設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cmlee

[喇叭組合] mod Quad 12L2

高級玩家

Einstein 發表於 2013-8-2 10:45
我有多個吉QUAD箱, 唔知DIY好唔好,  如果係PMC ATC CHARIO 加唔加到落Quad箱..?

D 沉孔位唔岩會有D肉酸

如果岩岩好改來玩下都無妨
www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-2 11:00
D 沉孔位唔岩會有D肉酸

如果岩岩好改來玩下都無妨

就算岩岩好,唔用原廠單元
係要重新整個分音
分音唔係其求買就得
又要測試,又要計數
唔係個個好似你咁有心機及知識去做測試^^
我覺得唔係一般人玩。
除非搵到原裝高音及低音
然後照copy分音

高級玩家

kelvin2517 發表於 2013-8-2 11:07
係要重新整個分音
分音唔係其求買就得

我份人無聊
先成日走去搵野研究下姐
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

kelvin2517 發表於 2013-8-2 11:07
係要重新整個分音
分音唔係其求買就得

同意....
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-2 08:24
如果你好怕改左聲底
用番同產地的電容會好一點
又或者用番同牌子高階的電容

非常同意換零件会對聲底有少許改變
但就算換電源線、喇叭線、墊材聲底有少許改變
但當你打開分音看到那些平價零件(天價喇叭除外)
就会有冲动換一些好電容、電阻、喇叭內線等等補品
祗要用回原有零件之數值
音色就祇是有改進

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-2 11:12
我份人無聊
先成日走去搵野研究下姐

咁依樣係你專長,很佩服

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-2 08:24
如果你好怕改左聲底
用番同產地的電容會好一點
又或者用番同牌子高階的電容

拜服MIKE大師,..你響友台聞晒名喇叭大師! ....QUAD 12L2其實中低好OK,但高頻唔系好出,..整體沉左一節.....我套野SETUP好多因為佢SET多0的高頻,....但如今好似都不得要領,..唔知系咪咁就叫所謂英國聲?....照MIKE大師睇,....若只針對高頻,換內部接線,換電容又可改善幾多成?......定系12L2先天就高頻單元缺憾?........我記得12L2相對12L系改過高頻單元0既!

MIKE大師,....其實12L2值唔值得大改或只系適合AV SYSTEM,唔0岩2 CH呢?

謝謝指教!
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-2 11:12
我份人無聊
先成日走去搵野研究下姐

有研究先有進步!
CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

高級玩家

manblood 發表於 2013-8-2 15:31
拜服MIKE大師,..你響友台聞晒名喇叭大師! ....QUAD 12L2其實中低好OK,但高頻唔系好出,..整體沉 ...

我其實都好少出POST

換高音電容, 同衰減支電阻會好多高音,
但最平既做法
係換高音接線

用TEFLON 或唔過電既熱縮通絕緣
買6呎回來玩玩
無分別既換番原裝
又方便又reversible

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
manblood + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

manblood 發表於 2013-8-2 15:31
拜服MIKE大師,..你響友台聞晒名喇叭大師! ....QUAD 12L2其實中低好OK,但高頻唔系好出,..整體沉 ...

師兄,其實我改左,你可以來我度聽吓,有興趣就pm我