設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 線性供電請教

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟本來想入部lx55既jailbreak版,再整返個線性供電俾佢用
諗住先將屋企部cheap cheap bdp改造下黎個熱身先,點知睇過個service manual之後,點解覆雜過lx55咁多既?
有無師兄可以幫手睇下呀{:9_433:}
Power Supply Section Schematic Diagram.jpg

Power supply block diagram.jpg

Interconnection Schematic Diagram.jpg

50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黃金玩家

師兄,您何處取得呢份BDP service manual ? 可以分享一個copy 比小弟參考嗎?我估係Pan 或 Son 記的吧?
the schematic is of PSU connecting to BPD digital board.  I think u could keep it as is but slightly change some capacitors ; for switching psu is always preferred for "digitals".
for experiment purpose, may be, u shall make only a linear PSU for the analog (audio) section.

我曾見過隻lx55 BDP PSU, 初級PSU 係好基本既switching module咋喎。see below photos.

Lx55 modded psu

Lx55 modded psu

若要整隻linear 比LX55用,機殻里面都夠位的,出齊 +5v, +12.2v, -22v 就得;.....but why need to make such a big deal ??
billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2013-7-25 06:44
師兄,您何處取得呢份BDP service manual ? 可以分享一個copy 比小弟參考嗎?我估係Pan 或 Son 記的吧?
the ...

Hi Billy 師兄,多謝你既回覆!
以下呢個網址可以搵到一部份機既service manual, 但唔係全部都有!
http://elektrotanya.com/?q=keres

無錯呀,呢部係pan記既cheap cheap bdp! model係BDT-110!

因為我唔聽歌的,如果剩係幫份供電板換過d電容,喺睇戲既聲效方面會好過換線性供電嗎?
另外有個難題就係呢部機只係好薄,打開蓋睇到密密麻麻,應該擺唔到d大小小既電容!
50 字節以內

黃金玩家

chung190030 發表於 2013-7-25 12:09
Hi Billy 師兄,多謝你既回覆!
以下呢個網址可以搵到一部份機既service manual, 但唔係全部都有!
http: ...

師兄,我係話LX55 有位咋。
對您部松下冇認識。不過,想睇戲好D呀嘛,改下電容毋妨喎,DIY唔得改到得囉!
實驗過程您映多D相上黎,呢度,自然有師兄們推波助瀾,一人計短、二人計長,一定成事!  
billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2013-7-25 13:02
師兄,我係話LX55 有位咋。
對您部松下冇認識。不過,想睇戲好D呀嘛,改下電容毋妨喎,DIY唔得 ...

明白師兄你講既係部lx55裡係夠位砌返組線電的!
我想講既係我而家部機好細部,內裡其實係無位可以放得落一d大小小既電容(even瞓喺度擺)
所以改做線電似乎係唯一改善既方法!
50 字節以內

黃金玩家

點都好,有相冇真相。
冇得搞電容,更加冇位搞線供。難道要仿突首搞外置僭建?
billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2013-7-25 14:13
點都好,有相冇真相。
冇得搞電容,更加冇位搞線供。難道要仿突首搞外置僭建? ...

正是一開始就打算喺佢隔離起返個發電站!
50 字節以內

黃金玩家

chung190030 發表於 2013-7-25 14:51
正是一開始就打算喺佢隔離起返個發電站!

整核子發電廠需時,不如馬上平平地執部N手lx55 直闖聾潭,一步到位。
billy

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2013-7-26 00:43
整核子發電廠需時,不如馬上平平地執部N手lx55 直闖聾潭,一步到位。
...

今日再拆開部機睇睇, 其實都應該夠位換下電容, 咁就一於換下電容過下癮先啦
致於發電站就遲下換機再攪!

初步睇過應該會換8粒電容如下:
兩粒薄膜電容, 主濾波電容, 2組電既整流後初級和次級濾波電容, 仲有pwm既電容

照片 001.jpg

照片 002.jpg

50 字節以內

黃金玩家

chung190030 發表於 2013-7-27 12:03
今日再拆開部機睇睇, 其實都應該夠位換下電容, 咁就一於換下電容過下癮先啦
致於發電站就遲下 ...

so, never say " 內裡其實係無位可以放得落一d大小小既電容 ! "
never say never .  
billy