設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: barrychiki

[請教] 有冇便攜耳擴推介

關閉 [複製鏈接]

進階玩家

muffy 發表於 2013-7-11 18:07
係呀我部AK120用PO當LO, volumn正如你所講, 專登SET50/75, 無偏聲
講真真係有提升, 我用既係intruder
明 ...

AK100/RWAK100/AK120我都擁有過,3部分別落amp(RSA-71b/RSA-intrude/ALO international)都無明顯既改善,反而聲音會變質喎
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5
wish list : VE6 Xcontrol

進階玩家

barrychiki 發表於 2013-7-11 17:28
多謝師兄提議,今曰都去試過呢只嘢,但用有咪嘅耳机用唔到,亦試過幾只其他牌子,
始終都係只FSM02V2啲聲啱聽 ...

睇黎師兄已經一早搵到答案啦喎
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

spanley76 發表於 2013-7-11 18:19
AK100/RWAK100/AK120我都擁有過,3部分別落amp(RSA-71b/RSA-intrude/ALO international)都無明顯既改善,反 ...

大家聽感唔一樣掛
聲音變左就肯定係架啦
不過我覺得會好聽左 (應該話更適合自己)
同埋齋AK120無得玩balance, 呢個又係另一個我加amp既理由

進階玩家

muffy 發表於 2013-7-11 18:23
大家聽感唔一樣掛
聲音變左就肯定係架啦

ak120有平衡輸出咩?不過落amp既話 好似有d浪費 始終買佢都係貪便攜性 po落amp轉變又不會太大
AK120+335dw
ZX1+ASG 2.5

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

spanley76 發表於 2013-7-11 18:21
睇黎師兄已經一早搵到答案啦喎

要加AMP原因係發覺部AK100嘅推力有点力不從心,
而家加AMP出嚟嘅聲實正咗,力水大咗,買呢部之前都試咗
幾部有啲重貴呢部一半,但始終係呢比到升級感覺.

科林玩家

FSM02-V2 真的不錯,大家應支持下香港貨

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

muffy 發表於 2013-7-11 18:23
大家聽感唔一樣掛
聲音變左就肯定係架啦

不過除非用 ak 唯一的光纖出比平衡 output 的 dac 再出比平衡 amp 咁出,否則 ak 用平衡 amp 只是食平衡 amp 推力而已吧

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

barrychiki 發表於 2013-7-11 17:28
多謝師兄提議,今曰都去試過呢只嘢,但用有咪嘅耳机用唔到,亦試過幾只其他牌子,
始終都係只FSM02V2啲聲啱聽 ...

師兄,唔知呢部幾銀呢?

科林玩家

spanley76 發表於 2013-7-11 18:19
AK100/RWAK100/AK120我都擁有過,3部分別落amp(RSA-71b/RSA-intrude/ALO international)都無明顯既改善,反 ...

查實鐘意AK100, 係冇可能買FSM02的

另外除非隻耳機推唔郁, AK100加AMP都係FAIL居多, 光纖出又浪費個DAC

用FSM02更加係一個謎, 部機非Class A冇中頻, Class A明顯聽到電源干擾, 同AK100既聲底又完全唔同
睇尼我道行真係未夠
窮燒

星級玩家

新仔玩家

Acanthus 發表於 2013-7-12 06:37
查實鐘意AK100, 係冇可能買FSM02的

另外除非隻耳機推唔郁, AK100加AMP都係FAIL居多, 光纖出又 ...

與其同一部機分Class A同Class D(店員講啦)兩個模式, 何不直接只用Class A呢?

FSM02 V2最大敗筆會係行Class A無Class A聲。我手上面有三部常用耳放, 兩部行Class A, 兩部走向唔同但高頻控制力都較另一部好唔少, 感覺上三部相對既「高頻失真」Class A個兩部都非常唔明顯。FSM02 V2兩端伸廷, 細緻度, 細節以及聲場, 推力控制等等都做得未必其他人講到咁好, Class A設計亦未似能夠做到其本分, 而家有種糊住既感覺, 如果話係好求其聽都還可以, 但呢個價錢既話, 老老實實我覺得真係要試清楚先, 其他人對佢既大力推介係我感覺上就好似有所偏頗啦。

為保公平我公開下我用左咩試機:前端係iPod Classic同RWAiMod,聽左唔同類型編制既古典樂, 試聽既係IE800/Flat4 KURO/SM64/SD3。

呢個價錢雖然唔係高, 但我都搵到一兩部會更想買既耳擴。