設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] [Mod] JVC HA-SZ1000雙動圈耳筒 加3.5mm座變可換線耳筒

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

隻耳牛上月入手,特登買便宜版本準備改造可換線耳機,變成[自我特別版],

開箱:

去片:
內籠圖,間格算闊落唔使改,話時話雖然隻耳機係大陸造,但造工幾好,扎實美觀!!

試試隻3.5mm座(粒座向ssp華龜買咗5炆)個位,非常fit,隻窿都唔使改大,上實隻絲母介子就ok喇,

焊接非常簡單唔講喇,

上返晒d單元,膠蓋,耳墊等等,搞掂!

同場加影:早兩星期Fan見到有抵買嘅5米3.5mm去rca QED線,無收錢就咁醒左條比我,我cut左兩米出嚟加返原jvc 3.5頭,變成QED耳機線!

OK哂,插線開聲,簡單D講QED條線比原裝線好小小,DETAIL D,低頻爽快咗!
hehe...,但暫時最有嘅係成功感!

報告完畢,收工!

PS:僅此多謝另版多位師兄,令我見識DIY嘅技巧,帶比我另一個樂趣!

評分

參與人數 3威望 +47 金錢 +21 收起 理由
WE300B + 10 精彩報告
hiyori + 27 + 21 精彩報告
t1174 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄手工好好啊!
會唔會下一步改埋雙邊入線?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

甘樣係米會變成無保?

進階玩家

hiyori 發表於 2013-7-16 09:54
師兄手工好好啊!
會唔會下一步改埋雙邊入線?

Hi hiyori 大Ching,
其實一開始已經想整雙線,不過考慮到保養(必要時可焊回原裝線),及先試效果先,值得嘅就再揾好d材料再mod過!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

am7772 發表於 2013-7-16 13:08
Hi hiyori 大Ching,
其實一開始已經想整雙線,不過考慮到保養(必要時可焊回原裝線),及先試效果先,值得嘅就 ...

唔好叫我大ching呀,我DIY既能力只係BB班(笑,手工一定無師兄咁好
師兄下一步想D 聲調去點走向?
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

進階玩家

hiyori 發表於 2013-7-16 14:07
唔好叫我大ching呀,我DIY既能力只係BB班(笑,手工一定無師兄咁好
師兄下一步想D 聲調去點走向 ...

唉!大師兄,我邊曉咩調聲丫,只好奇呢樣摸下,個樣搞下咋,本身我就幾中senn記d聲底,想要真實自然d!
jvc呢隻雙動圈我有試過sz2000 7n銅線版,聲底都幾討好,人聲比sz1000出返d同三頻結合得自然d,
而家我考慮緊試下銀線先,星期尾有fan借條labXable rocc我試,睇下到時有咩效果,再作報告!

進階玩家

hiyori 發表於 2013-7-16 14:07
師兄下一步想D 聲調去點走向 ...

hehe...................!
條銀線就入左喇(係熊仔品牌),另外個fan借比我labXabl docc線亦到手,不個要改頭,
去片.............:

朋友大方借我,我當然唔可以虧待佢,入隻viablue啦,

銀線同rocc線都非常靚仔,

裝身樣,都幾貴氣,因未煲未試聽感就後補喇,sorry............: