Types 裡面睇下. 我唔肯定係咪咁, 但係播wav果陣, 我按落首歌的info會轉左去flac輸出, 我要響度手動disabled佢至會出番wav.

2. 請問你個case可以俾條link我嗎? 咁平的話, 我都想買番個.

3. USB DDC I2S 請問係邊個converter?

4. 請問你用邊個picoplayer version? 從menu黎講應該係v1.0以前. 請問有冇比較過新的version?

4. 請問你個settings係乜?

5. 今晚我有時間, 試左幾個DAC/converter. 包括Audio-gd DI-V2, NFB-10SE, Audiophilleo 2 同 Nu Force U192S. 呢幾個都不能完美地由16/41播到24/192. 你可以響播緊歌果陣在putty執行 "cat /proc/asound/card0/stream0" 睇下係咪用緊正常的bit rate輸出.

星級玩家

boelvin 發表於 2013-8-2 21:49
zoneaudio 師兄,

1. LMS應該支援AIFF的, 你去Settings -> Advnaced -> File Types 裡面睇下. 我唔肯定係 ...

1.LMS去睇下先
2.一陣PM
3.呢隻I2S有BUG,只有UBUNTU先正常出晒,其他WIN,LINUX只有16/44.1
4.1.06
4.預設,SET嘜都死
5.可能Xmos會好d

科林玩家

zoneaudio 發表於 2013-8-2 22:57
1.LMS去睇下先
2.一陣PM
3.呢隻I2S有BUG,只有UBUNTU先正常出晒,其他WIN,LINUX只有16/44.1

Another solution for CAS :

http://www.raspyfi.com/building-my-reference-dac/

with a cheap charger :

https://www.modmypi.com/shop/5v-2A-modmypi-raspberry-pi-power-supply

I connect the RaspyFi / Cubiebaord A10 via Jeff's DDC instead, both sounds good so far.

One more question, is it possible to modify the 4 WM8741 per your method to fit the DDC ?

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=&page=3

thanks.

專業玩家

zoneaudio 發表於 2013-8-2 22:57
1.LMS去睇下先
2.一陣PM

咁你要試埋個V1.0, 我認為比V1.06好.

另外, 預設的話唔知會唔會好似我初時試咁, 播乜都鎖死響16/48. 我而家SET到可以播到16/44.1, 啲聲又好左好多.

星級玩家

ipaq3970bt 發表於 2013-8-2 23:13
Another solution for CAS :

http://www.raspyfi.com/building-my-reference-dac/

四隻wm8741未研究過呀,