設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] 拎咗個鱷魚皮手袋返屋企....

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
噚日身痕去咗旺角, 諗住套 HIFI 都煲咗已經大約三百個鐘, 想睇吓啲電源線同喇叭線
因為覺得目前 HIFI 有以下不足之處:

1) 個口比較大
2) 低頻有少少肥
3) 不論任何頻段, 啲聲都有啲粗糙
4) 尾音唔靚... 雖然有尾音, 但去唔盡, 有少少 CUT 咗
5) 弱音真係太弱, 感覺係 "一時有一時無"

首先去咗添置睇 SILTECH.... 店員建議我買 RUBY HILL 同 550
一計條數, 埋單要差不多四皮........
小弟既器材都未過十皮..... 用四皮買兩條線的話, 好似太誇張 (我估)
而且諗落, 550 只屬 SILTECH 中檔貨; 如果返到屋企啲聲唔合心水的話, 恐怕放返出去都唔攞得返幾多
所以最後無買

之後去咗德發地庫, 店員叫我淨係換電源線先...... 喇叭線唔好換住, 煲多百幾個鐘先至再諗 (即係差不多夠 500 個鐘)
聽店員意思, 歐洲線的確係有好多好野, 但性價比就真係唔高; 而且只有頂級先至算得上係好, 中檔野方面其實都唔算特別標青

佢介紹咗 ACOUSTIC HARMONY GP-1 俾我
老實講, 價位當然同 SILTECH 差好遠.... 一條 SILTECH  價錢可以買到兩條 GP-1 兼仲有得找
不過小弟諗, 就算呢條線唔夠滿意, 日後改為俾 AV AMP 用都仲得.... 於是就帶咗佢返屋企

彷鱷魚皮袋.... 小弟就唔係咁喜歡, 不過無所謂啦~

金色線身, 可惜係 PVC, 唔係織造物料..... 小弟較喜歡織造物料

紅+黑色既頭尾插, 好似話係碳纖物料..... 拎上手都好重吓!! 感覺頭尾加埋, 仲重過條線!
如果頭尾插係金 + 黑色的話就更好..... 小弟部AMP 係金 + 黑色, 可以襯返~ 可惜無得揀

MADE IN JAPAN.... 而家可能都唔再係什麼賣點了

插咗上 AMP, 一開聲既感覺係:
1) 口形只收細少許, 改善唔算明顯 (個口依然算係大咗)
2) 相同音量之下, 低頻明顯收身咗
3) 中高頻滑咗, 有力咗 (但唔知算唔算比以前厚聲.... 小弟唔識分)
4) 但尾音好似改進不大, 只係輕微既改善
5) 弱音<< 呢樣唔記得留意, 今晚再聽聽

小弟而家擔心既, 係 AMP 後空間太少, 條線要屈曲; 長期而言, 唔知會否對條線既結構有問題....
有無師兄有類似情況?

評分

參與人數 8威望 +78 金錢 +46 收起 理由
interhuman + 10 + 10
sealteam4 + 12 + 16 用家心得
wham + 6 精彩報告
qk8082900 + 10
manKi + 10
KENXYZ + 10 + 10 精彩報告
obee + 10 + 10
jason1969 + 10

查看全部評分

在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Congratulation!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜c兄
我都心思思這條 請問 力水如何 背景靜唔靜 c兄咩價位入
thx
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wai.com 發表於 2013-7-13 03:15
恭喜c兄  
我都心思思這條 請問 力水如何 背景靜唔靜 c兄咩價位入
thx ...

由於小弟之前一直都用跟機線煲機,所以相較之下,呢條力水當然好得多
但如果要同其他線材比較,小弟就唔清楚佢算唔算好力了
入手價位,七千有找
Birds born in a cage think flying is an illness.

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

新玩具 Acoustic Harmony GP-1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Raphael 發表於 2013-7-13 04:04
由於小弟之前一直都用跟機線煲機,所以相較之下,呢條力水當然好得多
但如果要同其他線材比較,小弟就唔 ...

唔該 c兄
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

包裝幾高貴 {:9_428:}

鉑金玩家

keke323 發表於 2013-7-13 16:06
包裝幾高貴

但我見有啲師兄唔係鱷魚袋,係紙盒裝
唔知有無分別

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

Raphael 發表於 2013-7-13 17:14
但我見有啲師兄唔係鱷魚袋,係紙盒裝
唔知有無分別

我都有用呢個牌子既線
恭喜師兄入左條好野

星級玩家

師兄, 想問下新機run in用跟機線或者用d冇咁靚嘅線OK唔OK, Run完先換靚線? 新機+條新GP1去煲, 係唔係冇咁好? 跟跟機線比較之下驚喜大d同易d聽出分別。