設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jcttt

[原聲大碟] 一張值得推薦啲專輯----<遺忘了以往> 關菊英

鉑金玩家

J_A_T 發表於 2013-7-22 02:09
宣傳不給力...出左好似冇出咁=(

呢加D唱片公司,只會宣傳D偶像派歌手,點會宣傳實力派歌手呀,佢地唔顧樂迷嘅需要,所以唱片銷量點會好呀?

鉑金玩家

Cheong448 發表於 2013-7-22 13:04
起碼四張機..........嗰樣好老積,不喜勿插

我都仲喺18.22啫,聽歌無分大細加嘛?

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

jcttt 發表於 2013-7-22 12:37
冇番咁上下年齡,都唔會咁欣賞菊姐了吧?林兄,你都中意菊姐啲話,我諗你啲年齡都唔會差得幾遠了吧?哈哈 ...

哈哈哈:-P 我都4字頭了。

關菊英,我麻麻地。只有她的個別歌曲才喜歡,我最意她的歌是 "過客"。

鑽石玩家

jcttt 發表於 2013-7-22 13:52
喺呀文師兄,歌曲都是橫夸多年的了,聽得出首首都喺落足心機,歌迷喺知道嘅。 ...

這張專輯,己不復當年,唱法己經改咗,可能年齡問題,在電視聽返她唱翻八十年代熱門歌曲時,係拉牛上樹感覺,本人覺得她最靚聲是《永恒的琥珀》嗰張專輯,可惜當年叫好不叫座。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

jcttt 發表於 2013-7-22 14:57
我都仲喺18.22啫,聽歌無分大細加嘛?

jcttt兄我是說林兄

乜你自爆

十八加廿二......咪
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

黃金玩家

但師兄發唔發覺入面幾首近年新的劇集主題曲的錄音麻麻地, 無論在電視機播劇時或CD播放, 人聲過細音樂過大, 人聲好似好後兼好濛, 整體感覺好唔清好混濁, 唔知係後期製作mixing或mastering問題定係監製主意, 一或我耳仔有問題{:9_419:}

鑽石玩家

bpihk 發表於 2013-7-22 18:18
但師兄發唔發覺入面幾首近年新的劇集主題曲的錄音麻麻地, 無論在電視機播劇時或CD播放, 人聲過細音樂過大,  ...

我聽第一次,已經覺得有啲怪,再聽多幾次之後,才想通這個道理。(唔係大公司製作,係咁嫁,睇開啲啦!)

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
sunboy + 50 + 50

查看全部評分

我是個直言的人,有很多人都愛聽-美麗悅耳動聽的話,我做不到,黑就黑,白就白,這是我的個性

黃金玩家

文次郎 發表於 2013-7-22 20:07
我聽第一次,已經覺得有啲怪,再聽多幾次之後,才想通這個道理。(唔係大公司製作,係咁嫁,睇開啲啦!)

...

我覺得未必關公司大細事,好多國內錄口水歌嘅公司都唔係大,但製作都好過佢,可能係監製鄧先生夾慣band,聽慣咗音樂係要好強勁,所以在mixing上唔覺過咗火,呢啲係佢嘅喜好…不過我就唔識欣賞,覺得嘥咗首歌…
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

Cheong448 發表於 2013-7-22 17:49
jcttt兄我是說林兄

乜你自爆

好彩你唔喺話18X22啫

鉑金玩家

文次郎 發表於 2013-7-22 16:40
這張專輯,己不復當年,唱法己經改咗,可能年齡問題,在電視聽返她唱翻八十年代熱門歌曲時,係拉牛上樹感 ...

老實講,其實冇一個歌手今時今日企出來都仲唱得好過當年,肯定聽翻只舊碟好過聽今日翻唱,所以我欣賞這張專輯是全新創作,而并非翻炒舊歌,唱法都仲屬于比較傳統,如果喺現今啲新人或偶像級歌手啲唱法,我就真喺唔識欣賞了。