設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 想試聽GRADO GS1000

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想試聽GRADO GS1000

各位師兄知吾知邊度有得試聽, 實在好大好奇心想聽下呢隻傳說

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我記得 GS1000 應該是 Grado 中比較失敗的產品 wor.

專業玩家

t1174 發表於 2013-7-24 00:00
我記得 GS1000 應該是 Grado 中比較失敗的產品 wor.

GS1000算係一個side step, 比起傳統高階Grado的表現,GS1000算是有比較截然不同的表現方式
尤其是Grado較為著名的中頻表現,在GS1000上比較多人失望的是GS1000的中頻比起其他Grado不太突出~
當然, 轉變總是有人喜歡有人討厭的, 所以算不算失敗就難說,但就配戴感來說,小弟GS1000的Salad Bowl Cups算是Grado中比較舒服的一隻呢~

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 絕對認同

查看全部評分

主修日系Audio產品及同人音樂~

黑鑽玩家

的確,我個人也認為 Grado 的代表,應該還是 Rs1。

新仔玩家

You may also give a try on PS1000 which should be full upgrade version of GS1000

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

t1174 發表於 2013-7-24 02:06
的確,我個人也認為 Grado 的代表,應該還是 Rs1。

週六聽過RS1I.... 同場還有隻702, 600

講出尼可能俾人打,

我比較喜歡的聲 LAID-BACK 的, 鍾意702多的,

台耳放係一台膽機,

我吾會講RS1I點, 鍾意702更多係個人偏好,

不過聽太多關於GS1000既傳說, 好奇心下都好想想會會呢隻傳奇

PSK屬於射程範圍外了, 這個不考慮了

評分

參與人數 1威望 +9 收起 理由
hiyori + 9 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

jaffeinism 發表於 2013-7-24 13:15
週六聽過RS1I.... 同場還有隻702, 600

講出尼可能俾人打,

唔會被打啊, 根本上聽感是很主觀的, 沒有甚麼對錯之分, 只有自己喜歡與否啊
RS1/RS1i主要也是比較upfront/intimate的presentation, 比起K702黎講RS1i是比較aggressive, 東西也比較多是"在面前"的感覺
喜歡比較laid back的話的確可以試試GSK, 或者類似Grado的但也是比較laid back的也許Alessandro也是可以一試的選擇
但對比之下Alessandro/Grado也會比K702的夥粒感強烈, 中低頻質感比較不同,高頻的演繹方式也未必如K702般覺得有比較強的延伸, 所以找個機會試試的確比較好呢~

評分

參與人數 1威望 +12 金錢 +12 收起 理由
hiyori + 12 + 12 用家心得

查看全部評分

主修日系Audio產品及同人音樂~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小爾 發表於 2013-7-24 15:58
唔會被打啊, 根本上聽感是很主觀的, 沒有甚麼對錯之分, 只有自己喜歡與否啊
RS1/RS1i主要也是 ...

以前講野有時太直... 而家覺得保留的好 ...

有時一件野並吾係吾好, 只不過睇下同個人夾吾夾, 有無緣份

黑鑽玩家

咁我講嘢一樣直詳直肚唔經大腦啦,冇話講句要比人打。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我吾想影響到其他人選擇, 所以而家學會左慎言