設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lpc041088

[請教] 耳筒一問

鉑金玩家

效果OK,就HD700 / SR1840 二擇吧, 2隻都可方便換線, 多野玩D
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

johnmo 發表於 2013-7-28 22:24
效果OK,就HD700 / SR1840 二擇吧, 2隻都可方便換線, 多野玩D

唔唔,不過600同650既300Ohm真係有驚直推好難搞...日後或者都會再幫隻耳牛搵耳擴...
「身構えている時に、死神は来ないものさ」

鉑金玩家

HD600,650都唔係好難攪, 不以手提耳擴來推的話...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lpc041088 發表於 2013-7-28 19:57
今日又去左試,基本係小弟隨身機 IPC + DIY蒙多X金銀線 + 某隻DIY AMP [AD8620BR做放大] 去試
------------- ...

看師兄的聽感,我想Mpro也許可以pass,我想師兄對齒音比較sensitive,比較喜歡smooth d 既聲
我覺得700比較有潛力,聽ACG快歌既話應該會比600同650好,但700不會有600同650那種厚,看師兄比較重視邊樣
700好處係唔算難搞,600聽耐左我估師兄可能會覺得ACG個邊會悶,不過我覺得落搭前,師兄可以試下夾下膽機聽下你心目中既後補,可能會有答案,平既可以試下Woo Audio入門型號
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

鉑金玩家

johnmo 發表於 2013-7-29 01:21
HD600,650都唔係好難攪, 不以手提耳擴來推的話...

無搞錯我e部擴個設計者係用HD600的...
當然我有用台機試過,HD600同650就係你俾幾多,佢出幾多既耳機...我諗都真係會係咁投資落去...
HD700反而有種...似似地X1既存在,一般又未至於出唔到力,但落台就真係要睇睇點玩...聲音提升上無600同650咁顯著(可能我木耳或者配合唔好啦...
不過佢聲音係比較清返dd,係我e+想搵既果種聲,加上見到有地方賣到一個好吸引既價錢...原本都唔諗佢了...

鉑金玩家

hiyori 發表於 2013-7-29 12:23
看師兄的聽感,我想Mpro也許可以pass,我想師兄對齒音比較sensitive,比較喜歡smooth d 既聲
我覺得700比 ...

700出黎既聲的確比起600同650更接近我e+想要既聲
夾膽機...我其實一直都無去聽膽機,因為D膽用到咁上下要換,靚D既膽又唔平...可能既話睇下有無D玩開膽既朋友(DIY)毒我一把
多謝晒兩位師兄既意見先!

鉑金玩家

價錢ok,就hd700吧,硬質素優於600,650, 又無800對系統甘多要求

膽耳擴的話, 聽完未必有好大驚喜(不要期待換膽會脫胎換骨就是),要玩的話,個人推薦earmax, DNA sonette

鉑金玩家

johnmo 發表於 2013-7-29 17:37
價錢ok,就hd700吧,硬質素優於600,650, 又無800對系統甘多要求

我個人覺得膽擴玩味多過玩硬質素既...由其係低階果D...不過膽我個人都有D保留先...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lpc041088 發表於 2013-7-29 12:43
700出黎既聲的確比起600同650更接近我e+想要既聲
夾膽機...我其實一直都無去聽膽機,因為D膽用到咁上下要 ...

既然師兄未試過,就更加應該去玩下啦
好可能有意外驚喜,如果唔鍾意,仲好,可以將心思放係石機啦
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

鉑金玩家

hiyori 發表於 2013-7-30 10:50
既然師兄未試過,就更加應該去玩下啦
好可能有意外驚喜,如果唔鍾意,仲好,可以將心思放係石機啦{:8_390 ...

聽完心思思就唔好啦...買隻700已經荷包痛...個心又再若有所思就真係要跪了...