設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: boelvin

[CAS音響] Squeezebox Touch 代用品 - Raspberry Pi + Picoplayer

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

boelvin 師兄:

你有無同 voyage mpd kit 比較過呢聲如何?我之前兩部都有,個時 Raspberry + RaspiFy, 但呢聲真係差到不能接受。如果你有空,不如做多張SD  CARD係 RaspiFy 的,兩個 system 出既聲比較下。http://www.raspyfi.com/

之前都有類似的討論,大家一齊討論下。
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=16#pid2657507

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wong0190 + 3

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-7-29 10:10
S記NAS支援:
http://www.synology.com/releaseNote_enu/package_SqueezeboxServer.php?lang=enu

係 RS-online 有得訂,揀 "Business Use" 即日出貨,分分鐘即日收貨。不要揀 "Personal Use",咁會變成英國訂,又要俾 extra shipping cost,仲要等十日先收貨。

http://hongkong01.rs-online.com/ ... 677633D524947485426
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

星級玩家

DEL------------

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-7-29 10:10
S記NAS支援:
http://www.synology.com/releaseNote_enu/package_SqueezeboxServer.php?lang=enu

thx Ching

專業玩家

PhantomGTR 發表於 2013-7-29 10:59
boelvin 師兄:

你有無同 voyage mpd kit 比較過呢聲如何?我之前兩部都有,個時 Raspberry + RaspiFy, 但 ...

Voyage mpd kit 一千蚊相對貴好多, 就驚係我個DAC唔係XMOS, 買左出唔到聲就大單. 師兄兩部都有, 不如你測試下仲好. 不過, 唔同dac有唔同chipset, 效果唔一定相同.

RaspiFy 曾經裝過下, 不過當時冇仔細聽, 同埋當時最新版本唔支持WAV定係FLAC, 所以冇乜試過.

其實網上用Raspberry Pi 做source的玩法有好多種, 例如:

Raspbmc - Full Video and Audio Player
http://www.raspbmc.com/

Squeezeplug - LMS & Squeezebox Touch emulator
http://squeezeplug.de/

星級玩家

Small potato

boelvin 發表於 2013-7-29 13:31
Voyage mpd kit 一千蚊相對貴好多, 就驚係我個DAC唔係XMOS, 買左出唔到聲就大單. 師兄兩部都有, 不如你測 ...

其實 Voyage MPD starter kit 係 x86-based,Raspberry Pi 係 ARM-based,如果計 driver support,通常都係 x86 好少少或者快少少。
以我自己經驗,試過 ARCAM rDAC 夾 x86 Voyage MPD Starter kit 係一插即用,而 Raspberry Pi 同 pogoPlug 就遇上不同問題。
以好多師兄買條線都上千元來計,Voyage MPD Starter kit 其實好抵玩。

申報:小弟同 Voyage team 無任何商業關係。不過我屋企有用開 Voyage MPD Starter kit,pogoPlug,同 Raspberry Pi  咁啫。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

boelvin 發表於 2013-7-29 13:31
Voyage mpd kit 一千蚊相對貴好多, 就驚係我個DAC唔係XMOS, 買左出唔到聲就大單. 師兄兩部都有, 不如你測 ...

>> Voyage mpd kit 一千蚊相對貴好多, 就驚係我個DAC唔係XMOS,
唔關係,唔係 XMOS 既 USB DAC 都得,係有兩隻佢 support 唔到,佢網個到有寫。

>> 師兄兩部都有, 不如你測試下仲好.
部 raspyberry + RaspiFy 呢聲太差,差到不能接受。玩了唔夠一星期同佢 certify 了。然後賣埋俾朋友佢用嚟攪第二樣嘢。

>> 唔同dac有唔同chipset, 效果唔一定相同.
當然係,不過個 MPD 都好大影響,同埋你有無做埋 LPS 俾佢?不過最好揀定用邊部做 MPD 先,因為一台 LPS 都唔平。

>> RaspiFy 曾經裝過下, 不過當時冇仔細聽, 同埋當時最新版本唔支持WAV定係FLAC, 所以冇乜試過.
你真係認試下好,如果你覺得同 picoplayer 差不多,咁就真係不要再用個 raspyberry 做 MPD,不要浪費金錢同時間。

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

colorp 發表於 2013-7-29 14:01
其實 Voyage MPD starter kit 係 x86-based,Raspberry Pi 係 ARM-based,如果計 driver support,通常都 ...

colorp 兄,
你試左JEFF的DDC未?

專業玩家

PhantomGTR 和 Colorp 師兄, 我響voyage個度睇下睇下, 發現佢家下有一隻arm based的voyage mubox. 音質應該同差唔多掛.

punky兄無放到個distribution出黎, 唔知佢會唔會有一日support埋同樣係arm based的raspberry pi呢.

星級玩家

Small potato

boelvin 發表於 2013-7-29 17:09
PhantomGTR 和 Colorp 師兄, 我響voyage個度睇下睇下, 發現佢家下有一隻arm based的voyage mubox. 音質應該 ...

其實就算大家都是 Voyage MPD,但硬體完全唔同,我估計音質總有分別。到底 Voyage starter kit 定 mubox 正d,真係要 AB 比較過先知。