設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: @肥狗仔@

[XBOX One/Series] XBOXONE首發遊戲系列: Dead Rising 3 (23樓更新首30分鐘實機演示)

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

RiceR9 發表於 2013-11-8 01:58
我既意思就係咁 今時今日仲發生

冇法子啦,我有個同事都係咁,教來教去,他都冇應真聽,成日做錯,連老闆都冇法講掂他……{:9_436:}
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140

3萬

鉑金玩家

RoNaLdO

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

DVD迷 發表於 2013-11-8 09:13
冇法子啦,我有個同事都係咁,教來教去,他都冇應真聽,成日做錯,連老闆都冇法講掂他……  ...

係咪D侯生仔呀.....{:9_419:}
有D真係離晒普{:9_437:} 又要扮威...又要懶
希望到某個年齡思想態度會有改變啦

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

老實講CAPCOM成日搵埋D平價細公司開發,除DMC可以之前,其他隻隻都沉船。
冇期待....但都會買。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-11-9 00:24
老實講CAPCOM成日搵埋D平價細公司開發,除DMC可以之前,其他隻隻都沉船。
冇期待....但都會買。 ...

marcolau兄唸住入水貨機?

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-9 00:25
marcolau兄唸住入水貨機?

唔做白老鼠,行貨先。其實兩部都會買,只係先後問題。
就算我美國D朋友我都叫佢睇定D先,而目標遊戲係titanfall而非DR3。

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

marcolau 發表於 2013-11-9 14:57
唔做白老鼠,行貨先。其實兩部都會買,只係先後問題。
就算我美國D朋友我都叫佢睇定D先,而目標遊戲係tit ...

嗯~我都等行版~想打HALO~希望佢快D出

銀級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-10 00:12
嗯~我都等行版~想打HALO~希望佢快D出

Halo我玩故事多,online班友實在唔係人咁品。

黃金玩家

marcolau 發表於 2013-11-10 00:58
Halo我玩故事多,online班友實在唔係人咁品。

之前除左RTS果隻冇玩之外其他都有爆。online少打,唔慣太空跳的感覺,但第4集聲畫都明顯提升左。試左兩鋪多人感覺臨場感更高。仲有雙足機械人= =

黃金玩家

RiceR9 發表於 2013-11-8 01:58
我既意思就係咁 今時今日仲發生

3D向量世界物件本身唔存在物理碰撞,所以開發哩類3D遊戲果陣,製作人會喺場景上大部份物件,包括角色身體每一處加一個可以包住整個物件的透明collider。當兩個collider偵測到有重疊,咁所謂的"碰撞"就會成立。系統繼而會執行有關碰撞後的相關動畫指令。不過亦會有例外,RiceR9兄講條片13:35果度,主角係出咗招大絕的。玩開動作game會知道類似的招式進行其間主角係無敵,唔會受敵人傷害。正常做法係哩段時間入面所有敵人對主角的collision都會消失,所以都多value都會隨之改變,涉及三,四百行code可能都好保守了。而睇返條片,假設程式員冇留意哩個位,咁或者可以推斷哩度嘅牆最起碼係開大絕情況下,佢個collider係無效的。

但要知道哩度只係成個大地圖嘅冰山一角,要搵哂有問題嘅地方時間人手係個問題。外國有公司專幫人除bug/test game就係哩個道理。而且哩家D遊戲分分鐘一兩年就出一隻,邊有咁多時間試哂啲bug。唯有到時出patch修正。我想講嘅係,早幾十年嘅遊戲開發係冇咁多野的,換言之係正因為今時今日複雜嘅開發環境先會有哩類情況發生。

銀級玩家

@肥狗仔@ 發表於 2013-11-10 01:35
3D向量世界物件本身唔存在物理碰撞,所以開發哩類3D遊戲果陣,製作人會喺場景上大部份物件,包括角色身體 ...

講真,而加D友好hea咋,debug留比玩家幫佢de,之後出更新。
我以前以為越複雜就越多bug係正常,但諗深一層,乜隻game大左,debug嘅人唔係相對增加或更專業,到頭原來係我地做debug,日本仔d game比較少bug,因為佢地認真,似乎係習慣左不能更新嘅卡帶開發。

總之當更新變成理所當然時,我地就自然變成比錢幫佢debug。

以前手機市場都係咁,新機都要成年時間測試,而加冇哩支歌仔了,唔爆炸都可以更新解決。